Οικονομία

Kalamata Papadimitriou: Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης στην διάρκεια τριών γενεών

Από τρεις γενιές έχει περάσει η εταιρεία Kalamata Papadimitriou της οικογένειας Παπαδημητρίου, που ιδρύθηκε το 1939 στην Καλαμάτα και έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η «μεγαλύτερη γενιά», δηλαδή ο Χρήστος Παπαδημητρίου σε ηλικία 29 χρονών δημιούργησε μια μικρή παραγωγική μονάδα εμπορίου και εξαγωγής τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας, όπως αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο. Από το 1950, η εταιρεία έκανε την είσοδό της στη βρετανική, την ολλανδική και τη γερμανική αγορά, κυρίως μέσω της σταφίδας.

Μετά από αυτόν ανέλαβε ο γιός του, Κώστας Παπαδημητρίου, ο οποίος ήταν οινολόγος και είχε σπουδάσει στη Γαλλία. Όσο είχε τα ηνία της επιχείρησης κατάφερε να την εξελίξει και να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό βαλσάμικο ξίδι από κορινθιακή σταφίδα.

Το 2004, τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα αδέρφια Χρήστος και Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι οποίοι άλλαξαν το λογότυπο και το design της εταιρείας και έφεραν νέα προϊόντα. 

Με νέο, σύγχρονο λογότυπο, καινούριο σχέδιο και μια νέα σειρά καινοτόμων μεσογειακών προϊόντων βασισμένων στο βαλσάμικο ξύδι, όπως κρέμες βαλσάμικου και μεσογειακές μουστάρδες, η Kalamata Papadimitriou ανανεώθηκε ριζικά.

Επιδιώκοντας όλα τα προϊόντα της εταιρείας να διατηρούν την ελληνική τους ταυτότητα, αξιοποιήθηκαν πλήρως τα τοπικά προϊόντα, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξίδι, το ελληνικό μέλι και τα φρούτα της Μεσσηνίας.

Η εταιρεία βρέθηκε σε ασφαλή απόσταση από την οικονομική κρίση λόγω της ποιότητας των προϊόντων της, της συνέπειά της απέναντι στο αγοραστικό κοινό και της εξέλιξης του brand της βάσει των νέων δεδομένων της εποχής.

Από το 2006 έως και το 2013, ο συνολικός τζίρος της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκε. Το 2013 ο τζίρος της εταιρείας ξεπέρασε τα 10,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ του 2006.

Το 2013, η Kalamata Papadimitriou εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο Endeabor, αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων που γίνεται μέλος, υπό την καθοδήγησή του Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα (4.10.2024).

Τον Mάιο του 2016, η εταιρεία έφθασε και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τα προϊόντα της να είναι είναι στα ράφια των 4 μεγαλύτερων εμπορικών αλυσίδων. 

Πλέον τα προϊόντα της επιχείρησης έχουν ταξιδέψει σε 35 χώρες με κύριες αγορές την Ρουμανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Φινλανδία, την Κύπρο και πλέον τα Εμιράτα που δείχνουν πολύ μεγάλη δυναμική.

To άρθρο Kalamata Papadimitriou: Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης στην διάρκεια τριών γενεών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button