Η Ρομποτική Χειρουργική γιορτάζει 18 χρόνια στην Ελλάδα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη
Το 2006 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την ιατρική στη χώρα μας, καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα & Ν/Α Ευρώπη επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής.
Στο τιμόνι αυτής της ιατρικής επανάστασης βρισκόταν ο οραματιστής Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, Προέδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών που εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci, και ο πρωτοπόρος Γενικός Χειρουργός, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, που πραγματοποίησε την πρώτη ρομποτική επέμβαση χολοκυστεκτομής, εγκαινιάζοντάς μια νέα εποχή καινοτομίας και αριστείας στην χειρουργική.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, έχοντας ήδη πολυετή εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική, δηλαδή στη χειρουργική αντιμετώπιση δύσκολων παθολογικών καταστάσεων μέσω μικρών τομών, ήταν εύκολο να κάνει το επόμενο βήμα και να εξειδικευτεί στη ρομποτική χειρουργική. Θεωρείται θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής σε Ελλάδα & Ν/Α Ευρώπη, και όχι άδικα, καθώς από το 2006 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει με το Ρομποτικό σύστημα Da Vinci πάνω από 5.000 επεμβάσεις, δηλαδή τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη!
Η πορεία ενός πρωτοπόρου ιατρού
Έπειτα από 12 χρόνια παραμονής και λαμπρής καριέρας στις ΗΠΑ, o Δρ. Κωνσταντίνους Κωνσταντινίδης επέστρεψε το 1991 στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Γ. Αποστολόπουλου, προκειμένου να αναλάβει τη δημιουργία, διεύθυνση και στελέχωση του τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Εφαρμογών Laser, που για πρώτη φορά ιδρύθηκε τότε στην Ελλάδα.
Λόγω της εκτεταμένης εμπειρίας του στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική χειρουργική, επιλέχθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία Intuitive Surgical να είναι ο πρώτος χειρουργός παγκοσμίως για την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής δια μέσου μίας μόνο τομής (Single Site) που άρχισε την εφαρμογή της το Μάρτιο του 2011 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τη χειρουργική εκπαίδευση, προσπαθώντας να μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία του στις μελλοντικές γενιές χειρουργών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών και είναι προσκεκλημένος συγγραφέας σε πολλά βιβλία.
Σήμερα, ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής (CRSA), Πρόσεδρος Καθηγητής Χειρουργικής στο Ohio State University των ΗΠΑ, Governor του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών στο Ελληνικό Τμήμα, Καθηγητής Κλινικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Μέλος του Academy of Master Surgeon Educators του American College of Surgeons.
Λίγα λόγια για τη ρομποτική χειρουργική
Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Στη ρομποτική, όπως και στη λαπαροσκοπική χειρουργική, η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από μικρές τομές λίγων χιλιοστών. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο τραυματισμός των γύρω ιστών, πράγμα που σημαίνει πως ο ασθενής έχει γρηγορότερη ανάρρωση και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
Η βασική διαφορά της ρομποτικής από τη λαπαροσκοπική είναι ότι ενώ στη λαπαροσκοπική χειρουργική, ο χειρουργός χρησιμοποιεί τα ειδικά εργαλεία, στη ρομποτική χειρουργική ο εξειδικευμένος χειρουργός δεν κρατά ο ίδιος τα εργαλεία, αλλά τα χειρίζεται μέσω μιας κονσόλας.
Πλεονεκτήματα ρομποτικής χειρουργικής
Η ρομποτική χειρουργική έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για τους τους χειρουργούς. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδο. Γι’ αυτόν το λόγο εξασφαλίζει γρηγορότερη ανάρρωση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ελάχιστη απώλεια αίματος. Επίσης, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών και παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής είναι το γεγονός ότι προσφέρει ακρίβεια χιλιοστού στις κινήσεις του ιατρού και επιτρέπει στον χειρουργό να έχει τρισδιάστατη (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Τέλος, ο εξειδικευμένος χειρουργός έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων των ασθενών που προκύπτουν από τις εξετάσεις τους.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ