Οικονομία

Το νέο μόνιμο σύστημα τριπλών αυξήσεων στις αποδοχές των υπαλλήλων – Galaksias Portal News

Νέο μισθολόγιο, μπόνους παραγωγικότητας και «αμοιβή εξομάλυνσης» θα αποτελέσουν τους τρεις βασικούς μοχλούς μόνιμων αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2025.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο αποτελεί ψηφισμένο από το 2023 νόμο, έχει τεθεί ήδη σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 και προβλέπει οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο του δημοσίου (δηλαδή στο βασικό μισθό κάθε κλιμακίου). Έτσι όποιος δημόσιος υπάλληλος αλλάζει μισθολογικό κλιμάκιο, λαμβάνει αυτόματα αυξημένο κατά 70 ευρώ βασικό μισθό σε σχέση με το τι ίσχυε έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η αλλαγή κλιμακίου συντελείται κάθε 3 χρόνια για τους υπαλλήλους που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κάθε 2 χρόνια για τους υπαλλήλους που είναι απόφοιτοι της τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει κανονικά και το 2025, καθώς αποτελεί μόνιμη παρέμβαση, και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα (7.10.24) έχει προβλεφθεί δημόσια δαπάνη πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το σύστημα ανταμοιβής περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει μπόνους έως 15% επί του βασικού μισθού κάθε δικαιούχου σε ετήσια βάση.  Αφού ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί από τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και οδηγεί σε καταβολή της σχετικής αμοιβής το Μάρτιο – Απρίλιο του 2026.

Το σύστημα ανταμοιβή στο δημόσιο (προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ) αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο και θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο και όχι μόνο το 2025 – 2026, αν και δεν θα αφορά κάθε χρόνο όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά εκείνους οι οποίοι θα επιλέγονται κάθε χρόνο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιτελέσουν ένα συγκεκριμένο υπηρεσιακό στόχο.

Όσον αφορά την «αμοιβή εξομάλυνσης» προβλέπεται ρητά στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκε την περασμένη Τρίτη (8.10.2024) στην Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως σχετικά με την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, η οποία οδηγεί στην εξίσωση του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της τελευταίας ΔΕΘ (7.9.24) έχει εξαγγείλει πως η αύξηση σε όλους του δημοσίους υπαλλήλους θα ανέλθει (σε απόλυτους όρους) όσο και η αύξηση στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό μέχρι το 2027, δηλαδή στα σωρευτικά στα 100 ευρώ (μικτά), αρχής γενομένης από το 2025.

Η «αμοιβή εξομάλυνσης», όμως, δεν αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο θα ισχύσει έως το 2027, αλλά ένα μόνιμο μέτρο, ένα «μόνιμο μηχανισμό αύξησης όλων των μισθών στο Δημόσιο», όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Η κυβέρνηση οφείλει να περάσει τη σχετική νομοθετική διάταξη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2024.

To άρθρο Δημόσιο: Το νέο μόνιμο σύστημα τριπλών αυξήσεων στις αποδοχές των υπαλλήλων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button