Πολιτισμός

Ανάλυση DNA λύνει το μυστήριο του κρανίου που βρέθηκε πριν από 45 χρόνια στο Σικάγο

Την ταυτότητα μιας έφηβης που πέθανε το 1866 σε ηλικία μόλις 17 ετών ανακάλυψαν οι επιστήμονες, χάρη στο κρανίο της, το οποίο βρέθηκε πριν από περισσότερα από 45 χρόνια κατά τη διάρκεια ενός έργου ανακαίνισης σπιτιού σε προάστιο του Σικάγο.

«Κλειδί» στην ανακάλυψη αυτή είναι η πρόοδος της τεχνολογίας DNA. Πρόκειται για την Έσθερ Γκρέιντζερ, η οποία ταυτοποιήθηκε από το ιατροδικαστικό γραφείο της κομητείας Κέιν την Πέμπτη (24/10) ως η γυναίκα της οποίας το κρανίο βρέθηκε το 1978, αλλά πέθανε περισσότερα από 150 χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με το CNNi,η Γκρέιντζερ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1848 στην Ιντιάνα και ήταν μόλις 17 ετών όταν πέθανε το 1866. Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πέθανε λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη της.

Το σώμα της θάφτηκε στο Μέριλβιλ της Ιντιάνα, αλλά χρόνια μετά, το κρανίο της εντοπίστηκε σε ένα σπίτι περίπου 128 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μπατάβια του Ιλινόις, ένα προάστιο δυτικά του Σικάγο.

Το 1978, ένας κάτοικος της Μπατάβια ανακαίνιζε το σπίτι του όταν ανακάλυψε το κρανίο στους τοίχους. Τρομοκρατημένος ο άνθρωπος από το μακάβριο θέαμα ειδοποίησε την αστυνομία και ξεκίνησε η επίσημη έρευνα για την υπόθεση.

Οι τοπικές Αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν, με τα τεστ DNA που διέθεταν εκείνη την εποχή, αλλά το μόνο που κατάφεραν να μάθουν ήταν ότι το κρανίο ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα, πιθανότατα 20 χρονών που έζησε πριν από το 1900. Η υπόθεση τελικά πάγωσε.

Η 17χρονη Έσθερ Γκρέιντζερ

Kane County, Illinois, Coroner’s Office via AP

Το κρανίο βρήκε τη θέση του στο μουσείο Μπατάβια Ντιπότ και οι υπάλληλοι το βρήκαν ξανά τον Μάρτιο του 2021 ενώ το καθάριζαν. Τότε το κρανίο επέστρεψε στην αστυνομία και οι αξιωματούχοι έκαναν τη σύνδεση με την έκθεση του 1978.

«Πρόοδος στην εγκληματολογική επιστήμη»

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία της εγκληματολογικής επιστήμης και η χρήση της εγκληματολογικής διερευνητικής γενετικής γενεαλογίας, η οποία συνδυάζει την ανάλυση DNA με την παραδοσιακή γενεαλογική έρευνα, επέτρεψαν να συλλεχθούν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία DNA.

Το 2023, αξιωματούχοι της κομητείας Κέιν επικοινώνησαν με την Όθραν, μια εταιρεία στο Τέξας για να βοηθήσουν με περαιτέρω τεστ DNA.

Οι ερευνητές της Όθραμ έφτιαξαν ένα προφίλ DNA για τη γυναίκα, το οποίο περιλάμβανε ένα οικογενειακό δέντρο και εντόπισαν τους ζωντανούς συγγενείς της.

Επικοινώνησαν με τον δισέγγονο της Γκρέιντζερ, Γουέιν Σβίλαρ, και εκείνος υπέβαλε το DNA του για εξέταση. Ήταν συμβατό. Ο 69χρονος Σβίλαρ δήλωσε πως δεν πίστευε σε αυτά που άκουγε ​​όταν επικοινώνησαν για πρώτη φορά μαζί του οι Αρχές για την προ-προγιαγιά του.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν πιστέψαμε ούτε λέξη», είπε. «Χρειάστηκαν δύο ή τρία τηλεφωνήματα για να το πιστέψω».

Ο Σβίλαρ, ο οποίος είναι συνταξιούχος αστυνομικός από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, λέει ότι σοκαρίστηκε η οικογένειά του όταν έμαθε για την ταυτοποίηση.

Όσο για το πώς το κρανίο της Γκρέιντζερ κατέληξε τόσα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο ταφής της, οι αξιωματούχοι δεν είναι ακριβώς σίγουροι, αλλά πιστεύουν ότι ήταν θύμα ληστείας τάφων.

«Δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση για το πώς η Εσθέρ κατέληξε σε αυτόν τον τοίχο ή πού βρίσκεται το υπόλοιπο σώμα της, αλλά είναι πιθανό να ήταν θύμα ληστείας ταφών» αναφέρουν οι Αρχές.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι είναι πιθανό οι ληστές να είχαν πουλήσει τα λείψανά της για να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς λόγους για σπουδές ιατρικής.

Τα λείψανά της, Γκρέιντζερ τάφηκαν ξανά στο νεκροταφείο της Δυτικής Μπατάβιας.

CNNi,Sara Smart/ Skull found during home renovations in 1978 identified as woman who died more than 150 years ago

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button