Οικονομία

Μεσο – μακροπρόθεσμα σίγουρα πρέπει να πέσει ο ΦΠΑ – Galaksias Portal News

Υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ τάχθηκε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Απόστολος Πεταλάς, μιλώντας χθες (23.10.24) στο “πρώτο πρόγραμμα”.

Συγκεκριμένα, ο κος Πεταλάς από την πλευρά των σούπερ μάρκετ δήλωσε πως «ο ΦΠΑ είναι ένα σημαντικό μακροοικονομικό μέγεθος σε οποιαδήποτε οικονομία και όταν αυτό το επηρεάζει κάποιος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Όχι μόνο για τα θετικά που θα δημιουργήσει, αλλά θα πρέπει να δει και τα αρνητικά. Ιδιαίτερα σε μια χώρα με δημοσιονομική δυσκολία στην ισορροπία που αντιμετώπισε και μεγάλα προβλήματα θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολλές φορές. Πάντως μεσο-μακροχρόνια νομίζω ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να ξαναδούν το μέγεθος του ΦΠΑ. Και σίγουρα πρέπει να πέσει ο ΦΠΑ».

Ερωτηθείς εάν πράγματι υπάρχει η περίπτωση να μην περάσει στον καταναλωτή μια μείωση του ΦΠΑ, ο  κ. Πεταλάς διαβεβαίωσε πως «το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, δηλαδή οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα το περάσουν την επόμενη στιγμή που θα νομοθετηθεί γιατί αφενός μεν έχουν πολύ μεγάλη οργάνωση αφετέρου είναι και η ίδια τους η φήμη, που θα το περάσουν κατευθείαν».

«Να πούμε όμως κάτι που είναι σημαντικό. Στην Ελλάδα τα τρόφιμα γενικότερα και τα καταναλωτικά προϊόντα δεν επηρεάζονται μόνο από τα σούπερ μάρκετ. Τα σούπερ μάρκετ αντιπροσωπεύουν το 58% των συνολικών πωλήσεων. Έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων μανάβικα, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, λαϊκές, όπου οι τιμές και το ΦΠΑ δεν ξέρω αν θα μπορέσει να περάσει την άλλη μέρα. Αυτό το πράγμα λοιπόν μπορεί να δημιουργεί προβληματισμούς στην κυβέρνηση» προσέθεσε.

To άρθρο Πεταλάς (Ένωση Σούπερ Μάρκετ): Μεσο – μακροπρόθεσμα σίγουρα πρέπει να πέσει ο ΦΠΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button