Εργασία

Στη Βουλή το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στις μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων 

Να καταβληθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στις μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς την υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο, που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Έξαρχος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης, αναφέρονται τα εξής:

«Στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η μονάδα λειτουργεί με τη μορφή ΣΔΙΤ για 27 χρόνια μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Αυτές έχουν συστήσει την εταιρεία “Λειτουργική Απορριμμάτων Ηλείας Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού” (ΛΑΗ ΑΕ).

Εντός της Μονάδας, σύμφωνα με τη σύμβαση σύμπραξης μεταξύ του κυρίου του έργου, ο οποίος είναι ο Δήμος Ήλιδας, και της κοινοπραξίας μπορούν να μπουν για επεξεργασία σύμμεικτα στερεά απόβλητα, δηλαδή Αστικά Στερεά Απόβλητα και τα προσομοιάζοντα με αυτά, τα οποία δεν εκτρέπονται από σύστημα διαλογής στην πηγή.

Πιο συγκεκριμένα ως επιτρεπτά απόβλητα χαρακτηρίζονται τα απόβλητα από τη γεωργία, κηπευτική, υδατοκαλλιέργεια, δασοκομία, θήρα και αλιεία, προετοιμασία και επεξεργασία τροφίμων. Απόβλητα από την κατεργασία ξύλου και την παραγωγή ταμπλάδων και επίπλων, καθώς και πολτού χαρτιού και χαρτονιού. Απόβλητα από συσκευασίες, απορροφητικά υλικά, υφάσματα σκουπίσματος, υλικά φίλτρων και προστατευτικός ρουχισμός. Απόβλητα από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, εγκαταστάσεις εργασίας υγρών αποβλήτων εκτός σημείου παραγωγής και την προετοιμασία ύδατος προοριζόμενου για τον άνθρωπο και ύδατος για βιομηχανική χρήση. Λάσπες από επεξεργασία αστικών λυμάτων. Δημοτικά απόβλητα (οικιακά απόβλητα και παρόμοια απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες, βιομηχανίες και ιδρύματα. Αναλυτικότερα γυαλιά και χαρτόνια, βιοαποδομήσιμα απόβλητα κουζίνας και χώρων ενδιαίτησης, ρούχα, υφάσματα, φάρμακα, μπαταρίες και συσσωρευτές, απορριπτόμενος ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ξύλο, πλαστικά μέταλλα, απόβλητα από τον καθαρισμό καμινάδων, απόβλητα κήπων και πάρκων (περιλαμβάνονται απόβλητα νεκροταφείων), βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα, χώματα και πέτρες, άλλα μη βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα, ανάμεικτα δημοτικά απόβλητα, απόβλητα από αγορές, υπολείμματα από τον καθαρισμό δρόμων, λάσπη σηπτικής δεξαμενής, απόβλητα από τον καθαρισμό λυμάτων, ογκώδη απόβλητα. Όλα τα παραπάνω υλικά εφόσον για οποιοδήποτε λόγο κατέληξαν στους κάδους σύμμεικτων στερεών αποβλήτων και θεωρούνται ανακυκλώσιμα μπορούν να μπουν στη μονάδα για διαλογή – επεξεργασία.

Από την περιγραφή του εργασιακού αντικειμένου, προκύπτει ότι όλοι όσοι εργάζονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ξεκινώντας από τους εργάτες χειροδιαλογής, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με τα απορρίμματα, αλλά και στους μηχανοτεχνίτες, τους χειριστές μηχανημάτων και άλλες ειδικότητες, εργάζονται σε ανθυγιεινό χώρο επί 8ώρου.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, αν προτίθεται να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα και με σαφήνεια να συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που εργάζονται στα εργοστάσια επεξεργασίας και διαλογής απορριμμάτων στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button