Πολιτισμός

Πέθανε η Σίσι Χιούστον, βραβευμένη με Γκράμι τραγουδίστρια και μητέρα της Γουίτνεϊ Χιούστον

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Η καταξιωμένη τραγουδίστρια του γκόσπελ τραγούδησε με την Αρίθα Φράνκλιν, τον Ότις Ρέντινγκ, την Ντιόν Γουόργουικ και τον Έλβις Πρίσλεϊ

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Σίσι Χιούστον, δύο φορές βραβευμένη με Γκράμι καλλιτέχνης της σόουλ και της γκόσπελ που τραγούδησε με την Αρίθα Φράνκλιν και τον Έλβις Πρίσλεϊ και γνώρισε θρίαμβο και σπαραγμό ως μητέρα της Γουίτνεϊ Χιούστον, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Η Σίσι Χιούστον πέθανε το πρωί της Δευτέρας στο σπίτι της στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ βρισκόταν υπό νοσηλεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τη νύφη της Πατ Χιούστον.

“Οι καρδιές μας είναι γεμάτες πόνο και θλίψη. Χάνουμε τη μητριάρχη της οικογένειάς μας”, ανέφερε η Πατ Χιούστον σε ανακοίνωσή της. Είπε ότι η συμβολή της πεθεράς της στη ποπ μουσική και τον πολιτισμό είναι “απαράμιλλη”.

“Η μητέρα Σίσι υπήρξε μια ισχυρή και πανύψηλη φιγούρα στη ζωή μας. Μια γυναίκα με βαθιά πίστη και πεποίθηση, που νοιαζόταν πολύ για την οικογένεια, τη διακονία και την κοινότητα. Η πάνω από επτά δεκαετίες καριέρα της στη μουσική και την ψυχαγωγία θα παραμείνει στο προσκήνιο της καρδιάς μας”.

Ερμηνεύτρια της εκκλησίας από νεαρή ηλικία, η Χιούστον (γεννημένη ως Emily Drinkard) ήταν μέλος ενός οικογενειακού γκόσπελ νούμερου πριν κάνει την επανάστασή της στην ποπ μουσική τη δεκαετία του 1960 ως μέλος του διακεκριμένου γκρουπ The Sweet Inspirations με την Ντόρις Τρόι και την ανιψιά της Ντι Ντι Γουόργουικ. Το γκρουπ τραγουδούσε back-up για διάφορους τραγουδιστές της soul, όπως οι Ότις Ρέντινγκ, Λου Ρολς και The Drifters. Τραγουδούσαν επίσης για την Ντιόν Γουόργουικ.

Οι πολλές συμμετοχές της Χιούστον περιλάμβαναν τα τραγούδια “Think” και “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” της Φράνκλιν, το “Brown Eyed Girl” του Βαν μόρισον και το “Son of a Preacher Man” της Ντάστι Σπρίνγκφιλντ.

Οι Sweet Inspirations τραγούδησαν επίσης στη σκηνή με τον Έλβις, τον οποίο η Χιούστονθα θυμόταν με αγάπη για το ότι τραγουδούσε γκόσπελ κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των προβών.

“Στο τέλος της συνεργασίας μας μαζί του, μου έδωσε ένα βραχιόλι με το όνομά μου γραμμένο στο εξωτερικό του”, έγραψε στα απομνημονεύματά της “How Sweet the Sound”, που εκδόθηκαν το 1998. “Στο εσωτερικό του βραχιολιού είχε γράψει το παρατσούκλι του για μένα: Squirrelly”.

Οι Sweet Inspirations είχαν το δικό τους top 20 single με το soul-rock “Sweet Inspiration”, που έγινε στο στούντιο του Μέμφις όπου η Φράνκλιν και η Σπρίνγκφιλντ ηχογράφησαν μεταξύ άλλων επιτυχίες και κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ μόνο στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Το γκρουπ εμφανίστηκε στο ‘Brown Eyed Girl’ του Βαν Μόρισον και τραγούδησε backround φωνητικά για τους Jimi Hendrix Experience στο τραγούδι ‘Burning of the Midnight Lamp’ το 1967.

Η τελευταία εμφάνιση της Χιούστον με τους Sweet Inspirations ήρθε αφού το γκρουπ ανέβηκε στη σκηνή με τον Πρίσλεϊ σε ένα σόου στο Λας Βέγκας το 1969. Η τελευταία της ηχογράφηση με το γκρουπ κατέληξε στη μεγαλύτερη R&B επιτυχία τους ‘(Gotta Find) A Brand New Lover’ μια σύνθεση της ομάδας παραγωγής Gamble & Huff, η οποία εμφανίστηκε στο πέμπτο άλμπουμ του γκρουπ, “Sweet Sweet Soul”.

Μετά την επιτυχία του γκρουπ και τα τέσσερα κοινά άλμπουμ, η Χιούστον εγκατέλειψε τους Sweet Inspirations για να ακολουθήσει σόλο καριέρα όπου και άνθισε.

Η Χιούστον έγινε μια περιζήτητη τραγουδίστρια session και ηχογράφησε περισσότερα από 600 τραγούδια σε πολλά είδη σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Τα φωνητικά της ακούγονται σε κομμάτια δίπλα σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών, όπως οι Τσάκα Καν, Ντόνι Χάθαγουεϊ, Τζίμι Χέντριξ, Λούθερ Βάντρος, Μπιγιόνσε, Πολ Σάιμον, Ρομπέρτα Φλακ και Γουίτνεϊ Χιούστον.

Η Σίσι Χιούστον συνέχισε να ολοκληρώνει αρκετούς δίσκους, όπως το “Presenting Cissy Houston”, το disco-era “Think It Over” και τα βραβευμένα με Γκράμι γκόσπελ άλμπουμ “Face to Face” και “He Leadeth Me”.

Το 1971, τα χαρακτηριστικά φωνητικά της εμφανίστηκαν στο σόλο άλμπουμ του Μπερτ Μπάκαρα, το οποίο περιλαμβάνει τα ‘Mexican Divorce’, ‘All Kinds of People’ και ‘One Less Bell to Answer’. Ερμήνευσε διάφορα standards, συμπεριλαμβανομένου του hit της Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ‘Evergreen’.

Η Σίσι Χιούστον έλεγε ότι είχε αποθαρρύνει την κόρη της από τη σόουμπιζ, αλλά η άνοδος της Γουίτνεϊ φαινόταν αναπόφευκτη, όχι μόνο λόγω των προφανών ταλέντων της, αλλά και λόγω του περιβάλλοντός της: Η Ντιόν και η Ντι Ντι Γουόργουικ ήταν ξαδέλφια, η Λεοντίν Πράις ξαδέλφη εξ αγχιστείας, η Φράνκλιν στενή οικογενειακή φίλη.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Γουίτνεϊ Χιούστον έκανε το ντεμπούτο της στην εθνική τηλεόραση όταν τραγούδησε μαζί με τη Σίσι ένα medley από επιτυχίες της Αρίθα Φράνκλιν στο The Merv Griffin Show. Η Σίσι Χιούστον τραγούδησε δεύτερα στο ομώνυμο, πολυπλατινένιο πρώτο άλμπουμ της Γουίτνεϊ, και οι δύο τους μοιράστηκαν την πρώτη φωνή στο “I Know Him So Well”, από το 1987, από το μεγαλεπήβολο “Whitney”.

Τραγουδούσαν συχνά μαζί σε συναυλίες και εμφανίστηκαν στην ταινία ” The Preacher’s Wife” του 1996. Οι πιο ανεξίτηλες στιγμές τους προέρχονται πιθανότατα από το βίντεο για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Γουίτνεϊ στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το ‘Greatest Love of All’. Το βίντεο γυρίστηκε ως ένα αφιέρωμα μητέρας-κόρης και τελειώνει με μια χαρούμενη Γουίτνεϊ να βγαίνει από τη σκηνή του Apollo Theater του Χάρλεμ και να αγκαλιάζει τη Σίσι Χιούστον, η οποία βρισκόταν στα παρασκήνια.

Όμως τα προβλήματα με τα ναρκωτικά κατέστρεψαν τη φωνή και τη φήμη της Γουίτνεϊ και τελικά έβαλαν τέλος στη ζωή της: βρέθηκε νεκρή σε μια μπανιέρα του Beverly Hills στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Η Σίσι Χιούστον κατηγόρησε τον σύζυγο Μπόμπι Μπράουν για το ότι η Γουίτνεϊ έμπλεξε τόσο “βαθιά” με τα ναρκωτικά, γράφοντας το 2013 στα απομνημονεύματά της “Remembering Whitney”. Ο Μπράουν αναγνώρισε τα προβλήματά του με τα ναρκωτικά, αλλά ήταν επικριτικός για τα πεθερικά του σε συνέντευξή του στον Λάρι Κινγκ το 2016.

Το 2015, η Σίσι Χιούστον θρήνησε ξανά όταν η εγγονή της, Μπόμπι Κριστίνα Μπράουν, το μοναχοπαίδι του Μπόμπι Μπράουν και της Γουίτνεϊ Χιούστον, βρέθηκε αναίσθητη σε μια μπανιέρα, πέρασε μήνες σε κώμα και πέθανε σε ηλικία 22 ετών.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Σίσι Χιούστον ήταν για λίγο παντρεμένη με τον Φρέντι Γκάρλαντ τη δεκαετία του 1950 και με τον πατέρα της Γουίτνεϊ, τον διευθυντή ψυχαγωγίας Τζον Ράσελ Χιούστον, από το 1959 ως το 1990.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button