Εργασία

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη»

Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη σε κατάστημα του «Σκλαβενίτη». Στην συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί το ατυχήματα σε υπαλλήλους εν ώρας εργασίας, με τα σωματεία να καταγγέλλουν την έλλειψη μέτρων ασφάλειας.

Αυτή τη φορά από καθαρή …τύχη γλίτωσε τα χειρότερα εργαζόμενος που υπέστη τρία κατάγματα στο ένα του πόδι στο υποκατάστημα της οδού Βενιζέλου της αλυσίδας στην Πάτρα, όταν μια ολόκληρη παλέτα, υποχώρησε την ώρα που μετακινούνταν με ανυψωτικό, πέφτοντας πάνω στο μηχάνημα που χειριζόταν.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη και δεν αναφέρθηκε από την εργοδοσία ως εργατικό ατύχημα, παρά μόνο μετά την παρέμβαση του Κλαδικού Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και τις Επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, όπως και του επιχειρησιακού συνδικάτου των εργαζομένων στον όμιλο «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» Αχαΐας.

Το πρωί της Δευτέρας στο χώρο του καταστήματος πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τα δύο σωματεία, καλώντας επιπλέον και την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ η κατάσταση στο χώρο ήταν αποκαλυπτική όπως και η στάση της εργοδοσίας, για τα διάφορα «ατυχήματα» και πώς αυτά σημειώνονται.

Όπως διαπιστώθηκε από το κλιμάκιο των συνδικαλιστών, σε ένα στενό – περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο, πάνω σε αλουμινένια ράφια, στριμώχνονται εργαζόμενοι, μηχανήματα και εμπορεύματα, πολλά από τα οποία έχουν μεγάλο βάρος και …κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των υπαλλήλων.

Διαπιστώθηκε, ότι μια τέτοια παλέτα εμπορευμάτων, έπεσε πάνω από το παλιό ανυψωτικό μηχάνημα και αφού χτύπησε πάνω σε αυτό, προκάλεσε τα τρία κατάγματα στο πόδι του εργαζόμενου, κάτι που απ’ την εργοδοσία αναφέρθηκε αρχικά ως… διάστρεμμα. Κάτω από την παρέμβαση Εργατικού Κέντρου και σωματείων, έγινε επίσης αυτοψία στο χώρο, την οποία αρνούνταν η Διεύθυνση του καταστήματος, καταμαρτυρώντας τις ευθύνες της εργοδοσίας για τα παντελώς ελλειπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που δια στόματος διευθυντή ομολόγησε ότι «ε’ αυτό είναι εύκολο να συμβεί…» αναφερόμενος στο τελευταίο περιστατικό ή σε ανάλογα που μπορούν να συμβούν στο μέλλον αν τα πράγματα παραμείνουν ίδια στο χώρο!

«Η στάχτη της διαφήμισης του “καλού” εργοδότη που προσπαθεί να ρίξει η εργοδοσία, διαλύεται»

Δόθηκαν έτσι ουσιαστικές «απαντήσεις» και στα ερωτήματα που έθετε το κλαδικό συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και τις Επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών, που υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του μετά το συμβάν:

«Αλήθεια γιατί αυτό το περιστατικό δεν αναστάτωσε την εταιρεία; Γιατί το αποσιώπησε; Γιατί ενώ υπήρχε σοβαρός τραυματισμός, η επιχείρηση υποβάθμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης;».

Κατήγγειλε ταυτόχρονα ότι σε μια επιχείρηση που καταγράφει τεράστια κερδοφορία και συνεχώς επενδύει σε νέα πεδία κερδοφορίας, «συνεχίζει να κάνει εκπτώσεις σε μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στα καταστήματα» καταγράφονται σοβαρά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς της», καυτηριάζοντας με νόημα:

«Η στάχτη της διαφήμισης του “καλού” εργοδότη που προσπαθεί να ρίξει η εργοδοσία, διαλύεται μπροστά στην εντατικοποίηση της δουλειάς και τα ελλιπή μέτρα προστασίας, που διαμορφώνει ένα επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον για τους συναδέλφους. Το πρόσφατο αυτό ατύχημα δεν είναι το μόνο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στην Πάτρα. Τον μήνα Σεπτέμβριο, στα καταστήματα στην Πάτρα μετράμε δύο ατυχήματα. Δεν είναι τυχαίο, ότι και στους πάγκους κοπής οι τραυματισμοί είναι συχνοί γιατί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αλλάζουν πόστα».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και στο συγκεκριμένο χώρο, να αγωνιστούν από κοινού με το συνδικάτο, που απαιτεί :«Να ελεγχθούν άμεσα από τους αρμόδιους φορείς οι συνθήκες του ατυχήματος. Η Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει ελέγχους σε όλα τα καταστήματα της Πάτρας για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα στα καταστήματα της επιχείρησης».

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button