Τεχνολογιά

«Το βλέπαμε να έρχεται, αλλά δεν το πιστεύαμε» – Galaksias Portal News

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

«Εάν τα χειρότερα σενάρια επαληθευτούν, μιλάμε για Αποκάλυψη στις ΗΠΑ, λόγω του τυφώνα Μίλτον» λέει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς λόγω της κλιματικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη τα συστήματα αυτά στις ΗΠΑ, αλλά και στη Μεσόγειο, στην περιοχή μας, αναμένεται να είναι πιο συχνά. Αναμένεται να έχουν μια επιθετικά αυξανόμενη συχνότητα και φυσικά τα φαινόμενα να είναι πιο ακραία», συνεχίζει και προσθέτει:

«Το βλέπαμε να έρχεται με τον τυφώνα Μίλτον, αλλά δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη. Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε κάτι άγνωστο, σε κάτι αχαρτογράφητο».

Δείτε τη δραματική προειδοποίηση του καθηγητή στη «Ζούγκλα»:

Ερωτηθείς για το εάν τέτοια φαινόμενα μπορούν να πλήξουν τη Μεσόγειο και φυσικά τη χώρα μας, ο καθηγητής είναι σαφής: «Η Μεσόγειος αποτελεί το hot spot της κλιματικής κρίσης, αφού η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται συνεχώς. Οπότε, ναι και στην περιοχή μας τα συστήματα αυτά θα εμφανίζονται πιο συχνά, αλλά βέβαια όχι με ένταση όπως ο Μίλτον, θα είναι όμως εξίσου ισχυρά για να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές, όπως ο Ντάνιελ στη Θεσσαλία του 2023».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τους ανθρώπους που αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Φλόριντα και να οχυρωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα, ο Ευθύμης Λέκκας επισημαίνει πως κάποιοι έχουν άγνοια κινδύνου, ενώ κάποιοι άλλοι που διαμένουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο διαθέτουν υπόγεια καταφύγια, οπότε έχουν πιθανότητα να επιβιώσουν εάν δεν πλημμυρίσουν.

Αναφορικά με το εάν οι Αρχές των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια που χτυπά ο τυφώνας έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης, ο καθηγητής απαντά: «Όχι, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης και διάσωσης με ανέμους και ριπές 250 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα που φτάνουν τα 4-5 μέτρα. Η περιοχή παραμένει στο έλεος του τυφώνα μέχρι να επικρατήσουν ασφαλείς συνθήκες για διασώσεις».

Σημειώνεται πως στο «μάτι» του τυφώνα Milton αναμένεται να βρεθεί εντός των επόμενων ωρών και συγκεκριμένα από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Φλόριντα, με τις Αρχές να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό, καθώς οι προβλέψεις είναι συγκλονιστικές και δυσοίωνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες έχουν κληθεί από νωρίς την Τρίτη να απομακρυνθούν από την ακτή. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, περίπου 11,4 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν λάβει προειδοποίηση για την έλευση του τυφώνα, με την περιοχή να μετρά ήδη τις πληγές της από την έλευση του φονικού τυφώνα Χέλεν πριν από μερικές εβδομάδες.

Σε παράκτιες περιοχές έχουν τεθεί σε ισχύ ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης – με περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους να καλούνται να εγκαταλείψουν τη δυτική Φλόριντα, μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της Πολιτείας.

Δείτε live εικόνα από την επέλαση του κυκλώνα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button