Οικονομία

Γιατί τρέμουν οι κτηνοτρόφοι μια δεύτερη παράταση τη καραντίνας – Galaksias Portal News

Κορυφώνεται η αγωνία στις τάξεις των κτηνοτρόφων καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη λήξη της 10ημερης πανελλαδικής καραντίνας την οποία αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη Τρίτη 22 Οκτωβρίου προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ευλογιάς στα κατσίκια και τα πρόβατα.

Μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2024, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επιβάλλει την απαγόρευση μεταφοράς για σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή προβάτων και κατσικιών σε όλη την επικράτεια.

Κύκλοι της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ανέφεραν στο newsit.gr πως αν χρειαστεί να παραταθεί η καραντίνα στα αιγοπρόβατα για επιπλέον 10 μέρες, δηλαδή για όλο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, θα σήμαινε “καταστροφή” για τους κτηνοτρόφους.

Και αυτό γιατί είναι ακριβώς αυτή η περίοδος κάθε χρόνο, δηλαδή ο Νοέμβριος που γίνεται μαζικά η σφαγή των αιγοπροβάτων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως σε περίπτωση υπάρξει αναβολή ή ακόμα και ματαίωση αυτής της διαδικασίας λόγω ενδεχόμενης 10ημερης (ή ακόμα μεγαλύτερης) παράτασης της καραντίνας, οι κτηνοτρόφοι θα ζημιωθούν σημαντικά, αν υπολογίσει κανείς πως από κάθε κοπάδι -για παράδειγμα – 500 προβάτων, τα 200 εξ αυτών οδεύουν στα σφαγεία και η τιμή πώλησης του κάθε προβάτου (μετά τη σφαγή) ανέρχεται σε 70 ευρώ.

Αυτό σημαίνει, με βάση το ίδιο παράδειγμα, πως ένας κτηνοτρόφος θα μπορούσε -στην περίπτωση της αναβολής ή ακόμα και ματαίωσης της σφαγής – να χάσει ακόμα και 14.000 ευρώ, δηλαδή ένα κρίσιμο ποσό τόσο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του, όσο και για την αγορά νέων αιγοπροβάτων.

Κύκλοι της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ανέφεραν στο newsit.gr πως η ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί από ενδεχόμενη παράταση της καραντίνας θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη από εκείνη που προκλήθηκε από την πανώλη του περασμένου καλοκαιριού.

Και αυτό γιατί χαμένοι από την πανώλη ήταν μόνο εκείνοι οι κτηνοτρόφοι των οποίων θανατώθηκαν τα ζώα (κοντά στα 25.000 αιγοπρόβατα), καθώς κατά την περίοδο αυτή δεν γίνονταν σφαγεία.

Η κατάσταση αυτήν την περίοδο είναι πολύ χειρότερη, καθώς ενδεχόμενη παράταση της πανελλαδικής καραντίνας θα πλήξει οριζόντια όλο τον κλάδο, καθώς θα πάει πίσω ή ακόμα και θα ματαιώσει τα σφαγεία, με ολέθριες συνέπειες για το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button