Πολιτισμός

Τα riffs των Deep Purple που ο Ritchie Blackmore παραδέχτηκε ότι αντέγραψε

Πολλά από τα riffs που έκαναν αγαπητούς τους Deep Purple είναι κλεμμένα από άλλα συγκροτήματα.

Ο Ritchie Blackmore είναι ένας θρυλικός κιθαρίστας, με δεξιοτεχνία που τον τοποθετεί δίπλα σε ονόματα όπως ο Jimi Hendrix και ο Jimmy Page. Με την ικανότητα του να χειρίζεται την κιθάρα σε κάθε της πτυχή, κατάφερε να επανεφευρίσκει τον εαυτό του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, από το σκληρό ροκ των Deep Purple και των Rainbow μέχρι τους πιο ήπιους ήχους των Blackmore’s Night.

Ο ήχος του είναι τόσο μοναδικός που όποιος προσπαθεί να τον μιμηθεί, αποτυγχάνει. Δημιούργησε ένα προσωπικό στυλ που παραμένει επιδραστικό από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ενώ η κιθάρα του λειτουργεί σαν μια δεύτερη φωνή. Παράτησε τις μπάντες του για να εξελιχθεί, δείχνοντας ότι δεν φοβάται τις αλλαγές. Το έργο του έχει εμπνεύσει πολλούς, όπως ο Brian May και ο Eddie Van Halen.

Παρότι θεωρείται πρωτοπόρος, όπως και πολλοί άλλοι, άντλησε έμπνευση από προηγούμενους καλλιτέχνες, κάτι που παραδέχτηκε ανοιχτά σε συνεντεύξεις. Όπως είπε και ο David Gilmour, το να αντιγράφεις στην αρχή είναι φυσιολογικό και μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.

Τώρα, ας δούμε μερικά από τα riff που «δανείστηκε» ο Ritchie Blackmore:

‘Black Night’ – Deep Purple in Rock (1970)

Ο Blackmore αποκάλυψε πώς πήρε το riff, λέγοντας: «Το ‘Black Night’ είναι ένα πολύ απλό riff. Αυτό ήταν ένα μέρος ενός τραγουδιού που άκουσα από τον Ricky Nelson που το έγραψε το 1962, νομίζω ως «Summertime». Εκεί μου ήρθε η ιδέα για το riff. Οπότε δεν εντελώς πρωτότυπο, το έκλεψα».

‘Speed King’ – Deep Purple in Rock (1970)

Ο Blackmore αποκάλυψε: «Το “Speed ​​King” βασίστηκε στο “Stone Free” του Jimi Hendrix. Μου άρεσαν πολύ τα κομμάτια του εκείνη την εποχή. Και υπάρχει λίγο το «Fire», θυμάστε το «Fire» του Jimi Hendrix;» Εάν πρόκειται να αντιγράψετε οποιονδήποτε, τότε το να βρείτε το έργο του μεγαλύτερου κιθαρίστα όλων των εποχών και να το κάνετε δικό σας είναι πιθανώς ένας καλός τρόπος να αρχίσετε.

‘Lazy’ – Machine Head (1972)

Ο Blackmore αποκάλυψε: «Το «Lazy» εμπνεύστηκε από τον Eric Clapton. Συγκεκριμένα το έκλεψα από το ‘Steppin’ Out’ των Cream».

‘Highway Star’ – Machine Head (1972)

Ο Blackmore εξήγησε: «Το μεσαίο μέρος ήταν σαν αρπέτζιο. Είναι σαν ένα κομμάτι του Μότσαρτ. Μου έκανε εντύπωση ο Μότσαρτ εκείνες τις μέρες. Τον μελετούσα αρκετά κι έτσι είπα δεν παίρνω και ένα σημείο δικό του;». Δεν αποκάλυψε όμως από ποια συγκεκριμένη συμφωνία το εκλεψε.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button