Εργασία

Συνταξιούχοι: Μένουν χωρίς αυξήσεις λόγω εισφοράς αλληλεγγύης

Στα κάγκελα είναι οι συνταξιούχοι μετά την απόφαση δημιούργησε η απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως να επαναφέρει την εισφορά αλληλεγγύης.

Ο λόγος είναι ότι θα μείνουν χωρίς αύξηση συντάξεων το νέο έτος όσοι έχουν μεικτή κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ και επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να «κλειδώσει» το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων για το 2025, καθώς τότε θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Για το θέμα η Κεραμέως τονίζει ότι «ο στόχος της ρύθμισης είναι διττός. Από τη μία, εστιάζεται να μην υπάρξει εφέτος δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά και του χρόνου να προκύψει ανάλογη ισορροπία».

Ειδικότερα για την εισφορά θα τελείται κράτηση στην 1η κλίμακα συντάξεων ύψους 3%, στη 2η κλίμακα συντάξεων κράτηση ύψους 6%, στην 3η κλίμακα κράτηση ύψους 7% και στην 4η κλίμακα 9%. Στην 5η κλίμακα θα επιφέρει μείωση της τάξης του 10%, στην 6η κλίμακα 12%, στην 7η κλίμακα 13% και στην 8η κλίμακα 14%.

Οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις ανά συνταξιούχο θα κυμαίνονται, αναλόγως της κλίμακας, από 504 έως και 5.880 τον χρόνο. Από το μέτρο της εισφοράς, το Δημόσιο έχει αποκομίσει έσοδα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Σφοδρές αντιδράσεις

Το μέτρο αυτό έχει φέρει σωρεία αντιδράσεων στους συνταξιούχους, οι οποίοι ζητούν άμεση λύση για την εισφορά αλληλεγγύης, ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις τους και να λάβουν στο ακέραιο τις όποιες αυξήσεις δοθούν το 2025, από την υπουργό Εργασίας. Επισημαίνουν δε ότι η απόφαση αυτή στερεί από χιλιάδες δικαιούχους τις αυξήσεις (2,2% – 2,5%) που πρόκειται να δώσει με το νέο έτος.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος αναφέρει: «Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και αποκαλύπτονται με πονηρό τρόπο από την ίδια την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η οποία κάνει λόγο για έναν “διορθωτικό μηχανισμό”, που θα δημιουργηθεί ώστε κανείς συνταξιούχος “να μην βλέπει μείωση, ενώ παίρνει αύξηση”».

Ακόμα κι αν ακούγεται όμορφο κατά τον ίδιο η δήλωσή της κρύβει ένα μεγάλο ψέμα, καθώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εισφορά αλληλεγγύης, που όφειλε να καταργήσει, σαν «μπαμπούλα» για να περικόψει (ξανά) χιλιάδες συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απέστειλε επιστολή στις 30 Μαΐου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον ενημέρωνε για την τεράστια αδικία που υφίστανται χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι αναγκάζονται κάθε μήνα να καταβάλλουν ΕΑΣ, ενώ δεν θα έπρεπε.

«Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι ένα μνημονιακό μέτρο, που επιβάλλει χαράτσι από το 2010 για ποσά κύριων συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω» εξήγησε ο Χατζόπουλος και πρόσθεσε: «Η εισφορά κυμαίνεται από 3-14% και επιβάλλεται κλιμακωτά. Ξεχωριστό χαράτσι επιβάλλει και στις επικουρικές συντάξεις, από 300 ευρώ και άνω. Είναι ένα εντελώς άδικο μέτρο, το ΕΝΔΙΣΥ έχει ζητήσει επίσημα να καταργηθεί και τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί (περίπου 9,5 δισ. ευρώ σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος) να επιστραφούν στους δικαιούχους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να δηλώσει άγνοια για το γεγονός, μιας και η επιστολή εστάλη στις 30 Μαΐου! Αντ’ αυτού, η Κεραμέως και το επιτελείο της, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, αποφάσισαν να μετατρέψουν την ΕΑΣ σε “κόφτη” των αυξήσεων για τις συντάξεις».

Πρώτα ψίχουλα, ύστερα μείωση

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ διευκρινίζει: «Για να γνωρίζουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι τι πρόκειται να συμβεί: Αρχικά θα ανακοινωθεί η αύξηση “ψίχουλα” 2,2 – 2,5%, η οποία θα ενσωματωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία όσες συντάξεις, λόγω της αύξησης, θα υπερβαίνουν τα όρια της ΕΑΣ, θα μένουν κάτω από αυτά! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για μια σύνταξη των 1.390 ευρώ μεικτά (για να χρησιμοποιήσουμε ποσά που η ίδια η κ. Κεραμέως ανέφερε στην τηλεοπτική της συνέντευξη), μια αύξηση 2,5% στο ανώτατο επίπεδο θα απέφερε ένα πρόσθετο ποσό 34,75 ευρώ τον μήνα. Άρα θα έπρεπε τον Ιανουάριο ο δικαιούχος αυτής της σύνταξης να λάβει 1.424,75 ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 3%, άρα η απώλεια θα ήταν 42,74 ευρώ. Συνεπώς, ο συνταξιούχος θα έβλεπε σύνταξη 1.382,05, δηλαδή μικρότερη κατά 7,95 ευρώ, από τα 1.390 μεικτά ευρώ που λάμβανε!

Τα νέα δεδομένα όμως που θεσμοθετεί η Κεραμέως είναι ότι καμία αύξηση δεν πρέπει να οδηγεί σε μείωση συντάξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, στο ίδιο παράδειγμα, ότι η σύνταξη δεν πρέπει να είναι 1.401 ευρώ, διότι θα υποστεί εισφορά αλληλεγγύης. Αντίθετα, στο παράδειγμά μας, η αύξηση θα είναι τέτοια, ώστε η σύνταξη να μην υπερβεί τα 1.400 ευρώ, ακριβώς για να μην ενεργοποιηθεί το “χαράτσι” 3% της ΕΑΣ που επιβάλλεται στην αρχική κλίμακα! Έτσι η αύξηση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα πρέπει να περιοριστεί σε 9,73 ευρώ, δηλαδή θα είναι της τάξης του 0,7% μόλις και ο συνταξιούχος θα λάβει 1.399,73 ευρώ».

Συνολικά η Κεραμέως κόβει τις συντάξεις σε πάνω από 752.000 συνταξιούχους, που έχουν κράτηση στην εισφορά αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα η προσωπική διαφορά στερεί αυξήσεις «σε 700 χιλιάδες συνταξιούχους», λέει χαρακτηριστικά ο Χατζόπουλος.

Τέλος ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε: «Έχει οδηγηθεί η κατάσταση και σε στρεβλώσεις, αφού βλέπουμε ότι κάποιος παίρνει μια αύξηση ονομαστική και ουσιαστικά οδηγείται σε μείωση της σύνταξης».

πηγή: topontiki.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button