Εργασία

ΣτΠ: Απόδοση εισφορών από τον e-ΕΦΚΑ προς το ΜΤΠΥ λόγω καταστροφής αρχείου

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε και εξέτασε αναφορά ασφαλισμένου σχετικά με την απώλεια χρόνου ασφάλισης λόγω εκκαθάρισης – καταστροφής αρχείου του e- ΕΦΚΑ.

Ο ενδιαφερόμενος ζήτησε από τον e-ΕΦΚΑ χορήγηση βεβαίωσης απόδοσης στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) του ποσού εισφορών που είχε καταβάλει

στο τ. ΙΚΑ Λάρισας το έτος 1994, ως έκτακτος δημόσιος υπάλληλος.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού & Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) Θεσσαλίας, με σχετικό απαντητικό έγγραφό της, ενημέρωσε τον ενδιαφερόμενο και το ΜΤΠΥ ότι «το Τμήμα Ασφάλισης της Τ.Δ. e-ΕΦΚΑ Λάρισας κατόπιν αιτήματος της ΠΥΣΥ Θεσσαλίας διεξήγαγε έλεγχο στα αρχεία του και διαπίστωσε την ύπαρξη Απόφασης ακύρωσης της ασφάλισης για τον κλάδο ΜΤΠΥ χωρίς όμως να υπάρχουν επισυναπτόμενα τα ταμειακά παραστατικά που αποδεικνύουν την απόδοση του ανωτέρω ποσού στο ΜΤΠΥ. Το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης προέβη στην εκκαθάριση των αρχείων του Οικονομικού Τμήματος του πρώην ΙΚΑ ΤΕΑΜ. Ως εκ τούτου έχουν καταστραφεί τα παραστατικά στοιχεία και δεν είναι δυνατή η έκδοση της αιτούμενης βεβαίωσης».

Η μη απόδοση του ποσού το έτος 1994 και η άρνηση απόδοσης του αναπροσαρμοσμένου σήμερα ποσού, στερεί από τον ενδιαφερόμενο χρόνο ασφάλισης του ΜΤΠΥ και την δυνατότητα έκδοσης τροποποιητικής απόφασης υψηλότερου ποσού μερίσματος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του προς τον e-ΕΦΚΑ, επεσήμανε ότι από την κείμενη νομοθεσία συνάγεται ότι ατομικοί φάκελοι ασφαλισμένων στους οποίους έχουν τοποθετηθεί έγγραφα στοιχεία ασφαλιστικού περιεχομένου, αποφάσεις αναγνώρισης και ακύρωσης ημερών εργασίας, διατηρούνται στο διηνεκές. Και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δόκιμη η καταστροφή παραστατικών στοιχείων τραπέζης που είχαν πιθανόν εισαχθεί στον φάκελο ασφαλισμένου, ως συνημμένα σε απόφαση που διατηρείται στο διηνεκές και για τον οποίο υπάρχει συνταξιοδοτική εκκρεμότητα. Περαιτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε ότι ένα γεγονός που δεν ανάγεται σε

υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, αλλά του ασφαλιστικού φορέα, δεν μπορεί να αποβαίνει εις βάρος του ασφαλισμένου και, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια οικονομικού οφέλους, ζήτησε την απόδοση του αναπροσαρμοσμένου ποσού στο ΜΤΠΥ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ την κοινοποίηση του από 26-08-2024 ηλεκτρονικού μηνύματος προς το ΜΤΠΥ, σύμφωνα με το οποίο:

«… Η Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού & Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) Θεσσαλίας, μετά από σχετική αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη (αριθμ. πρωτ. 349021/21324/26.04.2024) πραγματοποίησε, λόγω αρμοδιότητας, έλεγχο και αναφέρει ότι ναι μεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του τ. ΙΚΑ, περί μεταφοράς χρόνου στο ΜΤΠΥ, δεν υπάρχουν όμως τα ταμειακά παραστατικά που αποδεικνύουν την απόδοση του ανωτέρω ποσού στο ΜΤΠΥ.

Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε αναπροσαρμοσμένο το σχετικό ποσό προκειμένου να καταβληθεί από την αρμόδια υπηρεσία του eEFKA στο ΜΤΠΥ και να διεκπεραιωθεί το αίτημα του ενδιαφερόμενου».

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button