Τεχνολογιά

Το πιο γρήγορο ρομπότ στον κόσμο φοράει αθλητικά παπούτσια και τρέχει με 13 χλμ/ώρα

Οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα νέο ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να τρέξει με μέγιστη ταχύτητα σχεδόν 13 χλμ/ώρα – ή 3,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για την ακρίβεια. Πρόκειται για το πιο γρήγορο μηχάνημα του είδους του που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής, ωστόσο για να πιάσει αυτή την ταχύτητα χρειάστηκε τη βοήθεια… αθλητικών παπουτσιών.

Το STAR1 είναι ένα δίποδο ρομπότ που κατασκευάστηκε από την κινεζική εταιρεία Robot Era, έχει ύψος 171 εκατοστά και ζυγίζει 65 κιλά, αναφέρει το LiveScience.

Σε ένα διαφημιστικό βίντεο, η εταιρεία έθεσε δύο ρομπότ STAR1 αντιμέτωπα μεταξύ τους στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα, και έδωσε στο ένα μοντέλο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για να δει αν αυτό θα το έκανε να τρέξει πιο γρήγορα.

Το STAR1 με τα αθλητικά παπούτσια είχε τις καλύτερες επιδόσεις καθώς έτρεξε σε διαφορετικούς τύπους εδάφους, όπως χορτάρι, χαλίκια, χώμα και άσφαλτο, ενώ διατήρησε την τελική του ταχύτητα για 34 λεπτά.

Η τελική ταχύτητα των 13χλμ/ώρα σημαίνει ότι ξεπέρασε το ρομπότ H1 της Unitree – το οποίο σημείωσε το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας για ένα δίποδο ρομπότ στα 11,9 χλμ/ώρα (3,3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) τον Μάρτιο του 2024.

Το STAR1 τροφοδοτείται από υλισμικό τεχνητής νοημοσύνης με επεξεργαστική ισχύ 275 TOPS (τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο) – τη στιγμή που η ισχύς στα καλύτερα εμπορικά διαθέσιμα λάπτοπ κυμαίνεται μεταξύ 45 και 55 TOPS. Το ρομπότ διαθέτει επίσης 12 βαθμούς ελευθερίας, μέτρηση που αφορά τον αριθμό των αρθρώσεων που διαθέτει και το εύρος των κινήσεων που μπορεί να κάνει.

Το STAR1 είναι μόνο ένα από τα πολλά ανθρωποειδή ρομπότ που έχουν παρουσιάσει εταιρείες σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ρομπότ Optimus Gen-2 της Tesla, το ρομπότ Figure 01 με τεχνητή νοημοσύνη και το νέο Atlas της Boston Dynamics .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button