Οικονομία

Τα τέσσερα ΣΔΙΤ που έρχονται και τα απλησίαστα ενοίκια – Galaksias Portal News

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί σήμερα η έλλειψη φοιτητικών εστιών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά οι νέοι φοιτητές καθώς τα σπίτια λίγων τετραγωνικών είτε είναι σε έλλειψη, είτε οι τιμές τους πλέον είναι ιδιαίτερα τσουχτερές. Εν μέρει λύση σ’ αυτό το αδιέξοδο αναμένεται να δώσουν οι νέες φοιτητικές εστίες που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω έργων ΣΔΙΤ, σε Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη και Δυτική Μακεδονία. Την ώρα που «νέα πνοή» θα πάρει και η φοιτητική εστία της Παντείου, καθώς προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση του κτιρίου.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να υπάρχουν σύντομα για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θράκης. Συγκεκριμένα, παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής προσφορών για το μεγάλο κτιριακό έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) Η νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε για τις 20 Νοεμβρίου 2024, ενώ αρχικά η υποβολή των προσφορών είχε προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου. Η παράταση δόθηκε μετά από αιτήματα των εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία τους. Στη διαδικασία συμμετέχουν οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, η κοινοπραξία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο σύμπλεγμα κτιριακών έργων που περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές κατοικίες, μία νέα κεντρική βιβλιοθήκη, ένα ερευνητικό κέντρο και διάφορα άλλα κτίρια. Το Πανεπιστήμιο Θράκης «απλώνεται» σε διαφορετικές πόλεις ταυτόχρονα. Στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστούν 4 κτίρια φοιτητικών εστιών συνολικής επιφάνειας 12.194,34 τ.μ. για τη στέγαση 350 ατόμων.

Στην Κομοτηνή θα υλοποιηθούν 2 κτίρια φοιτητικών εστιών. Τέλος, στην Ξάνθη θα δημιουργηθεί ένα Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα, συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. και με 5.000 τ.μ. υπαίθριους χώρους.

Με τη συμμετοχή έξι κατασκευαστικών εταιρειών ή εταιρικών σχημάτων προχωρά η διαδικασία για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ». Ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός ξεκίνησε με την αποσφράγιση των φακέλων ενδιαφέροντος στις 14 Οκτωβρίου 2024. Οι εταιρείες και τα σχήματα που συμμετέχουν στην Α’ φάση του διαγωνισμού είναι οι εξής: ΑΒΑΞ Α.Ε., Ένωση Οικονομικών Φορέων ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. – ΤΕ.ΝΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε., Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Metlen Energy & Metals A.E. και Ένωση Προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – INTRAKAT. Το έργο στοχεύει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας και περιλαμβάνει την κατασκευή φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 750 κλινών σε Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη καθώς επίσης και φοιτητικών εστιατορίων.

Προς υπογραφές είναι δύο έργα για φοιτητικές εστίες. Το πρώτο ύψους 255 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το δεύτερο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 116 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Στα δύο έργα ανάδοχος είναι η INTRAKAT και οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Στην περίπτωση της Κρήτης θα κατασκευαστούν συνολικά 3.000 φοιτητικές εστίες, εκ των οποίων το έργο αφορά 1.810 κατοικίες στο Ρέθυμνο με 2.710 κλίνες και 1.026 κατοικίες στο Ηράκλειο με 2.136 κλίνες. Στη Θεσσαλία, θα δημιουργηθούν 600 φοιτητικά δωμάτια, από τα οποία τα 80 θα δοθούν στη ΔΥΠΑ ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση του ακινήτου. Το κόστος τους θα φτάσει τα 106 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 42,5 εκατ. ευρώ θα διασφαλιστούν από την EBRD.

Πού έφτασαν οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών

Η δημιουργία φοιτητικών εστιών είναι πιο αναγκαία από ποτέ καθώς οι τιμές των σπιτιών έχουν εκτοξευτεί. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της της Geoaxis, σε σχέση µε το 2015 παρατηρείται σαφώς µικρότερος αριθµός φοιτητικών διαµερισµάτων, καθώς περίπου 15%-20% των ακινήτων έχουν µετατραπεί σε καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η προσφορά φοιτητικών διαµερισµάτων αναµένεται να µειωθεί ακόµη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Από τις διάσημες φοιτητούπολεις οι πιο φθηνές είναι η Κομοτηνή όπου οι τιμές διαμορφώνονται στα 8 ευρώ το τ.μ., αφού ένα σπίτι 45 τ.μ. μπορεί να ενοικιαστεί για 360 ευρώ τον μήνα. Ακολουθεί ο Βόλος όπου τα ενοίκια κοστίζουν 8,28 ευρώ τ.μ., δηλαδή μία κατοικία 45 τ.μ. νοικιάζεται για 375 ευρώ τον μήνα. Επίσης, φθηνά ενοίκια εντοπίζονται στην Κοζάνη με τη μέση ζητούμενη τιμή στα 230 ευρώ τον μήνα, στη Λαμία με 239 ευρώ, στο Αίγιο και στη Σάμο με 250 ευρώ, στη Καστοριά με 270 ευρώ και στη Λέσβο με 274 ευρώ.

Η Κομοτηνή και ο Βόλος ωστόσο σε σχέση με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα έχουν τα φθηνότερα ενοίκια, καθώς από το 2015 μέχρι σήμερα αυτά αυξήθηκαν κατά 55.9% και 85,23% αντίστοιχα. Την ώρα που στην Αθήνα, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες σχολές, ενώ υπάρχει και µεγάλη ζήτηση από σπουδαστές που προέρχονται από πόλεις της περιφέρειας, τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών έχουν σηµειώσει άνοδο κατά 115,7% την περίοδο 2015-2024.

To άρθρο Φοιτητικές κατοικίες: Τα τέσσερα ΣΔΙΤ που έρχονται και τα απλησίαστα ενοίκια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button