Πολιτισμός

«Κονκλάβιο»: Η ταινία-θρίλερ που αγγίζει τις μυστικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Πάπα

Ραλφ Φάινς και Στάνλεί Τούτσι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Με τον Πάπα Φραγκίσκο να απέχει λίγες εβδομάδες από τα 88α γενέθλιά του, οι ζυμώσεις για τον διάδοχό του βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βατικανό.

Πόσο επίκαιρο, λοιπόν, που ακριβώς απέναντι από την πόλη της Ρώμης, το «Κονκλάβιο», ένα θρίλερ γεμάτο με πισώπλατες μαχαιριές και χειριστικούς καρδινάλιους, που σπεύδουν να πετάξουν την ηθική από το παράθυρο καθώς προωθούν τον υποψήφιό τους, είναι μια κορυφαία προβολή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης.

Ο Αυστροελβετός σκηνοθέτης Έντουαρντ Μπέργκερ, ο οποίος σκηνοθέτησε το «All Quiet on the Western Front» (2022), διασκεύασε την ταινία από το ομώνυμο μυθιστόρημα του 2016 του Robert Harris. Ο Μπέργκερ βάζει έναν εξαιρετικό Ραλφ Φάινς στον ρόλο του Καρδινάλιου Τόμας Λόρενς, κοσμήτορα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση του κονκλάβιου.

Το κονκλάβιο είναι η παράδοση αιώνων κατά την οποία, με το θάνατο ενός Πάπα, οι καρδινάλιοι συγκεντρώνονται στην Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό για να συμμετάσχουν σε γύρους ψηφοφορίας μέχρι να εκλέξουν νέο ποντίφικα. Το Conclave προέρχεται από το λατινικό «cum clave», που σημαίνει «με κλειδί», για να υποδηλώσει ότι οι Καρδινάλιοι είναι κλειδωμένοι μέχρι να επιλέξουν τον νέο ηγέτη για τους 1,3 δισεκατομμύρια Καθολικούς του κόσμου.

Στο φιλμ «Conclave» ο Στάνλεϊ Τούτσι υποδύεται τον Aldo Bellini, έναν προοδευτικό Αμερικανό καρδινάλιο που μάχεται ενάντια στον ισχυρό συντηρητικό καρδινάλιο Goffredo Tedesco που υποδύεται ο Σέρτζιο Καστελίτο και τον Καναδό καρδινάλιο Joseph Tremblay που υποδύεται ο Τζον Λίθγκοου. Ο Νιγηριανός καρδινάλιος Joshua Adeyemi, τον οποίο υποδύεται ο Λουσιάν Εμσαμάτι, θα μπορούσε να είναι ο πρώτος μαύρος Πάπας, αλλά οι ομοφοβικές του απόψεις συγκρούονται με τους προοδευτικούς.

Ενώ οι γυναίκες παραμένουν αποκλεισμένες από το κονκλάβιο και τους ανώτατους κύκλους εξουσίας στο Βατικανό, παρέχουν βοήθεια εκτελώντας ταπεινούς ρόλους υπηρετώντας τους καρδινάλιους κατά την περίοδο του κονκλάβου. Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι υποδύεται μια καλόγρια που ξαφνιάζει στο ρόλο της ήσυχης παρατηρήτριας που δεν χάνει καμία εξέλιξη.

Ενώ είναι θρίλερ, η ταινία συχνά πλησιάζει τις πραγματικές εργασίες και τις τρέχουσες συζητήσεις στο Βατικανό. Καθώς τα αστέρια της ταινίας περπατούσαν στο κόκκινο χαλί, κάποιοι αναρωτήθηκαν πώς θα προβαλλόταν η ταινία στο Βατικανό.

«Είναι συναρπαστικό. Κάθονται εκεί στο Βατικανό και παρακολουθούν την ταινία μας»;» είπε ο Ραλφ Φάινς. «Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στο Βατικανό που θα ήταν περίεργοι να δουν τι λέει η ταινία».

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button