Οικονομία

«Δεν φεύγουμε από τον ενεργειακό τομέα» – Galaksias Portal News

«Δεν φεύγουμε από τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε χθες (23.10.2024) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ομίλου, που ενέκρινε την πώληση του ποσοστού 36,6% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Masdar έναντι 20 ευρώ ανά μετοχή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ των εταιρειών προβλέπει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Masdar θα είναι συνεπενδυτές και η ελληνική εταιρεία θα έχει δικαίωμα συμμετοχής με 50% στα απαραίτητα έργα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, δηλαδή στα υπεράκτια θαλάσσια αιολικά πάρκα και στην αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας για τις αντλησιοταμιεύσεις, στις οποίες προς το παρόν η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί και έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.

Πρόκειται για έργα πολύ μεγάλης αξίας που ταιριάζουν απόλυτα με την υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση που έχει η κατασκευαστική εταιρεία και θα ενισχύσουν τη θέση της στον τομέα των υποδομών, στον οποίο στοχεύει να γίνει κυρίαρχη δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας για τα οφέλη της πώλησης του ποσοστού που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου επισήμανε τα πιο σημαντικά, που είναι η ενίσχυση της ταμειακής θέσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την εισροή περίπου 900 εκατ. ευρώ και η μείωση των ενοποιημένων δανειακών υποχρεώσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Παραχωρήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Όσον αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι από την μεριά τους έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και περιμένουν να γίνουν τα απαραίτητα και από την μεριά της πολιτείας. Επανέλαβε δε την εκτίμησή του ότι η έναρξη της παραχώρησης της Εγνατίας θα μπορούσε να συμβεί στο α’ τρίμηνο του 2025.

Αναφερόμενος στην Αττική Οδό δήλωσε: «Η μετάπτωση από την παλιά στη νέα παραχώρηση, έγινε μέσα σε 20 μέρες αντί για πέντε μήνες, που ήταν προγραμματισμένο, για λόγους που ζητήθηκαν από την πολιτεία. Έγινε χωρίς κάποιο πρόβλημα».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης λέγοντας: «Σε λίγο θα έρθει και η υπογραφή της παραχώρησης του ΒΟΑΚ. Πρόκειται για μεγάλο μέρος του οδικού άξονα, στον οποίο έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο».

Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπογράμμισε ότι ενισχύεται συνεχώς το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου και θα προστεθούν άλλες δυο παραχωρήσεις, οι οποίες αφορούν έργα διαχείρισης τόσο απορριμμάτων όσο και αρδευτικών νερών.

Ειδικότερα, τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων είναι δύο, ένα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και ένα αντίστοιχο ΣΔΙΤ στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Σχετικά με τα αρδευτικά έργα, τόνισε ότι είναι και τα δύο ΣΔΙΤ, επισημαίνοντας: «το ένα αφορά έργα που είναι συνδεδεμένα με τον ποταμό Νέστο και το άλλο είναι ένα έργο στην Κρήτη».

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button