Οικονομία

Οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη  – Galaksias Portal News

Οι τράπεζες στην Κίνα μείωσαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού τους μετά τη χαλάρωση που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και στην ανάσχεση της ύφεσης στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού στις τράπεζες της Κίνας μειώθηκε στο 3,10% από 3,35%, ενώ το πενταετές LPR μειώθηκε στο 3,60% από 3,85%.

Το μέγεθος της μείωσης βρίσκεται στο ανώτερο όριο του εύρους των 20-25 μονάδων βάσης που προέβλεπε ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας ( PBOC) Pan Gongsheng σε ομιλίες του από τα τέλη Σεπτεμβρίου και είναι μεγαλύτερο από τη μείωση κατά 20 μονάδες βάσης που προέβλεπαν και οι 17 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι περικοπές στο LPR – το οποίο καθορίζεται από μια ομάδα μεγάλων κινεζικών τραπεζών – έρχονται αφού η PBOC προώθησε μέτρα τον περασμένο μήνα για να ενθαρρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να δανείζονται. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων και απελευθέρωση της ρευστότητας για την ενθάρρυνση του τραπεζικού δανεισμού.

«Οι μεγαλύτερες περικοπές επιβεβαιώνουν τη στάση της PBOC για ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και απηχούν τη δήλωση του Πολιτικού Γραφείου για πιο δυναμική μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Beckly Liu, επικεφαλής της κινεζικής μακροοικονομικής στρατηγικής της Standard Chartered.

Το υπεράκτιο γουάν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 7,12 περίπου ανά δολάριο. Η απόδοση των τριακονταετών κρατικών ομολόγων μεταβλήθηκε ελάχιστα στο 2,3% εν μέσω ισχνών συναλλαγών το πρωί.

Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον Σεπτέμβριο ζήτησαν σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων και μέτρα για να σταματήσει η περαιτέρω πτώση της αγοράς ακινήτων, την ισχυρότερη υπόσχεσή τους μέχρι στιγμής για τη σταθεροποίηση του κρίσιμου κλάδου.

Οι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο περικοπές του LPR έχουν ως στόχο να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με τον Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγο για την ευρύτερη Κίνα της Jones Lang LaSalle.

To άρθρο Kίνα: Οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button