Οικονομία

«Πράσινο φως» στον διαγωνισμό ανακαίνισης του Παντείου Πανεπιστημίου – Galaksias Portal News

Το «πράσινο φως» για την «Ανακαίνιση του κτιρίου της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου» δόθηκε μόλις προ ολίγων ημερών από τον φορέα «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Ήδη, ο σχετικός διαγωνισμός ύψους 12 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) «βγήκε στον αέρα», με διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες. Προσφορές θα δοθούν έως τις 3 Δεκεμβρίου 2024.

Το έργο της ανακαίνισης της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου εντάχθηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 2021-25, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Κατά πληροφορίες, η συνολική δυναμικότητα της προς ανακαίνιση φοιτητικής εστίας υπολογίστηκε σε 108 δωμάτια, εκ των οποίων 96 δίκλινα και τα υπόλοιπα 12 μονόκλινα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης ΑμΕΑ, με ανώτατο επίπεδο εξυπηρέτησης 204 φοιτητών.

Ο σχεδιασμός

Το έργο αφορά στη μελέτη και την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου, περιλαμβάνοντας στατικές ενισχύσεις και όλες τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την πλήρη και ασφαλή χρήση του κτιρίου ως φοιτητική εστία. Το υφιστάμενο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και έξι ορόφους. Ο νέος σχεδιασμός του κτιρίου έχει βασιστεί στις σύγχρονες ανάγκες και λειτουργικές απαιτήσεις ενός κτιρίου φοιτητικών εστιών και βάσει του εγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος, θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ανά στάθμη εγκαταστάσεις:

  • Στο υπόγειο προβλέπεται η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του κτιρίου ( λεβητοστάσιο, υποσταθμός ΔΕΗ, δεξαμενή νερού πυρόσβεσης κ.λπ.) καθώς και αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι.
  • Στο ισόγειο και στον ημιώροφο θα γίνει ολική ανακατασκευή του εστιατορίου και των χώρων του μαγειρείου, καθώς και θα διαμορφωθεί και χώρος εκτόνωσης και αναψυχής των φοιτητών. Στο ισόγειο προβλέπεται και η δημιουργία χώρου υποδοχής με έλεγχο εισόδου για τους φοιτητές που θα διαμένουν στο κτίριο.
  • Στον α’ μέχρι τον στ’ όροφο, θα διαμορφωθούν τα δωμάτια των φοιτητών, τα οποία προβλέπονται να φιλοξενούν 2 φοιτητές, εκτός των προβλεπόμενων βάσει ισχύουσας νομοθεσίας δωματίων για ΑΜΕΑ, όπου θα φιλοξενείται ένα άτομο. Σε κάθε όροφο θα διαμορφωθούν, επίσης, χώρος κουζίνας, χώρος υποδοχής, καθώς και ενιαίος χώρος συνάθροισης για τους φοιτητές. Οι χώροι κουζίνας, σε κάθε όροφο, θα δημιουργηθούν, ώστε να καλύπτουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες σίτισης των φοιτητών που διαμένουν ανά όροφο.
  • Oι κοιτώνες – δίκλινα δωμάτια, καθώς και οι θύρες εισόδου- εξόδου στο κτίριο των φοιτητικών εστιών θα διαθέτουν σύστημα ελέγχου πρόσβασης θυρών με χρήση έξυπνων καρτών (access control), ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των φοιτητών και να διευκολύνεται η διαχείριση της πρόσβασης στους χώρους διαμονής.
  • Στο δώμα, εκτός της απόληξης του κλιμακοστασίου, θα δημιουργηθεί στεγασμένος χώρος όπου θα τοποθετηθεί ο απαιτούμενος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός που θα προβλέπεται από τις μελέτες.

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για την παραμονή σε λειτουργία, έστω και μερική, του φοιτητικού εστιατορίου στη διάρκεια κατασκευής του έργου καθώς και ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών στους χώρους του υπόγειου, ισόγειου και ημιώροφου, όπου αυτό στεγάζεται.

Το εν λόγω έργο είχε αρχικά δημοπρατηθεί το 2013, όμως μετά την συμβασιοποίησή του, ο ανάδοχος αφού εκτέλεσε τις εργασίες αποξηλώσεων των όψεων του κτηρίου αλλά και των εσωτερικών χώρων του, πλην του ισόγειου και υπόγειου, όπου μέχρι και σήμερα λειτουργεί το εστιατόριο του Πανεπιστημίου, στη συνέχεια προέβη σε διακοπή εργασιών και το έργο οδηγήθηκε σε διάλυση της εργολαβίας με συνέπεια το κτήριο να παραμένει μέχρι σήμερα απογυμνωμένο με εμφανή τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για την παραμονή σε λειτουργία, έστω και μερική, του φοιτητικού εστιατορίου στη διάρκεια κατασκευής του έργου καθώς και ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών στους χώρους του υπόγειου, ισόγειου και ημιώροφου, όπου αυτό στεγάζεται.

To άρθρο Φοιτητικές εστίες: «Πράσινο φως» στον διαγωνισμό ανακαίνισης του Παντείου Πανεπιστημίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button