Πολιτισμός

Μολδαβία: Γιατί είναι κρίσιμες οι εκλογές της Κυριακής

Διπλές κάλπες για πρόεδρο και Σύνταγμα – Ευρωπαϊκός δρόμος ή ρωσική επιρροή;

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι πολίτες της Μολδαβίας καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους και να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για το αν η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει συνταγματική επιταγή. Ουσιαστικά, οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν ευρωπαϊκή πορεία ή θα προτιμήσουν τους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Αυτό το δημοψήφισμα έχει πραγματικά υπαρξιακή αξία για εμάς, για τους πολίτες της Μολδαβίας, διότι θα καθορίσει πολιτιστικές επιλογές για το κράτος μας και τη μολδαβική κοινωνία» είπε στο euronews ο πολιτικός αναλυτής Ανατόλ Ταρανού. «Είμαστε πραγματικά Ευρωπαίοι, με την έννοια ότι εντασσόμαστε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό ή συνεχίζουμε να παραμένουμε σοβιετικοί και να ανήκουμε σε έναν πολιτισμό που έχει περάσει στην ιστορία;»

Οι αρχές της Μολδαβίας καταγγέλλουν παρεμβάσεις της Ρωσίας προκειμένου να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ρωσία έχει δαπανήσει συνολικά έως και 100 εκατομμύρια ευρώ για να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία, με συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας συνέστησε στους ψηφοφόρους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

«Οι περισσότεροι νέοι με τους οποίους μιλήσαμε στο Κισινάου είπαν ότι θέλουν η χώρα τους να είναι μέρος των ευρωπαϊκών δομών. Για αυτούς, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σημαίνει καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές και καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι Μολδαβοί επιδιώκουν πρώτα απ’ όλα υψηλότερους μισθούς και επενδύσεις σε υποδομές, κυρίως στο οδικό δίκτυο», μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews Ανατόλ Τσάσλαρου.

Οι Μολδαβοί εισαγγελείς κατά της διαφθοράς αποκάλυψαν ότι ερευνούν καταγγελίες για εκστρατεία προπαγάνδας κατά της ΕΕ από τον τον Μολδαβό ολιγάρχη Ίλαν Σορ (Ilan Shor) που βρίσκεται στη Μόσχα.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button