Οικονομία

Η αύξηση του free float και το «άνοιγμα» στην αγορά της Κύπρου – Galaksias Portal News

Με σκοπό να μην βρεθεί αντιμέτωπη με τη διαγραφή των μετοχών της από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor ανακοίνωσε χθες στο πλαίσιο της Prodexpo, ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 140 εκατ. ευρώ, ώστε να αυξήσει το free float της. Την ώρα που η ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει να υλοποιήσει και περαιτέρω επενδύσεις στην Κύπρο, έχοντας ως στόχο να εδραιώσει τη θέση της στην εν λόγω αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Καζίνο, σήμερα η ελεύθερη διασπορά της Trastor δεν ξεπερνά το 5%, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία 7 χρόνια έχει σημειωθεί τρεις φορές αλλαγή του ελέγχου της εταιρείας, με αποτέλεσμα ο βασικός κάθε φορά μέτοχος να προχωρά σε νέα υποχρεωτική δημόσια προσφορά. Στόχος της εταιρείας είναι πλέον να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά μετοχών σε τουλάχιστον 15%, όπως απαιτείται και ταυτόχρονα να αντληθούν και πρόσθετα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης.

Για να το πετύχει αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor, δήλωσε ότι στις αρχές του 2025 θα προχωρήσει σε ΑΜΚ από 100 έως 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εσωτερική ανάλυση της Trastor οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο διαγραφής είναι τέσσερις καθώς διαθέτουν διασπορά κάτω του 10%, ενώ υπάρχουν 29 εταιρείες οι οποίες εάν δεν αυξήσουν το free float θα μεταφερθούν στην κατηγορία επιτήρησης. Από αυτές 4 με 5 εταιρείες σχετίζονται με το real estate.

Για το άνοιγμα της εταιρείας στην Κύπρο, ο ίδιος σχολίασε το εξής: «Η αποφαση να επεκταθούμε στην εν λόγω αγορά δεν ήταν τυχαία». «Η  Κύπρος επιλέχθηκε ως στρατηγικός επενδυτικός προορισμός για τέσσερις λόγους, οι οποίοι είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της κυπριακής οικονομίας και ο ρόλος του real estate, η ζήτηση για ποιοτικά γραφεία, οι πολύ ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης, η μακροχρόνια στενή συνεργασία με την Ελλάδα και η τέλος η επανατοποθέτηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο νησί». 

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία αγοράς μετοχών για την απόκτηση του 100% της Excelsior Hotel Enterprises Limited, με σκοπό να περάσει στο χαρτοφυλάκιό της ο φημισμένος πύργος LABS Tower της Λευκωσίας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για εμβάθυνση της στρατηγικής της συνεργασίας με την Globe Invest, το single-family office του κ. Teddy Sagi, του σημερινού ιδιοκτήτη του κτηρίου και του LABS co-working brand. Αυτή ήταν και η πρώτη κίνηση που πραγματοποίησε η εγχώρια ΑΕΕΑΠ μετά την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας υπό την ονομασία Trastor Συμμετοχών και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, ύψους 33 εκατ. ευρώ στις αρχές του καλοκαιριού. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαγορά του Labs Tower δεν συνίσταται για την Trastor απλώς και μόνο σε προσθήκη ενός περιουσιακού στοιχείου στο χαρτοφυλάκιό της. Το εν λόγω ακίνητο κατέχει, μάλιστα, όπως τονίζει, όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα αναζητήσει σε μελλοντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία, που βρίσκεται στην καρδιά της επιχειρηματικής περιοχής της Λευκωσίας και ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας. Προσφέρει έναν βέλτιστο συνδυασμό γραφείων και διαμερισμάτων με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ενώ η μοναδική του διάταξη και αρχιτεκτονική του επιτρέπουν προσαρμοστικές τροποποιήσεις χρήσης για τη συνεχή αύξηση του κεφαλαίου των μετόχων. Έχει ύψος 90 μέτρων, 22 ορόφους και 3 υπόγεια επίπεδα στάθμευσης. 

Παράλληλα, η Trastor «τρέχει» την ανακατασκευή του κτιρίου όπου στεγάζονταν κατά το παρελθόν τα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 94. Το έργο υλοποιείται με το μοντέλο της αυτεπιστασίας και ήδη έχουν γίνει οι απαιτούμενες αποξηλώσεις προκειμένου να προχωρήσει η ανακατασκευή. Εδώ επίκειται οριστική συμφωνία με μισθωτή από τον χώρο της ενέργειας. Η επένδυση θα φτάσει τα 8 εκατ. ευρώ και θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2025. 

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του κτιρίου όπου μέχρι πρότινος στεγάζονταν η Bayern και ο όμιλος Φουρλή. Πρόκειται για το κτίριο Α’ στην οδό Σωρού 18-20 στο Μαρούσι. Η Trastor έχει συμφωνήσει να διαθέσει το συγκεκριμένο ακίνητο σε τρεις μισθωτές, μία ναυτιλιακή εταιρεία, μία ασφαλιστική και μία εταιρεία από τον χώρο της ενέργειας.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του κτιρίου Albatros στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι, το οποίο κατασκευάζει η Diolkos. Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 9.000 τετραγωνικών μέτρων με 5.000 ωφέλιμους χώρους γραφείων.  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025. Το κτίριο θα πάρει πιστοποίηση LEED GOLD και το μίσθωμα αναμένεται να υπερβεί τα 30 ευρώ ανά τ.μ.

 Η Trastor έχοντας εδραιωθεί σημαντικά στην αγορά logistics, έχει ξεκινήσει και τις κατασκευές για το µεγαλύτερο µεµονωµένο κέντρο διανοµής και αποθήκευσης που δηµιουργείται σήµερα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για ένα κτίριο 74.766 τ.µ., που θα στεγάσει τον όµιλο Σκλαβενίτη, επί οικοπέδου 185 στρεµµάτων στον Ασπρόπυργο, πολύ κοντά στο Θριάσιο Πεδίο. Η αξία του ακινήτου µόλις ολοκληρωθεί υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ. Η Trastor συνεπενδύει με την εταιρεία Karpathios Development, που είναι ο φορέας ανάπτυξης του έργου και παράλληλα λειτουργεί ως στρατηγικός συνεργάτης της εισηγμένης για έργα logistics. Το έργο θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2025.

To άρθρο Trastor: Η αύξηση του free float και το «άνοιγμα» στην αγορά της Κύπρου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button