Τεχνολογιά

Οι δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές προσπαθούν να προσελκύσουν τους Αμερικανούς του εξωτερικού

Ο Μπομπ Βαλιέ, ένας κάτοικος Παρισιού που ζει εδώ και 30 χρόνια εκτός ΗΠΑ έχει ήδη ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στην πολιτεία από την οποία κατάγεται, το Μίσιγκαν.

«Γνωρίζω πως ό,τι συμβαίνει στην Αμερική επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο. Το γνωρίζω αυτό διότι έχω ζήσει στον υπόλοιπο κόσμο, εξήγησε ο Βαλιέ επικεφαλής της ομάδας των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων των Δημοκρατικών του εξωτερικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψήφος του Βαλιέ, όπως και αυτή των υπόλοιπων Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό, ενδέχεται να είναι ζωτικής σημασίας στις αμφίρροπες πολιτείες. Το Μίσιγκαν είναι μία από τις πιο κρίσιμες πολιτείες, με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν την Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών, να έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων.

Η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος εκτιμά ότι 1,6 εκατομμύριο Αμερικανοί που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν στις αμφίρροπες πολιτείες — την Αριζόνα, τη Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν—οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Οι Αμερικανοί του εξωτερικού φαίνεται να προτιμούν τους Δημοκρατικούς. Για τον λόγο αυτό για πρώτη φορά φέτος η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών προσέφερε περίπου 300.000 δολάρια στους Δημοκρατικούς της διασποράς προκειμένου να τους βοηθήσει να πείσουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εκλογές αυτές θα κριθούν στο νήμα και κάθε ψήφος μετρά», δήλωσε η Μάντι Μούντι εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών. «Θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές πείθοντας κάθε εγγεγραμμένο ψηφοφόρο, όπου κι αν ζει».

Κατάργηση της γραφειοκρατίας

Και ο Τραμπ προσπαθεί να κερδίσει την ψήφο των Αμερικανών του εξωτερικού. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει τη διπλή φορολογία που επιβάλλεται σε κάποιους από αυτούς.

«Για πολλούς Αμερικάνους του εξωτερικού, περιλαμβανομένου εμού, η μόνη σταθερή επαφή που έχουμε με την αμερικανική κυβέρνηση είναι μέσω της εφορίας κάθε Απρίλιο, όταν πρέπει να υποβάλλουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις και να πληρώσουμε τους φόρους μας», δήλωσε ο Ζίνον Καπρόν που ζει στη Σιγκαπούρη και είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει στη Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε για τη δέσμευση του Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν ένας υποψήφιος προχωρήσει σοβαρά σε φορολογική μεταρρύθμιση για τους Αμερικανούς του εξωτερικού, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόφασή μου», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα με την προσέλκυση των Αμερικανών της διασποράς — μια ομάδα που εκτιμάται στα 4,4 με 9 εκατομμύρια — είναι ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τους ψηφίζει στις προεδρικές εκλογές.

Αντίθετα με τους πολίτες άλλων χωρών οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πάνε την ημέρα των εκλογών στις πρεσβείες της χώρας τους για να ψηφίσουν. Πρέπει να στείλουν, συνήθως με το ταχυδρομείο, την ψήφο τους στην πολιτεία στην οποία είναι εγγεγραμμένοι.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρόγραμμα αρμόδιο για τις εκλογές, οι περισσότεροι Αμερικανοί του εξωτερικού συνήθως δεν ψηφίζουν: το ποσοστό αυτών που ψήφισαν ήταν λιγότερο από το 8% στις εκλογές του 2020, ενώ στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 ψήφισε μόλις το 3,4%.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button