Οικονομία

Ρεκόρ πωλήσεων για την Tesla Ελλάδας – Galaksias Portal News

Η Tesla Ελλάδας ιδρύθηκε αρχές του 2018, έχοντας την έδρα της στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου στην Αγία Παρασκευή. Αν και λιγοστοί, ενδεχομένως, το είχαν προβλέψει, η θυγατρική της Tesla Motors του Ίλον Μασκ και επίσημος διανομέας της Tesla Motors Netherlands, τα τελευταία έξι χρόνια, εμφανίζει αξιοσημείωτη άνοδο μεγεθών.

Οι επιδόσεις αποτελούν απόρροια της αυξανόμενης διείσδυσης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της Tesla, τα οποία, παρά την υψηλή τιμή τους, προσελκύουν σημαντική ζήτηση.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2023, η Tesla Ελλάδας υπερδιπλασίασε, σε σχέση με το 2022, τα συνολικά έσοδα, σε 87,4 εκατ. ευρώ (από περίπου 35,5 εκατ. ευρώ). Από το μέγεθος αυτό, η μερίδα του λέοντος, δηλαδή περίπου 83 εκατ. ευρώ προήλθαν από την πώληση αυτοκινήτων και εξοπλισμού.

Τα υπόλοιπα, ποσό της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ σχετίζεται με τη δραστηριότητα της έρευνας και ανάπτυξης για τη οποία έλαβε επιχορήγηση, πέρυσι, ύψους 308,7 χιλ. ευρώ. Να διευκρινίσουμε ότι η Tesla Ελλάδας έχει αναπτύξει, για λογαριασμό της Tesla Inc, μια δευτερεύουσα δραστηριότητα, αυτή της έρευνας και ανάπτυξης. Κι αυτό προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνολογιών και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όσον αφορά τα τελικά αποτελέσματα, η Tesla Ελλάδας ενίσχυσε το 2023, σχεδόν κατά 100%, τα κέρδη προ φόρων που διαμορφώθηκαν σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Ποια αυτοκίνητα διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία; Πρόκειται για τους τέσσερις τύπους οχημάτων Model S, Model X, Model 3 και Model Y, με την Tesla Ελλάδας να πουλάει και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας (Powerwall) για οικιακή και μη χρήση. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Αύγουστο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΕΑ), το Tesla Model 3, στην κατηγορία του (μεγάλου μεγέθους επιβατικά), καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε ποσοστό 89,4%, με 745 αυτοκίνητα να έχουν πωληθεί από τις αρχές της χρονιάς. Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς καταλαμβάνει και το Model Y, που ανήκει στην κατηγορία D-SUV. Ελέγχει το 42,3% της συγκεκριμένης κατηγορίας, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε περίπου 500 οχήματα στο οκτάμηνο.

Η εταιρεία δρομολογεί την επέκταση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, με το άνοιγμα ενός νέου κέντρου εξυπηρέτησης service και παράδοσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2024.

Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης

Η εταιρεία διατηρεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου στην Αγία Παρασκευή όπου η πρόσβαση είναι απολύτως ελεγχόμενη. Η Tesla Ελλάδας απασχολεί ελαφρώς περισσότερους από 50 εργαζόμενους, αριθμός που ανερχόταν σε 37 το 2022.

«Εγκέφαλος» του κέντρου έρευνας στην Ελλάδα αποτελεί ο Μηχανικός υπολογιστών και απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Λάσκαρης που έχει την ιδιότητα του επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων στην Tesla Motors. Στην εταιρεία ο ίδιος βρίσκεται από το 2012.

Αυτή τη στιγμή, η Tesla Ελλάδας επιδιώκει να καλύψει δέκα θέσεις εργασίας στην Ελλάδα που περιλαμβάνουν ειδικότητες, όπως προγραμματιστές, τεχνικούς οχημάτων και μηχανικούς αυτοκινήτων. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στη…στρατολόγηση νέων ταλέντων μέσω πρακτικής εργασίας.

To άρθρο Ρεκόρ πωλήσεων για την Tesla Ελλάδας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button