Οικονομία

Απόβαση 250 ελληνικών επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στο Παρίσι

Μοναδικές ελληνικές γεύσεις και προϊόντα είχε η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Sial Paris 2024» που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 17 – 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι, και η οποία φέτος συμπλήρωσε εξήντα χρόνια ζωής.

Περισσότερες από 250 ελληνικές εταιρίες έκαναν «απόβαση» στο Παρίσι, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να μυήσουν τους 7.500 επαγγελματίες εκθέτες από 130 χώρες και 8.000 αγοραστές στις ελληνικές γεύσεις και τα ποιοτικά ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα.

«Η παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχουμε περισσότερες από 250 εταιρίες και έχουμε έρθει να δείξουμε τα τρόφιμα στην γαλλική αγορά, τα οποία είναι και το δυνατό μας “όπλο”» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Νικόλαος Μπελιάς και πρόσθεσε «είμαστε ο πέμπτος εκθέτης, σε αριθμό ξένων εκθετών και η παρουσία μας βαίνει βελτιούμενη από χρόνο σε χρόνο».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπελιάς, επισκέφθηκε περίπτερα εκθετών, δοκίμασε τα προϊόντα τους, άκουσε τις ανησυχίες τους ενώ συζήτησε μαζί τους και την πορεία των συναντήσεων που είχαν με αντίστοιχους επιχειρηματίες από άλλες χώρες.

Σημαντική παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σημαντική ήταν και η παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία είχε ένα εντυπωσιακό περίπτερο, το οποίο φιλοξένησε 22 επιχειρήσεις από Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Σέρρες, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα και την Πιερία. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εμβληματικά αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως είναι μεταξύ άλλων, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, φρούτα και λαχανικά, χυμοί και γιαούρτια αλλά και ρύζι και δημητριακά.

«Η παρουσία μας εδώ στοχεύει στο να βοηθήσουμε και να προωθήσουμε στην προβολή των επιχειρήσεων και των προϊόντων από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπράνισλάβ (Μπάνε) Πρέλεβιτς.

Και συνέχισε «Βρισκόμαστε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών, «Sial» καθώς αποτελεί μια από τις δράσεις της Περιφέρειας για εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού μας τομέα». Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «να βοηθήσουμε στην προβολή των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους αλλά και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους». 

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Πρέλεβιτς «έχουν οργανωθεί δράσεις για την επιχειρηματική δικτύωση των συμμετεχόντων, όπως είναι οι B2B συναντήσεις» και πρόσθεσε «όλα αυτά χρηματοδοτούνται και γίνονται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας για να βοηθήσουμε τις εξαγωγές των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Κομβικό ρόλο στην πετυχημένη παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη φετινή SIAL είχε η WIN, εταιρία συμβούλων εξειδικευμένη στην προώθηση των εξαγωγών η οποία επιμελήθηκε τους δειγματισμούς των προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης ενώ οργάνωσε και μία εντυπωσιακή εκδήλωση επιχειρηματικής δικτύωσής των εκθετών της Κεντρικής Μακεδονίας με 40 εισαγωγείς, διανομείς, εμπόρους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης από 14 χώρες.

«Είμαστε πάντα στο πλευρό των επιχειρήσεων αγροδιατροφής για να ενισχύσουμε το εξαγωγικό τους αποτύπωμα με ολιστικές υπηρεσίες, από την εξεύρεση χρηματοδότησης μέχρι την υλοποίηση σύνθετων έργων προώθησης εξαγωγών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της WIN, Αλέξανδρος Αραμπατζής. 

Τεράστιο το ενδιαφέρον – Έρχεται «Ακαδημία εξαγωγών»

Σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να συμμετάσχουν στη «SIAL». «Πλέον ολοένα και περισσότερες εταιρίες στρέφουν το βλέμμα τους στις διεθνείς αγορές» σημείωσε ο κ. Πρέλεβτις. Προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας θα δημιουργηθεί μια «Ακαδημία Εξαγωγών».

«Στόχος αυτής θα είναι να εκπαιδεύσουμε τους επιχειρηματίες. Μέσω αυτής θα έχουμε ως στόχο να μάθουν τις διαδικασίες που χρειάζεται μια επιχείρηση για να κάνει εξαγωγές, τα πιστοποιητικά που απαιτούνται αλλά και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα σε κάποιες αγορές, αλλά και να γίνει μια ανάλυση για τις αγορές-στόχους των προϊόντων μας» είπε ο κ. Πρέλεβιτς.

Και κατέληξε «η λύση επιβίωσης είναι να κοιτάξουμε προς τις αγορές του εξωτερικού» μιας και «τα προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι εξαιρετικής ποιότητας και μπορούμε να σταθούμε άνετα στις αγορές του εξωτερικού. Εκεί στοχεύουμε».

To άρθρο Απόβαση 250 ελληνικών επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στο Παρίσι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button