Οικονομία

Σήμερα αρχίζει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Galaksias Portal News

Σήμερα (21.10.2024) ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Attica Bank, με τη συμμετοχή ισχυρού ξένου επενδυτή, η οποία θα κάνει την τράπεζα πλήρως κεφαλαιοποιημένη, υγιή, κερδοφόρα, ικανή για αποδόσεις και μέρισμα στους μετόχους της.

Ειδικότερα, στην ΑΜΚ της Attica Bank θα συμμετάσχει η Fiera Capital, μία από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 116,1 δισ. δολ., με ποσό ύψους 12 εκατ. ευρώ μέσω της κατανομής αντίστοιχου αριθμού αδιάθετων μετοχών.

Η επένδυση της Fiera επετεύχθη από συμφωνία με την Thrivest, η οποία στρατηγικά προσέφερε μετοχές, περιορίζοντας τα κέρδη της, για να ενισχύσει την μετοχική σύνθεση της Attica Bank.

Οι στόχοι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank είναι:

  1. Η κάλυψη ζημιών για μείωση του δείκτη NPE κάτω του 3%.
  2. Η κάλυψη δαπανών αναδιάρθρωσης για εξορθολογισμό της Τράπεζας.
  3. Η ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια με δείκτη CET1 άνω του 15%, με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων.
  4. Οι νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές.

Για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα πραγματοποιηθεί κατά 672,2 εκατ. ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και κατά 62,9 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants).

Προηγούμενο βήμα για την έναρξη της ΑΜΚ ήταν το reverse split της μετοχής (100 παλαιές μετοχές συνενώθηκαν σε 1 νέα) ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους από περίπου 53 εκατ. σε 530 χιλιάδες. 

Προκειμένου να γίνει το reverse split και η αποκοπή των δικαιωμάτων προτίμησης και η προσαρμογή της τιμής της μετοχής, οι μετοχές της Attica Bank είχαν τεθεί σε προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης στις 16 Οκτωβρίου. Τα δικαιώματα πιστώθηκαν στους δικαιούχους στις 18 Οκτωβρίου και σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των κοινών μετοχών που προέκυψαν από το reverse split.

Κάθε νέα μετοχή δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές στην τιμή των 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Τα warrants θα δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχο να αποκτήσει 2.371 νέες μετοχές στην τιμή των 0,05 ευρώ εκάστη. Έτσι, συνολικά, κάθε μέτοχος θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές με μια μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η 30/10/2024 και ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης αυτών η 4η Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα λήγει και η περίοδος προσφοράς των τίτλων κτήσης μετοχών. Η έναρξη περιόδου ενάσκησής τους θα είναι η 8η Νοεμβρίου.

Η διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών από την ΑΜΚ θα ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου. Τελευταία ημέρα περιόδου ενάσκησης των warrants έχει οριστεί η 28/11/24, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών από την ενάσκησή τους θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου.

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα επενδύσουν:

  1. η Fiera Capital: 12 εκατ. ευρώ
  2. το ΤΧΣ: (i) 448,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 239,8 εκατ. νέων κοινών μετοχών και (ii) 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατ. νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν έχουν καλυφθεί, οι οποίες αντιστοιχούν σε μέρος του αναλογικού ποσοστού του ΤΜΕΔΕ στην αύξηση μετοχικού που δεν καλύφθηκε από το ΤΜΕΔΕ,
  3. η Thrivest: (i) 58,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 31,3 εκατ. νέων κοινών μετοχών που αντιστοιχούν στην αναλογική της συμμετοχή στην ΑΜΚ, (ii) 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1,8 εκατ. νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΜΕΔΕ, (iii) 11,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 6 εκατ. νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, (iv) 7,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 4,1 εκατ. νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν από άλλους μετόχους της Attica Bank και (v) 73,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έως και 39,1 εκατ. επιπλέον νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν.
  4. ο e-ΕΦΚΑ: 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 25,6 εκατ. νέων κοινών μετοχών
  5. το ΤΜΕΔΕ: 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5,9 εκατ. νέων κοινών μετοχών

To άρθρο Attica Bank: Σήμερα αρχίζει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button