Οικονομία

Ηχηρές απουσίες Καραμανλή – Σαμαρά από την γιορτή της Ρηγίλλης; Πως ο Κασσελάκης θα πετάξει από πάνω του το «έκπτωτος», ποιο κόμμα δεν θέλει τον Σαλμά, η βροχή διεθνών παρουσιάσεων εισηγμένων, το θαύμα της Bright Business Solutions, τα δύο προς ανάθεση μεγάλα ιδιωτικά έργα, πως το κλίμα αλλάζει τον τουρισμό

Κλίνουν στο «όχι»

Το πιο πιθανό σενάριο αυτήν τη στιγμή είναι ότι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν θα δώσουν το «παρών» στην γιορτή για την ίδρυση της ΝΔ, στις 4 Οκτωβρίου, στην οδό Ρηγίλλης η οποία συνδέεται με ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του κόμματος. Τους προσκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα τηλεφωνικά, επικοινωνώντας πρώτα με τον κ.Καραμανλή και μετά με τον κ.Σαμαρά.

«Δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν οι δυο πρώην πρόεδροι και πρώην πρωθυπουργοί της χώρας σε αυτήν την εκδήλωση στην οποία το κάλεσμα είναι ανοικτό προς κάθε νεοδημοκράτισα και κάθε νεοδημοκράτη, παλιούς και νέους φίλους της παράταξης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Για το αν θα παραβρεθούν ή όχι δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας απαντήσει» τόνισε. Η απάντηση που έδιναν οι στενοί συνεργάτες των δυο πρωθυπουργών χθες ήταν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.

Το παρασκήνιο

Το Μαξίμου θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Περιγράφει ένα καλό κλίμα στις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρώην. Οι πηγές του newsIT όμως έχουν διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης. Τα τηλεφωνήματα ήταν μικρής διάρκειας που και αυτό έχει την σημασία του. Πιο χαλαρός ήταν ο Καραμανλής, πιο ψυχρός όπως άλλωστε αναμενόταν ο Σαμαράς. Οι τρεις άνδρες είχαν να επικοινωνήσουν ίσως και ένα – δύο χρόνια. Ο πάγος δεν έλιωσε. Τον Ιούνιο υπήρξε η κοινή πολιτική εμφάνισή Καραμανλη και Σαμαρά με ομιλίες που έστελναν πολλά μηνύματα και κρατούσαν αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη. 

Στο Ζάππειο μια μέρα…

Πολιτικοί τους φίλοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ενδεχόμενο μιας απουσίας τους από την γιορτή της Ρηγίλλης υπενθυμίζοντας ότι ήταν παρόντες στο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο τον Απρίλιο όπου γιορτάστηκε η επέτειος των 50 χρόνων με κάθε επισημότητα και με υψηλούς καλεσμένους ανάμεσα στους οποίους ήταν και η πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι εάν δεν προσέλθουν τελικά θα επιβεβαιώσουν για μια φορά ακόμη την ρήξη που υπάρχει ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και τον  Μητσοτάκη. Καραμανλικοί και σαμαρικοί αφήνουν αιχμές ότι άφησε στο περιθώριο τους Καραμανλη και Σαμαρά και δεν τους τηλεφωνούσε ούτε καν στην ονομαστική τους γιορτή. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώην δεν έδωσαν το «παρών» ούτε στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ενόχληση

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο κομμάτι των βουλευτών αλλά και των νεοδημοκρατών οι οποίοι θα ήθελαν η ΝΔ να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα σε μια ιστορική επέτειο. Η απουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών θεωρούν ότι έχει στόχο να πλήξει τον Μητσοτάκη ενώ κατά κάποιους «προσβάλει και την απλή και τον απλό νεοδημοκράτη, τον οποίο τιμάει το κόμμα». Την απάντηση σ’ αυτό το μπρα ντε φέρ θα την δούμε προφανώς το βράδυ της Παρασκευής  ανάλογα με τις παρουσίες και απουσίες.

Street Party

Η γιορτή περιγράφεται ως ένα street party. Θα στηθεί εξέδρα μπροστά στο εμβληματικό νεοκλασικό ακίνητο όπου ήταν για κάποιες δεκαετίες τα γραφεία της ΝΔ, θα γίνει μία σύντομη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν μουσικές, χορός, ποτό κλπ στο χώρο του Ωδείου Αθηνών που βρίσκεται απέναντι. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους. Το στοίχημα είναι να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή. Ο έξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης έχει δώσει τον τίτλο «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρηγίλλης».την Παρασκευή το απόγευμα. Ο στόχος είναι να έχει και έναν συναισθηματικό χαρακτήρα. Να συναντηθούν παλιά στελέχη και μέλη που είχαν χαθεί. Καρφί κατά των δύο πρωθυπουργών πέταξε  ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης (ACTION 24). Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το θεωρεί αδιανόητο σε μια τέτοια γιορτή της παράταξης να μην έχουν απαντήσει ακόμη ότι θα παρευρεθούν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη.

Ψηλά ο πήχης

Την Πέμπτη με βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον  έλεγαν οι συνεργάτες του χθες γιατί άλλαξε αρκετές ημερομηνίες. Οι Κασσελίστας σχολιάζουν  ότι η προσθήκη υποψηφίων στην κούρσα που δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη τύχη με βάση τις δημοσκοπήσεις, έχει στόχο την διασπορά των ψήφων για να ανακοπεί η εκλογή από τον πρώτο γύρο. του Στέφανου Κασσελάκη που φαίνεται να είναι το φαβορί. Υπάρχει ανησυχία σε ό,τι αφορά στην συνένωση όλων των άλλων δυνάμεων απέναντι του στον β´ γύρο. Η Όλγα Γεροβασίλη έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να μην εκλεγεί ξανά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης και ο καθένας να κάνει ότι μπορεί. Στην ουσία μιλάμε για μία επιχείρηση επανάκτησης του ΣΥΡΙΖΑ  από κάποιον που θεωρήθηκε ότι εισέβαλε σ’ αυτόν. Η βάση όμως έχει διαφορετική γνώμη αφού τουλάχιστον στην παρούσα φάση του δίνει μία σημαντική πλειοψηφία σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους, τον Παύλο Πολάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Νικόλα Φαραντούρη.

Πόλεμος για το «έκπτωτος»

Το επόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία και πάλι ο Στέφανος Κασελάκης δεν θα εμφανιστεί όπως δηλώνει το περιβάλλον του. Η σκληρή αναμέτρηση θα λάβει χώρα στο έκτακτο συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου. Οι Κασσελίστας θα δώσουν μεγάλη μάχη για να ακυρωθεί η απόφαση της ΚΕ που τον κήρυξε έκπτωτο. « Το καταστατικό δεν προβλέπει πουθενά ότι το κόμμα μπορεί να μείνει ακέφαλο, ακόμη και αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά του προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή» δήλωσε στο NEWSIT βουλευτής που βρίσκεται κοντά στον πρώην πρόεδρο. Το μόνο υπεύθυνο να εγκρίνει ή να ακυρώσει την απόφαση της ΚΕ είναι το έκτακτο συνέδριο το οποίο και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις όπως επισημαίνει. Εάν ο Κασσελάκης πετύχει να ακυρωθεί η απόφαση της ΚΕ διότι θέλει να πετάξει από πάνω του το έκπτωτος, θα του προσδώσει δυναμική νίκης. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε άγριο πόλεμο με τους απέναντι. Θα κατεβάσουν τον διακόπτη όπως προειδοποίησε ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης. Ο εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται και θα φανεί σύντομα εάν το κλίμα διάσπασης που μοιάζει πολύ πιθανό επιβεβαιωθεί όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών..

Δεν θα τον πάρει! 

Αρκετά σενάρια ακούστηκαν για το κόμμα στο οποίο θα μπορούσε να πάει ο Μάριος Σαλμάς μετά την διαγραφή του από την ΝΔ. Τα δύο κόμματα που φαίνονταν τα πιο πιθανά ήταν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.  Από την εξίσωση μπορεί να βγει το ένα. Η κυρία Λατινοπούλου δεν φαίνεται πρόθυμη να τον επιστρατεύσει.

Η βροχή διεθνών παρουσιάσεων εισηγμένων

Την άλλη εβδομάδα, στις 9 Οκτωβρίου 2024, διοργανώνεται από την ΕΧΑΕ το δεύτερο Mid Cap Roadshow στη Φραγκφούρτη με τη συμμετοχή εταιρειών όπως η Helleniq Energy, η Lamda Development, η Metlen, η Motor Oil, ο ΟΛΠ, ο ΟΠΑΠ, η Πλαστικά Θράκης, η Premia ΑΕΕΑΠ και πολλοί άλλοι. Η ΕΧΑΕ έχει προγραμματίσει και μια ακόμα παρουσίαση των ελληνικών εισηγμένων στη Γενεύη στις 9 Δεκεμβρίου. Αύριο, όμως, η ΕΧΑΕ διοργανώνει στο Παρίσι μαζί με την Societe Generale μια ακόμα παρουσίαση στην οποία θα συμμετάσχει μια μικρή ομάδα ελληνικών εισηγμένων όπως οι Alpha, Πειραιώς και Eurobank καθώς και οι ΤΙΤΑΝ, Metlen και ΔΕΗ. Μαζί με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ θα βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Το θαύμα της Bright Business Solutions

Η πρόσφατη ανακοίνωση για την εξαγορά της εταιρείας συμβούλων Διαδικασία, της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας του κλάδου, έφερε στο προσκήνιο την Bright Business Solutions. Μια εταιρεία συμβούλων που από την ίδρυσή της μέχρι το 2021 παρουσίαζε πολύ μικρό κύκλο εργασιών και την τελευταία τετραετία κυριολεκτικά απογειώθηκε. Πέρυσι παρουσίασε κύκλο εργασιών 10 εκατ. ευρώ και κέρδη 3,1 εκατομμυρίων ενώ για φέτος, μετά και την εξαγορά, αναμένει πολλαπλάσια έσοδα και κερδοφορία. Η εταιρεία κυριαρχεί στα συμβόλαια ορισμένων υπουργείων, όπως το Παιδείας που στην κυριολεξία σκούπισε όλες τις συμβάσεις επί Νίκης Κεραμέως. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα υπουργεία με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Bright να υπολογίζεται πλέον σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Η τριανδρία που διοικεί την Bright ετοιμάζει, όπως λέει, και νέες εξαγορές αφού έχουν επισκεφτεί ακόμα και ισχυρότερους ομίλους.

Τα μεγάλα ιδιωτικά έργα της ΘΕΚ και της ΠΑΕΓΑΕ

Σύντομα θα επιλεγεί ο εργολάβος για ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα, το Εμπορευματικό Κέντρο που σχεδιάζει η ΘΕΚ ΑΕ στο Θριάσιο. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία συμμετέχουν οι ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και όμιλος Goldair και είχε στο παρελθόν συμφωνήσει με εργολάβο ο οποίος την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια λόγω εκτίναξης του κόστους υλικών, κ.λπ. Σύντομα θα γνωρίζουμε και τον εργολάβο ενός ακόμα μεγάλο έργου στα logistics, την επέκταση των στεγασμένων αποθηκευτικών της χώρων της ΠΑΕΓΑΕ (πρώην Γενικών Αποθηκών, θυγατρική της Εθνικής) κατά 150.000 τ.μ. Το Προεδρικό Διάταγμα για να προχωρήσει η επένδυση που σχεδιάζεται επί χρόνια εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στα τέλη Ιουλίου υπεγράφη και σύμβαση ομολογιακού δανείου 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου.

Πως η Ελλάδα χάνει το κύμα του near-shoring!

Τα υψηλά μεταφορικά κόστη που κληρονομήσαμε από την πανδημία, η κόντρα ΕΕ με την Κίνα και η τάση ισχυρών ομίλων να μεταφέρουν παραγωγή σε πιο φιλικές περιοχές, γνωστή ως near-shoring, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί την τελευταία πενταετία από την Ελλάδα. Το διακήρυσσαν και από την κυβέρνηση που έδιναν μάχη για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Φαίνεται, όμως, πως τελικά αυτοί που ισχυροποιούνται είναι κάποιες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και κάποιοι γείτονές μας όπως η Σερβία! Οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν πέρυσι στην Ελλάδα στα 5 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ το 2022. Την ίδια χρονιά η Πολωνία είδε τις άμεσες ξένες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 21 δισ. δολάρια το 2023, η Σερβία τα 11 δισ. δολάρια (οι μισές από Κίνα), η Ρουμανία τα 10 δισ. και η Ουγγαρία τα 9 δισ. δολάρια.

Το κλίμα αλλάζει τον τουρισμό

Η Ελλάδα βρίσκονταν, προ της πανδημίας, στην τρίτη θέση του κόσμου και στην πρώτη της Ευρώπης στον κατάλογο με τις οικονομίες που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό, πίσω μόνο από τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη. Τώρα που επικρατεί απίστευτος συνωστισμός τουριστών σε ορισμένες περιοχές και διογκώνονται οι αντιδράσεις για τουριστικές επενδύσεις σε νησιά, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η χώρα μας μπορεί να αρχίσει να χάνει έδαφος ως προορισμός λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ήδη οι εικόνες με τις καλοκαιρινές φωτιές, που δυστυχώς επαναλήφθηκαν αυτές τις ημέρες με την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία, άφησαν το αποτύπωμά τους στα διεθνή τουριστικά πρακτορεία. Αναλυτές της HSBC υποστηρίζουν, για παράδειγμα, πως μετά την Κροατία (που καλπάζει ως προορισμός) μπορεί να έρθει η σειρά της Αλβανίας που προσφέρει το ίδιο κλίμα με την Ελλάδα αλλά με λιγότερο συνωστισμό! Βέβαια όσοι έχουν ταξιδεύσει σε Κροατία και Αλβανία γνωρίζουν πως το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας είναι δύσκολο να το προσφέρουν οι δύο συγκεκριμένοι προορισμοί (από τον καφέ μέχρι το φαγητό!). Ωστόσο καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του συνωστισμού…

To άρθρο Ηχηρές απουσίες Καραμανλή – Σαμαρά από την γιορτή της Ρηγίλλης; Πως ο Κασσελάκης θα πετάξει από πάνω του το «έκπτωτος», ποιο κόμμα δεν θέλει τον Σαλμά, η βροχή διεθνών παρουσιάσεων εισηγμένων, το θαύμα της Bright Business Solutions, τα δύο προς ανάθεση μεγάλα ιδιωτικά έργα, πως το κλίμα αλλάζει τον τουρισμό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button