Οικονομία

Ραγδαία μείωση στις τιμές από επενδύσεις σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο – Galaksias Portal News

Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ) που βρίσκονται ήδη προς υλοποίηση αλλά και η προσδοκώμενη κατάρρευση της τιμής του φυσικού αερίου, πρόκειται να φέρουν ραγδαία μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος μίλησε στο MEGA σήμερα (23.10.2024).

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι επιδόσεις της χώρας μας στις ΗΠΑ είναι από τις καλύτερες διεθνώς στις ΑΠΕ έχουμε ήδη εγκαταστήσει 8 gigawat ηλεκτρικού ρεύματος σε φωτοβολταϊκά και 5 σε αιολικά, ενώ στα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένεται να διαμορφωθούν σε 13 και 6,5-7 αντίστοιχα, με την υπερβάλλουσα προσφορά να αναμένεται να ρίξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, φτάνοντας για κάποιες ώρες στην αγορά χονδρικής να πωλείται ακόμα και «τσάμπα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ωστόσο, οι δυνατότητες αποθήκευσης είναι ακόμα μικρές, αν και βρίσκονται στα σκαριά μεγάλα έργα. Ήδη βαίνει προς υλοποίηση έργο 640 megawat στην Αμφιλοχία, ενώ 3 σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ευδοκιμήσει. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτό το διάστημα απελευθερώνεται η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες για όλους τους παραγωγούς από το 2019.

Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για κατάρρευση της τιμής του φυσικού αερίου καθώς μέσα στο 2026-2027 έρχονται σημαντικές επενδύσεις LNG, ενώ υπάρχει και η προσδοκία ομαλοποίησης των δύο εν εξελίξει πολεμικών συγκρούσεων, αναμένεται να ρίξουν περαιτέρω τις τιμές του ρεύματος, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη.

To άρθρο Ηλεκτρικό ρεύμα: Ραγδαία μείωση στις τιμές από επενδύσεις σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button