Οικονομία

«Πράσινο φως» στο δάνειο των 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία με αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών assets – Galaksias Portal News

«Πράσινο» φως από το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έλαβε το νέο δάνειο ύψους έως 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, με την εκμετάλλευση των κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Το νέο δάνειο αποτελεί τη συμμετοχή της ΕΕ στη στήριξη της G7 προς την Ουκρανία που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, ενώ για την αποπληρωμή του θα χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά assets. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα εκταμιευθούν έως το τέλος του 2025.

Η ψηφοφορία που άνοιξε τον δρόμο για το έκτακτο δάνειο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (22.10.2024), με απολογισμό 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές.

Το δάνειο αυτό αποτελεί το μέρος του πακέτου της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από τη G7, για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία ύψους έως και 50 δισ. δολαρίων, ή 45 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα συνεισφέρει η ΕΕ ενδέχεται να είναι χαμηλότερο, ανάλογα με το ύψος των δανείων που θα παρασχεθούν από άλλους εταίρους της G7.

Ο μηχανισμός δανειακής συνεργασίας για την Ουκρανία, ένα νεοσύστατο πλαίσιο, θα καταστήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που βρίσκονται στην ΕΕ διαθέσιμα στην Ουκρανία.

Τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν την Ουκρανία να εξυπηρετήσει και να αποπληρώσει το δάνειο της ΕΕ καθώς και δάνεια από άλλους εταίρους της G7. Ενώ τα κεφάλαια του μηχανισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή των δανείων, το Κίεβο μπορεί να διαθέσει τα κεφάλαια κατά το δοκούν.

Το δάνειο εξαρτάται από τη συνεχή δέσμευση της Ουκρανίας να διατηρήσει αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και από περαιτέρω όρους πολιτικής που θα καθοριστούν σε μνημόνιο συμφωνίας. Επιπλέον, τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που περιγράφονται στο σχέδιο για την Ουκρανία, μαζί με ειδικά μέτρα για την πρόληψη της απάτης και άλλων παρατυπιών.

To άρθρο EE: «Πράσινο φως» στο δάνειο των 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία με αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών assets δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button