Τεχνολογιά

Η σφαγή των αμνών και των … καταναλωτών – Galaksias Portal News

Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, το ζωϊκό κεφάλαιο αλλά και την τσέπη των καταναλωτών, έχει το νέο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία, με τα κρούσματα ευλογιάς.

Κοπάδια στην ηπειρωτική χώρα, έχουν εντοπιστεί με τη ζωονόσο, με αποτέλεσμα από χθες να ληφθεί απόφαση για απαγόρευση σφαγής αλλά και μετακίνησης αιγοπροβάτων για δέκα ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα σημαίνουν επί της ουσίας δυσχέρειες στην τροφοδοσία της αγοράς με κρέας από την εγχώρια παραγωγή και ενδεχομένως με γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των εισαγωγών και κατ’ επέκταση ανατιμήσεις.

Πέρα από το γεγονός, ότι το ζωϊκό κεφάλαιο της Ελλάδας μπαίνει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς μόνο στις εποχές της νόσου των τρελών αγελάδων ίσχυσαν τέτοιου είδους εκτεταμμένοι αποκλεισμοί στα σφαγεία, σε ανάλογη περιπέτεια μπαίνουν και οι … τσέπες των καταναλωτών, που θα επωμισθούν τα κόστη.

Μετά την πανώλη ήρθε η ευλογιά

Μετά την πανώλη στα αιγοπρόβατα, οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με της ευλογιά, μια νόσο ακόμη πιο δύσκολη στην εκρίζωσή της. Ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με την ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου στο κοπάδι ή στην ευρύτερη περιοχή ενώ με την πανώλη μόλις στις πρώτες 72 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η συνθήκη αλλά και το γεγονός ότι μετράμε 104 εστίες σε μια μεγάλη έκταση της χώρας, οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια πιο αυστηρή απόφαση για τον έλεγχο της ευλογιάς σε σχέση με την πανώλη.

Από σήμερα και για 10 μέρες απαγορεύεται η μετακίνηση των κοπαδιών από αιγοπρόβατα για οποιοδήποτε λόγο, είτε για σφαγή, είτε για βοσκή , είτε για πάχυνση.

Τι προβληματίζει τις αρχές στον γρίφο της εξάπλωσης

Η ευλογιά που εμφανίστηκε στον Έβρο τον Αύγουστο, με τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόστηκαν, φάνηκε σε πρώτη φάση να ελέγχεται. Άλλωστε οι κτηνιατρικές αρχές έχουν την εμπειρία αντιμετώπισης της νόσου την οποία κατάφεραν να εκριζώσουν δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Ο Σεπτέμβριος, όμως, απέδειξε πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι, καθώς τα κρούσματα εξαπλώθηκαν σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες. Μόλις χθες σε αυτές τις περιοχές προστέθηκαν νέα κρούσματα στα Κανάλια Μαγνησίας και τη Στυμφαλία Κορίνθου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι μέσα σε δύο μήνες έχουμε συνολικά 104 εστίες και απώλεια για πάνω από 17.500 ζώα που έχουν ήδη θανατωθεί. Σε Μαγνησία και Κορινθία θα εφαρμοστεί όπως και στις άλλες περιοχές το πρωτόκολλο που υπάρχει για την πανώλη. Δηλαδή θα έχουμε την εφαρμογή δύο ζωνών επιτήρησης και ελέγχου όπου σε αυτές θα γίνονται έλεγχοι στα ζώα των μονάδων της περιοχής. Σε όποιες βρεθούν θετικά δείγματα, τα ζώα θα θανατώνονται.

Πώς όμως η ευλογία κατάφερε σε ένα τόσο σύντομο χρόνο να μεταπηδήσει από τον Έβρο έως την Μαγνησία και την Κορινθία; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν το επόμενο διάστημα οι αρχές, ώστε να λύσουν τον γρίφο της εξάπλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν η εξάπλωση να έγινε είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζώων είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζωοτροφών.

Μέχρι να λύσουν τον γρίφο της εξάπλωσης οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα έχουμε νέες εστίες εκτός των ελεγχόμενων περιοχών, κάτι που έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δυσκολη.

Την ίδια ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων που στις περιοχές τους υπάρχουν εστίες, επικρατεί ανησυχία καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ίσως δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα προς σφαγή, χάνοντας έτσι σημαντικό εισόδημα. Αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και στους καταναλωτές, που δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν πλέον στο ράφι του σούπερ μάρκετ, μετά την έλλειψη που θα υπάρξει σε εγχώριο κρέας και τα παράγωγά του.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button