Εργασία

Πάνω από 200.000 συνταξιούχοι έχουν επιστρέψει στη δουλειά

«Η κυβέρνηση περιχαρής ανακοινώνει ότι πάνω από 200.000 συνταξιούχοι έχουν επιστρέψει και πάλι στη δουλειά, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με τις συντάξεις πείνας. Η εξέλιξη αυτή θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη ζωή μας», τονίζει σε επιστολή της προς νέους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ), και κάνει λόγο για «σκληρή πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα, τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι τον Ιούλιο είχαν υποβληθεί 18.216 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και στο 7μηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος 2024) είχαν φτάσει στις 117.650.

Η πορεία των αιτήσεων μέχρι τώρα ακολουθεί αυξητικό ρυθμό και η εκτίμηση – πρόβλεψη που προκύπτει από τις 117.650 αιτήσεις του 7μήνου, είναι ότι ως το τέλος του 2024 θα φτάσουν τις 200.000 αν δεν τις ξεπεράσουν.

Η ραγδαία αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα του ταμείου από αυτή τη ρύθμιση θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευελιξία τα μέτρα ελάφρυνσης που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που προγραμματίζεται είναι η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα των συνταξιούχων.

Παράλληλα, αυξάνονται και τα φορολογικά έσοδα του κράτους λόγω της φορολόγησης της εργασίας των συνταξιούχων. Πολλοί από αυτούς, μέχρι πρόσφατα, δεν δήλωναν την εργασία τους, αποφεύγοντας να εμφανίζονται ως εργαζόμενοι προκειμένου να μην υποστούν περικοπές στη σύνταξή τους. Ωστόσο, με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης, πολλοί συνταξιούχοι ενθαρρύνθηκαν να δηλώσουν την εργασία τους, ενισχύοντας έτσι τα δημόσια έσοδα.

Η επιστολή της ΠΕΣΕΚ προς νέες/νέους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς:

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Με την επιστολή αυτή, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) επιθυμεί να σε ενημερώσει και να σου κοινοποιήσει ορισμένες από τις εκτιμήσεις του:

Παρά τις επικοινωνιακές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την άμεση καταβολή των συντάξεων, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η Ένωση στην πρόσφατη συνάντησή της με τα διοικητικά στελέχη του ΕΦΚΑ επέμενε στην άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την έκδοση περίπου 5.000 χιλιάδων συνταξιοδοτικών αποφάσεων για τους συναδέλφους που θα είναι εκτός υπηρεσίας από 1/9/2024 και ζήτησε την άμεση τοποθέτηση 30 τουλάχιστον υπαλλήλων στα τμήματα απονομής κύριων – επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς.

Οι εναπομείναντες τρεις υπάλληλοι που ασχολούνται με την έκδοση των κύριων συντάξεων των εκπαιδευτικών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, είναι προφανές ότι δεν επαρκούν. Κι αυτό, διότι παράλληλα ασχολούνται και με την εξέταση εκατοντάδων ενστάσεων που έχουν υποβληθεί για τις συνταξιοδοτικές πράξεις με τα τραγικά λάθη, που εκδόθηκαν μέσω της «fast track» διαδικασίας, γεγονός που έχει ως συνέπεια να καταβάλλονται συντάξεις πολύ μικρότερες από αυτές που δικαιούνται πραγματικά οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Η κυβέρνηση περιχαρής ανακοινώνει ότι πάνω από 200.000 συνταξιούχοι έχουν επιστρέψει και πάλι στη δουλειά, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με τις συντάξεις πείνας. Η εξέλιξη αυτή θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη ζωή μας. Δουλέψαμε επί 35-40 συναπτά έτη και έχουμε δικαίωμα να μπορούμε να ζούμε από μια αξιοπρεπή σύνταξη που μας οφείλουν και με βάση τις υπέρογκες εισφορές που καταβάλλουμε ως σήμερα. Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα μας έχει διαψεύσει! Έτσι, πολλές χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσές μας βρίσκονται πάλι στη δουλειά με τα γνωστά κυβερνητικά κόλπα. Να θυμίσουμε ότι ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην εκπαίδευση, επί δεκαετίες, διεκδικούσαμε με τις κινητοποιήσεις μας πλήρη σύνταξη, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια, ύστερα από 30 χρόνια υπηρεσίας.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Ως ΠΕΣΕΚ θεωρούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όπως οι ανεπαρκείς συντάξεις, η αλματώδης άνοδος των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, η χωλαίνουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη1 κ.λπ., δε λύνονται ατομικά και όσο σκύβουμε το κεφάλι, αλλά με ενωτική συλλογική δράση και με κοινούς αγώνες όλων των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων.

Επίσης, εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί της κυβέρνησης για να λύσει τα προβλήματα αυτά, δεν πρόκειται να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς, αν δεν υπάρξει μια ισχυρή πίεση απ’ το ενωτικό κίνημα των συνταξιούχων και εργαζομένων, με μαζικές κινητοποιήσεις. Το μόνο που θα μας δείχνουν θα είναι το «δουλειά μέχρι τον τάφο». Για να έχουμε, όμως, ισχυρό κίνημα που να μπορεί να διεκδικεί και να νικάει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είμαστε όλοι/ες οργανωμένοι/ες στα σωματεία μας και να διεκδικούμε αγωνιστικά αυτά που μας ανήκουν, όπως αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς, 13η και 14η σύνταξη και μισθό, ίδιες συντάξεις για ίδια χρόνια ασφάλισης, πραγματική δημόσια και δωρεάν υγεία κ.λπ.

Στο πλαίσιο της παραπάνω ενωτικής συλλογικής προσπάθειας, η ΠΕΣΕΚ προχώρησε από το Μάρτη του 2023 στη συγκρότηση παραρτημάτων σε όλο τον ελλαδικό χώρο και ήδη λειτουργούν τα πρώτα σε: Λάρισα, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία και Κέρκυρα.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Εσύ, λοιπόν, που ζεις στην περιφέρεια και επιθυμείς να δημιουργηθεί και στον τόπο σου παράρτημα της ΠΕΣΕΚ, ώστε να αποκτήσουν και εκεί οι συνταξιούχοι της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης φωνή, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας, για να δημιουργήσουμε παράρτημα της ΠΕΣΕΚ στην περιοχή σου και παράλληλα να γίνεις ΤΩΡΑ μέλος της Ένωσης μας (πάτησε εδώ).

Εσύ που ζεις εντός Αττικής και δεν είσαι μέλος της ΠΕΣΕΚ είναι καλό να γραφτείς στην Ένωσή μας (πάτησε εδώ) και να συμμετέχεις ενεργά στις δράσεις της.

Φίλες και φίλοι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί η ΠΕΣΕΚ σας χρειάζεται και την χρειάζεστε. Η ζωή μας δε σταματά με το τέλος της θητείας μας στο σχολείο. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στον αγώνα για μια πιο όμορφη ζωή.

Όπως λέει και το τραγούδι, «είμαστε ακόμα ζωντανοί», και το αποδεικνύουμε στον καθημερινό μας αγώνα.

Αθήνα, 13-09-24

Για το Δ.Σ. της ΠΕΣΕΚ

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button