Οικονομία

Standard & Poor’s: Ορόσημο η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα – Galaksias Portal News

Θετικά αποτιμά η Standard & Poor’s (S&P) την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας πλέον μόνο ένα μικρό ποσοστό, πιθανώς για την είσοδο κάποιου στρατηγικού επενδυτή.

Όπως επισημαίνει η S&P η έξοδος από την Εθνική Τράπεζα συνιστά σημαντικό ορόσημο στην αναδιάρθρωση και την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε το ΤΧΣ το 2010 για να σταθεροποιήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Με την υποστήριξη του, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενοποιήθηκε σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες και η Attica Bank αντιπροσωπεύουν πλέον το 98% του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έναντι 68% στα τέλη του 2007.

Οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης βελτίωσαν την αποτελεσματικότητα των τραπεζών και μείωσαν τον μέσο δείκτη κόστους προς έσοδα στο 32,4% στα τέλη Ιουνίου 2024 – τη δεύτερη καλύτερη μέτρηση στην ΕΕ. Οι υγιείς ισολογισμοί – οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκαν στο 3,6% για τα τέσσερις τράπεζες και 6,9% για το τραπεζικό σύστημα στα τέλη του πρώτου εξαμήνου, έναντι υψηλού στο 48,6% στα τέλη Μαρτίου 2018 – και οι σημαντικά βελτιωμένες προοπτικές κερδοφορίας σημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε καλή θέση να αποχωρήσει εντελώς από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button