Πολιτισμός

Γυμνές καλόγριες, ζωντανό σεξ και αίμα: Η σκληροπυρηνική γερμανική όπερα που αρρωσταίνει τους θεατές

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

18 θεατές στην κρατική όπερα της Στουτγάρδης αρρώστησαν αφού είδαν την παράσταση “Sancta” της Φλορεντίνα Χόλζινγκερ, η οποία περιλαμβάνει ζωντανό piercing και σεξ χωρίς προσομοίωση

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το 1921, ο Γερμανός συνθέτης Πάουλ Χίντεμιτ επεδίωξε να κάνει το ντεμπούτο του στη διάσημη Όπερα της Στουτγάρδης με τη μονόπρακτη όπερά του Sancta Susanna, η οποία εξερευνά την κατάπτωση ενός μοναστηριού στη σεξουαλική φρενίτιδα.

Όμως η κατακραυγή για το δήθεν βλάσφημο κείμενο, το οποίο ένας κριτικός της εποχής χαρακτήρισε “βεβήλωση των πολιτιστικών μας θεσμών”, ανάγκασε την πρεμιέρα να αναβληθεί για το επόμενο έτος στην Όπερα της Φρανκφούρτης.

Τώρα, πάνω από έναν αιώνα αργότερα, η Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης έχει ζωντανέψει μια ριζοσπαστική-φεμινιστική επανερμηνεία του έργου του Χίντεμιτ με το Sancta, σε σκηνοθεσία της πρωτοποριακής χορογράφου Φλορεντίνα Χόλζινγκερ.

Και μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί ότι κάθε άλλο παρά μια τυπική βραδιά στην όπερα είναι…

Έχουν δοθεί μόνο δύο παραστάσεις από την πρεμιέρα της στη Στουτγάρδη στις 5 Οκτωβρίου, αλλά 18 θεατρόφιλοι φέρονται να χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη λόγω σοβαρής ναυτίας μετά την παράσταση.

“Το Σάββατο είχαμε οκτώ και την Κυριακή 10 άτομα που χρειάστηκε να περιθάλψει η υπηρεσία επισκεπτών μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της όπερας, Σεμπάστιαν Έμπλινγκ, στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. Ο Έμπλινγκ πρόσθεσε ότι τρεις από αυτούς που χρειάστηκαν βοήθεια αισθάνονταν τόσο άσχημα που χρειάστηκε να κληθεί γιατρός.

Τι ακριβώς είναι τόσο ανατρεπτικό σε αυτή την όπερα;

Εν ολίγοις, η όπερα είναι σχεδόν τρεις ώρες αδιάλειπτης τρέλας.

Στη σκηνή, γυμνές καλόγριες κάνουν πατίνια σε ένα κινητό half-pipe, ενώ στο βάθος δεσπόζει ένας ογκόλιθος από σταυρωμένα γυμνά σώματα που στάζουν αίμα. Επιπρόσθετα σε αυτό το χάος, υπάρχουν ζωντανά piercing, πράξεις κατάποσης σταυρού, σκηνές σεξ χωρίς προσομοίωση και μια δόση ξυλοδαρμού.

Σε μια ιδιαίτερα αξέχαστη στιγμή, μια ηθοποιός με νανισμό ντυμένη ως Πάπας περιστρέφεται από ένα ρομποτικό χέρι, ενώ σε μια άλλη μια ηθοποιός τραγουδάει κομμάτια του Eminem ντυμένη ως Ιησούς.

Για να πάρετε μια γεύση από το χάος, δείτε αυτό το τρέιλερ.

Όπως πιθανώς μπορείτε να μαντέψετε, η όπερα δεν είναι για όλα τα γούστα. Η Sancta έκανε πρεμιέρα νωρίτερα φέτος στο Κρατικό Θέατρο Mecklenburg στο Σβερίν, όπου προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από τους καθολικούς ηγέτες.

Ο αρχιεπίσκοπος του Σάλτσμπουργκ Φραντς Λάκνερ χαρακτήρισε την παράσταση “σοβαρά προσβλητική για τα θρησκευτικά αισθήματα και τις πεποιθήσεις των πιστών”.

Η αυστριακή χορογράφος της όπερας, Φλορεντίνα Χόλζινγκερ, έχει κάνει όνομα, με προηγούμενες παραγωγές που έχουν ενσωματώσει στοιχεία πόνου, γυμνού, σωματικού τρόμου, ακροβατικών, κατάποσης σπαθιών και την τέχνη του ιαπωνικού ερωτικού δεσίματος .

“Είναι μια όπερα για το ξέσπασμα της καταπιεσμένης γυναικείας λίμπιντο, οπότε αποφασίσαμε να διασκεδάσουμε πολύ”, δήλωσε η 38χρονη χορεύτρια στον Guardian.

Παρά τις αναφορές ότι πολλοί θεατές αρρώστησαν, και οι πέντε εναπομείνασες παραστάσεις στην κρατική όπερα της Στουτγάρδης, καθώς και δύο παραστάσεις στη Volksbühne του Βερολίνου τον Νοέμβριο, έχουν εξαντληθεί πλήρως.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Για όσους έχουν εισιτήρια και αισθάνονται ακόμα αρκετά γενναίοι για να παρακολουθήσουν, καλή τύχη! Σας συνιστούμε να έχετε μαζί σας έναν κουβά.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button