Πολιτισμός

Ιβηρική Χερσόνησος: Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου

Έζησε στην περιοχή πριν από 73 εκατομμύρια χρόνια

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το 2007 κατά τη διάρκεια των εργασιών της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Μαδρίτη – Λεβάντε, συλλέχθηκαν απολιθώματα από έναν από τους τελευταίους γίγαντες που κατοικούσαν στην Ευρώπη πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Κουνκασάουρα Πινικουινέστρα είναι το μόνο ενός νέου είδους δεινοσαύρου που έζησε στη Ιβηρική Χερσόνησο πριν από 73 εκατομμύρια χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο δεινόσαυρος έζησε στην Κουένκα και πέθανε σε αυτήν την περιοχή. Πιθανώς ανήκε σε μια ομάδα που είχε κατανομή τουλάχιστον στην Ιβηρική Χερσόνησο και ο συγκεκριμένος, ο Κονκουσάουρα, ανήκε σε μια γενεαλογική γραμμή που πιστεύουμε ότι είχε κατανομή, που είχε συγγένειες με άλλους σαυρόποδους δεινόσαυρους της ευρωπαϊκής επικράτειας και τις ασιατικής επικράτειας» δήλωσε ο παλαιοντολόγος Πέδρο Μότσο.

Το νέο είδος ανήκει στην ομάδα των σαυρόποδων, οι οποίοι είναι μεγάλοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι με μακρύ λαιμό και μακριά ουρά. Από το δείγμα που βρέθηκε κατέστη δυνατό να συλλεχθούν αυχενικοί, ραχιαίοι και ουραίοι σπόνδυλοι, μέρος της πυελικής μέσης και στοιχεία των άκρων.

«Μιλάμε για ένα είδος που θα είχε μήκος περίπου 15 μέτρα, άρα από το κεφάλι μέχρι την άκρη της ουράς θα μπορούσε να φτάσει περίπου τους 10 τόνους, ύψος τρία μέτρα μέχρι τον ώμο. Αλλά αυτά τα ζώα, η ομάδα των σαυρόποδων δεινοσαύρων, θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ μεγαλύτερα μεγέθη» δήλωσε ο Πέδρο Μότσο.

Η παρουσία αυτού του είδους στην περιοχή υποδηλώνει επίσης την μετακίνηση αυτού και άλλων ειδών μεταξύ των ηπείρων.

«Αυτές οι ομάδες πιθανόν να είχαν φτάσει στην Ευρώπη από την Ασία πρόσφατα και επομένως δεν είχαν εξελιχθεί και μικρά είδη διέσχισαν την Ανατολική Ευρώπη για να φτάσουν στη Ιβηρική. Πως συνέβη αυτό; Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της Ύστερης Κρητιδικής υπάρχουν πάντα περίοδοι που η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και κατεβαίνει και επομένως έχουμε αυτή τη στιγμή κάποια είδη που μπορούν να περάσουν αυτήν την περιοχή και άλλα που δεν μπορούν» δήλωσε ο Μότσο.

Μέρος του σκελετού του δεινοσαύρου εκτίθεται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας στην Κουένκα.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button