Εργασία

Κατώτατος μισθός: Οι τέσσερις καινοτομίες που εισάγει ο νέος τρόπος υπολογισμού

Οι τέσσερις καινοτομίες, που εισάγει ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του κατώτατου μισθού αλλά και το πώς αυτός θα αυξάνεται μετά το 2027, θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου αύριο Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, «μέχρι το 2027, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ».

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα λαμβάνει υπ’ όψιν δύο οικονομικούς δείκτες. Ο πρώτος είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και, μάλιστα, ο πληθωρισμός για το 20% της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας και ο δεύτερος είναι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Όσο ανεβαίνουν οι τιμές, θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός, όσο καλύτερα πηγαίνει η ελληνική οικονομία, θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός», είπε η υπουργός.

Υπολογισμός του κατώτατου μισθού βάσει μαθηματικού τύπου

Η Επιστημονική Επιτροπή προτείνει τη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού συστήματος, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:

του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και

του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή, η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπ’ όψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού.

Οι καινοτομίες του νέου τρόπου υπολογισμού

Η πρώτη καινοτομία που απορρέει από το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού αφορά στην ασφάλεια, καθώς προβλέπεται ρητά ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.

Η δεύτερη αφορά στη σύνδεση του κατώτατου μισθού με τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά στην τρίτη καινοτομία, αυτή έγκειται στο ότι για τον ορισμό του κατώτατου μισθού θα λαμβάνονται υπ’ όψιν αντικειμενικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η τέταρτη είναι το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, θα αφορά και τους δημόσιους υπάλληλους και αυτό συνεπάγεται αύξηση σε κάποιο βαθμό και γι’ αυτούς.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και την ΕΛΣΤΑΤ για το θέμα, ωστόσο υπάρχει ανοιχτή διαδικασία για ανταλλαγή σχολίων και προτάσεων.

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί, μέχρι την τελευταία ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή», σχολίασε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι θα ξεκινήσει διάλογος και με τα κόμματα επί του νομοθετήματος.

Ο στόχος της Οδηγίας

Η Οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεσπίζει πλαίσιο για την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο μηχανισμός αυτός θα διατηρεί ακέραια την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και θα επιτρέπει στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία.

Επισημαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός, που θα διαμορφώνεται, μέσω αυτού του συστήματος, δεν επιτρέπεται να μειωθεί, διασφαλίζοντας έτσι το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων.

Τα πλεονεκτήματα του νέου τρόπου υπολογισμού

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του νέου τρόπου υπολογισμού, αυτά συνοψίζονται στα εξής:

  • η προβλεψιμότητα ως προς την μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, η οποία βοηθάει στη μείωση της αβεβαιότητας εργαζομένων και εργοδοτών και, κατά συνέπεια, στηρίζει αφενός μεν τον προγραμματισμό των εργαζομένων αφετέρου δε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ενθαρρύνονται οι επενδύσεις
  • η εισαγωγή των κριτηρίων της οδηγίας με τρόπο που προστατεύει τη διαμόρφωση κατώτατου μισθού από την απόκλιση από τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα,
  • η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών,
  • η δικαιότερη κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και
  • η συνολική ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button