Εργασία

Aπλήρωτοι 68 συμβασιούχοι Δήμου – Aftodioikisi.gr

Αριθμό πρωτοκόλλου 69 έχει λάβει το διάβημα αγωνίας του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δήμων και Νομικών Προσώπων Νομού Λακωνίας, προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης. Στο διάβημα περιγράφεται η Οδύσσεια της τελευταίας μισθοδοσίας εργαζομένων του Δήμου, την οποία δεν έλαβαν 68 περίπου συμβασιούχοι ΙΔΟΧ, στην καθορισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 10 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, την ημέρα της πληρωμής, στις 8 το πρωί, το Σωματείο ενημερώθηκε από τη διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι «η πληρωμή θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου γιατί είχαν τελειώσει τα χρήματα από τους κωδικούς μισθοδοσίας και χρειαζόταν αναμόρφωση του προϋπολογισμού». Παρατηρούν πως όντως, «δήμαρχος και αντιδήμαρχος Οικονομικών προχώρησαν σε κατεπείγουσα αναμόρφωση του προϋπολογισμού», ενώ παραδέχονται ότι έγινε προσπάθεια από τον Άγγ. Αντωνάκο για έκτακτη πληρωμή, που δεν τελεσφόρησε. Εν τέλει πήραν τη διαβεβαίωση πως η πληρωμή θα γίνει στις 25 τρέχοντος Οκτωβρίου.

Το Σωματείο υπογραμμίζει πως έχει ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό, ενώ στρέφει τα βέλη τους προς την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. «Ποιος έχει ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ένα ζήτημα: Δεν μπορούμε να λέμε π.χ. “η Οικονομική Υπηρεσία” γενικά», τονίζει με νόημα. Συγχρόνως προτρέπει τη Διοίκηση «να διερευνήσει τυχόν ευθύνες, όπου υπάρχουν».

Η επιστολή του Σωματείου στάλθηκε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αναγνωστεί στην επόμενη συνεδρίασή του (16/10). Κοινοποιείται στο γραφείο δημάρχου, στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Άγγελο Αντωνάκο, τη διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας Αναστασία Ξυδιά και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Ντία Τζανετέα, Βαγγέλη Βαλιώτη, Τασία Κανελλοπούλου, Πέτρο Δούκα και Δημήτρη Αρφάνη.

Αναλυτικά η επιστολή του Σωματείου, με θέμα «Μη καταβολή μισθοδοσίας σε συμβασιούχους ΙΔΟΧ με Π.Δ. (Προσωρινή Διαταγή)», έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι συνάδελφοι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) με προσωρινή διαταγή (ΠΔ). Η πληρωμή τους γίνεται στις 10 κάθε μήνα. Τον μήνα που διανύουμε, η πληρωμή σε πολλούς συναδέλφους, 68 περίπου, δεν έγινε.

Στις 10 Οκτωβρίου, στις 8 το πρωί, η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο του σωματείου μας, Σιδερά Κωνσταντίνο, ότι η πληρωμή των συναδέλφων θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου, γιατί είχαν τελειώσει τα χρήματα από τους κωδικούς μισθοδοσίας και χρειαζόταν αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Είναι αλήθεια ότι μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών προχώρησαν σε κατεπείγουσα αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Μάλιστα όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Αντωνάκος, έγινε προσπάθεια να γίνει έκτακτη πληρωμή, αλλά αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Οπότε πήραμε τη διαβεβαίωση ότι οι συνάδελφοι θα πληρωθούν στις 25 του Οκτώβρη.

Στο πρόβλημα, αυτό επειδή έχει συμβεί πάλι, πρέπει να υπάρξει μια απάντηση και μια λύση. Δεν μπορεί κάποιοι ανεύθυνοι-υπεύθυνοι να ορίζουν τις ζωές των εργαζομένων.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μικρά, μεγάλα ακόμα και πολύ σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στους εργαζόμενους από τη μη έγκαιρη καταβολή του μισθού τους. Από το να μην πληρώνει κάποιος το ενοίκιό του ή τη ΔΕΗ ή την ασφάλεια του αυτοκινήτου του ή το ακόμα χειρότερο, να μην μπορεί να ταΐσει τα παιδιά του.

Τώρα το ποιος έχει ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ένα ζήτημα: Δεν μπορούμε να λέμε π.χ. “η Οικονομική Υπηρεσία” γενικά. Κάποιοι που δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά σίγουρα έχουν ονοματεπώνυμο. Και εδώ κατά τη γνώμη μας έρχεται ο ρόλος της Διοίκησης, η οποία θα πρέπει να διερευνήσει τυχόν ευθύνες όπου υπάρχουν.»

πηγή: Λακωνικός Τύπος

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button