Εργασία

Συμβασιούχοι: Μισό βήμα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την άρση αποκλεισμού τους

Σε μερική άρση του διαχρονικού αποκλεισμού των συμβασιούχων προχώρησε η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του καταστατικού συνεδρίου της, το οποίο έγινε την Τρίτη αποφασίστηκε να δοθεί η ιδιότητα του μέλους της ΠΟΕ – ΟΤΑ σε μια σειρά συμβασιούχων.

Ενόψει και του συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανοίχτηκε ένα «παράθυρο» για να κατακτηθεί η ισοτιμία των μελών ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Ετσι αποφασίστηκε να γίνουν πλήρη μέλη της ΠΟΕ – ΟΤΑ και μια σειρά συμβασιούχοι, οι οποίοι πλέον αποκτούν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται εκτός από το Σωματείο τους και στην Ομοσπονδία.

Ετσι μέλη με πλήρη δικαιώματα αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνουν:

— Εργαζόμενοι με προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν κλείσει 24 μήνες. Πρόκειται για εργαζόμενους σε Παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικές Δομές (Παντοπωλεία, Συσσίτια, υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες κλπ), οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 14.000

— Συμβασιούχοι, οι οποίοι έχουν πρωτόδικη θετική απόφαση για την παραμονή τους στην εργασία (υπολογίζονται σε περίπου 3.000)

Ποιοι δεν εντάσσονται

Ωστόσο η ΠΟΕ – ΟΤΑ έκανε «μισό βήμα» σε ότι αφορά την πλήρη κατοχύρωση των συνδικαλιστών δικαιωμάτων των συμβασιούχων, αφού εκτός μια σειρά εργαζόμενους.

Ειδικότερα εκτός της πλήρους ένταξης τους στην ΠΟΕ – ΟΤΑ παρέμειναν:

— Οι περίπου 8.000 σχολικές καθαρίστριες

— Οι περίπου 3.500 με 4.000 εργαζόμενοι, που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα και έχουν παρατείνει την παραμονή τους σε δημοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται, κυρίως, για συμβασιούχους Covid.

— Περίπου 1.000 εργαζόμενοι  που εργάζονται σε δήμους με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για πρώτη δραστική αλλαγή στάσης της Ομοσπονδία που μέχρι σήμερα αρνιόταν πεισματικά να αναγνωρίσει πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στους Ο.Τ.Α που βρίσκονταν σε καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 

Πρόκειται για μερική δικαίωση χιλιάδων εργαζόμενων, οι οποία όμως θα οδηγήσει στην ισχυροποίηση των συνδικάτων, την αποτελεσματικότητα των αγώνων ειδικά σε μια περίοδο, όπου γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και ο αγώνας για την κατάργησή τους, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους πρέπει να δυναμώσει.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button