Οικονομία

Ι.Χ με σπασμένα φρένα ο ΣΥΡΙΖΑ, στον αέρα συνέδριο και εκλογές, «με πορεία στο λαό αλά Σάντσεθ» απαντάει ο Κασσελάκης στα σενάρια διαγραφής, οι κινήσεις της Μαριάννας Λάτση στις υποδομές, οι άγνωστοι θεσμικοί της Q&R, γιατί έρχονται τα data centers στην Ελλάδα και οι Ισπανοί με τις πλωτές μονάδες αφαλάτωσης

Σπασμένα φρένα

Με Ι.Χ. που τρέχει με σπασμένα φρένα σε κατηφόρα μοιάζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις τις οποίες πυροδότησε η αποστολή εξώδικου του Στέφανου Κασσελάκη στα 19 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και τα 298 της Κεντρικής Επιτροπής για την διαρροή του Πόθεν Έσχες του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Το κατέθεσε εκ μέρους του, στις 4 Οκτωβρίου, η Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 87 ονόματα (ισάριθμα με την ομάδα των «87») τα οποία στηρίζουν την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Διέρρευσε και την Τρίτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα με κρίσεις και τίτλους για γκρίζα σημεία, χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί από τα αρμόδια κομματικά όργανα όπως επισήμανε το επιτελείο Κασσελάκη, γεγονός που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του.

Οργή στην Κουμουνδούρου

 Η Όλγα Γεροβασίλη ενώ χθες το πρωί στον Σκάι τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβεί στις εκλογές για να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία, προσερχόμενη στην Κουμουνδούρου πληροφορήθηκε το εξώδικο και ήταν η πρώτη η οποία έθεσε στην Πολιτική Γραμματεία το θέμα της διαγραφής του, με το οποίο  συμφώνησαν και άλλα μέλη. Η πλευρά Κασσελάκη σύμφωνα με πληροφορίες του newsIT, ήταν αποφασισμένη εάν δεν τηρούνταν οι δυο όροι που έθετε, να βρεθεί αυτός ο οποίος έκανε την διαρροή του πόθεν έσχες από το κόμμα και αν δεν παραιτηθεί η γραμματέας Ράνια Σβίγγου, η οποία ήταν θεσμικά αρμόδια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, να προβεί σε κάθε νόμιμο μέσο. Αυτό ερμηνεύτηκε ως προσφυγή του πρώην προέδρου στις εισαγγελικές αρχές κατά του κόμματος που θέλει να πάρει και πάλι τα ηνύα.

Στην Αρχή

Αυτό πάντως που φαινόταν να έχει πρόθεση να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με τις πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newsit, στις 2.13 το μεσημέρι της Τρίτης, ήταν σήμερα Τετάρτη ο νομικός σύμβουλος του Χαράλαμπος Πελέκης να προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο Κασσελάκης ήθελε ως πολίτης να προασπίσει τα δικαιώματά του και συνεργάτες του υπενθύμισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει -και πολύ σωστά, όπως τόνισαν-  για την διαρροή των e-mails των αποδήμων από το υπουργείο Εσωτερικών τα οποία παρέλαβε από την ΝΔ η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Με αστυνομικό

Χθες έφτασε στην Κουμουνδούρου και το Πόθεν Ελσχες του Σωκράτη Φάμελλου με τον αστυνομικό του, τον οποίον μάλιστα περίμεναν στην ΠΓ για να αρχίσει η συνεδρίαση. Και αυτό σχολιάστηκε διότι η Θεοδώρα Τζάκρη είχε δεχτεί πυρά γιατί κατέθεσε την υποψηφιότητα Κασσελάκη και όχι ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι είναι η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες αναρτήθηκαν τα Πόθεν Έσχες των υποψηφίων και στην ιστοσελίδα του κόμματος όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση της ΚΕ.

Casus Belli

Το εκρηκτικό κλίμα οδηγεί σε έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο όπου αναμένεται ο «αποκεφαλισμός» του Κασσελάκη. Δύο σενάρια είναι στο τραπέζι. Το ένα να διαγραφεί και το άλλο να θεωρηθεί η συμπεριφορά του ασύμβατη με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και να του στερηθεί το δικαίωμα να κατεβεί  υποψήφιος στην κούρσα για την ηγεσία.
Βουλευτές που στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο του κόμματος καταγγέλουν ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι αντικαταστατική όπως και η έκπτωση του από το αξίωμα του προέδρου, παρά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής. Ως Πρόεδρος θα έπρεπε να εξεταστεί το αίτημα διαγραφής του από την  Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία όμως αποφάσισε ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα συζητήσει τέτοια θέματα. Ως απλό μέλος θα έπρεπε να διαγραφεί από την Ομάδα Μελών Περιστερίου στην οποία ανήκει αλλά έχει την πλειοψηφία, όπως υποστηρίζει στενός του συνεργάτης.

Αλά Πέδρο Σάντσεθ

Στην πολύωρη σύσκεψη που έκανε χθες μέσω Zoom το επιτελείο Κασσελάκη εξετάστηκαν διάφορα σενάρια σύμφωνα με τις πηγές του newsIT για τους τρόπους που θα αντιδράσει εάν η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει είτε την διαγραφή του είτε να τον κόψει από υποψήφιο κάτι που δεν έχει δικαίωμα να κάνει σύμφωνα με τους νομικούς τους συμβούλους. Επισημαίνουν ότι  το μόνο αρμόδιο είναι το έκτακτο συνέδριο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου. Κατατέθηκε πρόταση για «Κούγκι». Τελικά όμως όπως ενημερώθηκε το newsIT στις 10.15 το βράδυ, την Πέμπτη θα δώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 και την Παρασκευή,ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η ΚΕ, «θα αρχίσει πορεία στο λαό  όπως έκανε ο Πέδρο Σάντσεθ όταν τα έβαλε με τις βαρωνίες» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά βουλευτής που τον στηρίζει. Σε κάθε περίπτωση στον αέρα είναι και το συνέδριο και η εκλογή προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.

Θολό το τοπίο για Debate

Παρά το γεγονός ότι χθες συναντήθηκαν οι στενοί συνεργάτες των μονομάχων του β γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για το debate δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις. Στην σύσκεψη που έγινε στις έξι το απόγευμα, από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη συμμετείχαν η Στεφανία Μουρελάτου και ο Βαγγέλης Τσόγκας ενώ από την πλευρά του Χάρη Δούκα η Ανδριάννα Μαγγανά και ο Πάνος Βλάχος. Συμφώνησαν για τις θεματικές ενότητες όχι όμως για την ημερομηνία. Η πλευρά Δούκα πρότεινε τρεις ημέρες, την Πέμπτη την Παρασκευή και το Σάββατο αν και δεν συνηθίζεται  την παραμονή των εκλογών να γίνονται debate. Την Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματισμένη ομιλία στην Θεσσαλονίκη σε αίθουσα του ΤΕΕ την οποίαν έχει κλείσει εδώ και καιρό. Θα γίνει μία προσπάθεια να βρεθεί μία άλλη για την Πέμπτη, ώστε την Παρασκευή να γίνει το debate. Την Πέμπτη έχει αγώνα της εθνικής Ελλάδος με την εθνική Αγγλίας που θα συγκεντρώσει στο τηλεοπτικό ενδιαφέρον της πλειονότητας του κοινού. Σκέψεις να γίνει το debate νωρίς απορρίφθηκαν για να μην πέσει πάνω σε σίριαλ ή δελτία ειδήσεων.  Ο Χάρης Δούκας που εμφανίζεται δεύτερος ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ελπίζοντας να κερδίσει πόντους κάτι πάντως που δεν συνέβη με το πρώτο όταν συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι. Αντίθετα ο Νίκος Ανδρουλάκης που φαίνεται να έχει ένα άνετο προβάδισμα δεν ενδιαφέρεται και πολύ γιατί όταν είσαι πρώτος το πιο σημαντικό είναι να αποφύγεις το λάθος που θα σε βγάλει από την πορεία της δυναμικής της νίκης. Σήμερα μέχρι το μεσημέρι θα δοθεί και επισήμως η τελική απάντηση ως προς το αν θα υπάρξει debate των μονομάχων με το όχι, να θεωρείται το πιο πιθανό.

Οι κινήσεις της Μαριάννας Λάτση στις υποδομές

Η επένδυση της Latsco στην Αττική Οδό και η συμφωνία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση του 10% του οδικού άξονα είναι μία από τις πολλές κινήσεις του family office της Μαριάννας Λάτση στις υποδομές. Πριν από λίγα χρόνια είχε τοποθετηθεί και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην οποία σήμερα έχει γύρω στο 8% ενώ ήταν και ένας από τους cornerstone investors κατά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου. Σοβαρές επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει η Latsco και στο χώρο της τεχνολογίας και της ευρύτερης Νέας Οικονομίας όπως η Viva από την οποία αποχώρησε (σε πρώτη φάση) με μεγάλα κέρδη.

Ο Αντρέα Ορσέλ της Unicredit, τα ραντεβού στην Αθήνα και η Ευρώπη

Το μεγάλο αφεντικό της Unicredit Αντρέα Ορσέλ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και έχει κάνει σειρά ραντεβού. Κάποιοι θεωρούν πως τα ραντεβού συνδέονται με μετοχικές εξελίξεις στην Alpha Bank στην οποία οι Ιταλοί έχουν βάλει πόδι. Η στήλη δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Είδε, άραγε, ο Ορσέλ και τον Χόλτερμαν της Reggeborgh Invest που έχει και αυτός σοβαρή θέση στην Alpha; Ο ισχυρός άνδρας της Unicredit βρίσκεται στην επικραιρότητα λόγω της «εφόδου» που πραγματοποίησε στην Commerzbank με τους Γερμανούς να έχουν στήσει ισχυρά οχυρωματικά έργα και να παζαρεύουν. Όπως έχουμε γράψει αν θέλουμε να δούμε μια ενιαία ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά πρέπει να στηρίξουμε τις διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Οι άγνωστοι θεσμικοί της Q&R

Η στήλη κινδυνεύει να χάσει τα μάτια της αφού εδώ και τρεις ημέρες αναζητεί τους …θεσμικούς που μπήκαν στον τεχνολογικό κολοσσό που ακούει στο όνομα Q&R χωρίς να έχει καταφέρει να τους εντοπίσει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εν λόγω θεσμικοί απέκτησαν το 3% της εταιρείας πληροφορικής που κάποτε είχε επενδύσει ο αείμνηστος Σάκης Πουλιάδης με πωλητή έναν εκ των βασικών μετόχων που έβαλε στην τσέπη γύρω στο ένα εκατομμυριάκι. Εν τω μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος Παν. Πασχαλάκης, που έχει καταφέρει να φέρει στην εταιρεία σοβαρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων σε έργα πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης, κάνει και δηλώσεις για εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Γιατί έρχονται τα data centers στην Ελλάδα

Ο συνωστισμός επενδύσεων data centers στην Ελλάδα, που έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση που ετοιμάζει ασφυκτικό πλαίσιο σε σχέση με την ενεργειακή τους κατανάλωση, έχει εξήγηση. Τις διώχνουν ή φεύγουν από κάποιες χώρες της Ευρώπης γιατί απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας ή / και νερού. Στην Ιρλανδία τα data centers καταναλώνουν σχεδόν το 21% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε ετήσια βάση και μέχρι το 2030 θα φτάσουν το 30%. Η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτές τις ημέρες. Σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, το μερίδιο των data centers στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλό (5%) αλλά δύσκολα βγαίνουν νέες άδειες σε κάποιες πόλεις. Βέβαια η Ιρλανδία έχει 82 data centers και εμείς ακόμα παλεύουμε να φτιάξουμε τα δύο της Microsoft!

Οι Ισπανοί που θέλουν να στήσουν μονάδες αφαλάτωσης

Εκτός από Ισραηλινούς ομίλους, που έχουν παράδοση και ενδιαφέρονται να στήσουν μονάδες αφαλάτωσης στην Ελλάδα, και ο ισπανικός όμιλος Cox είναι ένας πιθανός διεκδικητής τέτοιων έργων. Ειδικά τώρα που η Αθήνα αρχίζει να συζητά τέτοιες επενδύσεις ως μια λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενώ μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Η Cox έχει αναπτύξει και πλωτές μονάδες αφαλάτωσης με στόχο ταραγμένες αγορές όπως η Μέση Ανατολή. Η ισπανική εταιρεία που βλέπει ευρύτερα την αγορά της Μεσογείου ετοιμάζεται να εισαχθεί σε χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση γύρω στο ένα δισεκ. ευρώ.

To άρθρο Ι.Χ με σπασμένα φρένα ο ΣΥΡΙΖΑ, στον αέρα συνέδριο και εκλογές, «με πορεία στο λαό αλά Σάντσεθ» απαντάει ο Κασσελάκης στα σενάρια διαγραφής, οι κινήσεις της Μαριάννας Λάτση στις υποδομές, οι άγνωστοι θεσμικοί της Q&R, γιατί έρχονται τα data centers στην Ελλάδα και οι Ισπανοί με τις πλωτές μονάδες αφαλάτωσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button