Υγεία

Για την ανακάλυψη του microRNA το φετινό Νόμπελ Ιατρικής – Galaksias Portal News

Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, νέας υποδιαίρεση του μορίου του RNA, που διαδραματίζει κρίσιμης σημασίας ρόλο στην ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων.

“Το βραβείο Νόμπελ της φετινής χρονιάς ανταμείβει δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μίας θεμελιώδους αρχής που διέπει την ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

“Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Νόμπελ Ιατρικής που ανακοινώθηκε σήμερα είναι το πρώτο από τα βραβεία Νόμπελ 2024 που ανακοινώθηκαν. Αύριο Τρίτη 8/10 θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη 9/10 το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη 10/10 το Νόμπελ Λογοτεχνίας, την Παρασκευή 11/10 το Νόμπελ Ειρήνης και τη Δευτέρα 14/10 το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Γονίδια microRNA

Τα γονίδια microRNA έχουν εξελιχθεί και επεκταθεί μέσα στα γονιδιώματα των πολυκύτταρων οργανισμών για πάνω από 500 εκατομμύρια χρόνια.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από χίλια γονίδια για διαφορετικά microRNA στον άνθρωπο και ότι η γονιδιακή ρύθμιση από microRNA – που ανακαλύφθηκε από τους δύο επιστήμονες οι οποίοι βραβεύτηκαν φέτος με Νόμπελ- είναι καθολική μεταξύ των πολυκύτταρων οργανισμών», αναφέρει η σουηδική ακαδημία επιστημών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας, οι δύο επιστήμονες “ανακάλυψαν το microRNA, μια νέα κατηγορία μικροσκοπικών μορίων RNA που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των γονιδίων. Η πρωτοποριακή ανακάλυψή τους έγινε εργαστηριακά στο μικρό σκουλήκι C. elegans και αποκάλυψε μια εντελώς νέα αρχή γονιδιακής ρύθμισης. Αυτό αποδείχθηκε απαραίτητο για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Τα MicroRNA αποδεικνύονται θεμελιωδώς σημαντικά για τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας των οργανισμών”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button