Εργασία

Άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι: Σε ποιους & γιατί μπλοκάρει «άδικα» η έκδοση σύνταξης (έγγραφο)

Στη βουλή έφτασαν οι διαμαρτυρίες από άνδρες δημοσίους υπαλλήλους, που συνταξιοδοτήθηκαν με τις προϋποθέσεις του Νόμου 3863/2010 («Νόμος Λοβέρδου»), έχοντας ανήλικο τέκνο το 2010 και διανυμένη 25ετια πρότερου εργασιακού χρόνου.

Και αυτό διότι προκλήθηκε κώλυμα για την οριστική έκδοση της πρόωρης σύνταξής τους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, ως επερώτηση, ο Βουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Βασίλειος Βιλιάρδος, ο οποίος αναφέρει:

«…ενώ η προσωρινή σύνταξή τους, κατά την ενημέρωση των ανωτέρω, εκδόθηκε, όπως συνέβη σε πολλές γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους που εκπληρώνουν τις ίδιες προϋποθέσεις, προκλήθηκε κώλυμα για την οριστική έκδοση της πρόωρης σύνταξης στις περιπτώσεις εκείνες που η ιδιότητα κατοχής ανήλικου τέκνου προσμετρούσε ως προϋπόθεση μόνο για το έτος 2010, κατά δήλωση των καταγγελλόντων.

Η παραπάνω εμπλοκή επιτάθηκε, δε, σε περιπτώσεις όπου στον χρόνο εργασίας δεν μπόρεσε να καταμετρηθεί ο χρόνος ασφάλισης της 25ετίας που διανύθηκε με εισφορές στο Ασφαλιστικό Ταμείο ΝΑΤ, εμπλοκή που μας καταγγέλθηκε ότι προκλήθηκε και με άλλα Ταμεία Ασφάλισης στην διαδικασία επιτάχυνσης της έκδοσης των συντάξεων (διαδικασία ‘’fast track’’), την οποία δρομολόγησε, κατόπιν πρωτοβουλίας του, ο προ καιρού αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, κ. Κ. Χατζηδάκης.

Οι ανωτέρω συμπολίτες μας υποχρεώθηκαν σε είσπραξη μειωμένης σύνταξης, κατόπιν εφαρμογής μιας ξεκάθαρα άδικης μεθόδου υπολογισμού του συντάξιμου χρόνου τους, γεγονός που τους προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση και αίσθημα άδικης μεταχείρισής τους από την Πολιτεία.

Η ως άνω αναφερόμενη μεταχείριση, ως φαίνεται, επιβεβαιώθηκε ως άδικη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δικαστικοί θεσμοί που αποφάνθηκαν ότι ο νόμος 3863/2010 («Νόμος Λοβέρδου») ήταν αντισυνταγματικός.

Ως εκ τούτου, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το αν υπάρχει η πολιτική βούληση να αποκατασταθούν οι άδικες αυτές μεταχειρίσεις στις παραπάνω περιπτώσεις συνταξιοδότησης, με σκοπό να απονεμηθεί η κανονική σύνταξη την οποία δικαιούνται οι συμπολίτες μας που πληρούσαν τις προϋποθέσεις κατοχής ανήλικου τέκνου την προβλεπόμενη χρονολογία, χωρίς την εφαρμογή παράλογων μεθόδων εκ των υστέρων ακύρωσης αυτής της προϋπόθεσης και απένταξή τους από την λίστα δικαιούχων πρόωρης σύνταξης με αθέμιτες παραδοχές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές επανορθωτικές πρωτοβουλίες για τη μη απώλεια του δικαιώματος κανονικής πρόωρης συνταξιοδότησης στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που είχαν ανήλικο τέκνο εκτός του έτους 2010 και στα διαδοχικά επόμενα έτη;
  2. Θα μεριμνήσετε καταλλήλως, προκειμένου να λάβουν αναδρομικά την διαφορά μεταξύ των κανονικών και των μειωμένων συντάξιμων αποδοχών, τις οποίες τελευταίες έλαβαν καταχρηστικά οι ως άνω άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που αιτήθηκαν πρόωρη συνταξιοδότηση βάσει των προϋποθέσεων του ως άνω αναφερόμενου Νόμου 3863/2010 και υπέπεσαν με αθέμιτα και καταχρηστικά κριτήρια σε σχετική μειωμένη, όπως έχουν αμετάκλητα αποφανθεί οι ως άνω αναφερόμενοι θεσμοί της ελληνικής Δικαιοσύνης;

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button