1.000 υπογράφοντες στο μεγαλύτερο μποϊκοτάζ της ισραηλινής εκδοτικής βιομηχανίας
Συμμετέχουν συγγραφείς νομπελίστες, βραβευμένοι με Πούλιτζερ και η Σάλι Ρούνεϊ
Πάνω από 1.000 συγγραφείς ξεκίνησαν ένα μαζικό μποϊκοτάζ σε βάρος των Ισραηλινών εκδοτών ως διακήρυξη κατά της εκποίησης του παλαιστινιακού λαού από το κράτος.
Η επιστολή, που δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου, περιγράφει λεπτομερώς πώς η εκδοτική βιομηχανία αντιμετωπίζει “την πιο βαθιά ηθική, πολιτική και πολιτιστική κρίση του 21ου αιώνα”.
Η επιστολή, η οποία διοργανώθηκε από το φεστιβάλ λογοτεχνίας της Παλαιστίνης μαζί με άλλες ομάδες εκστρατείας, όπως Books Against Genocide και Fossil Free Books, συνεχίζει να περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση στη Γάζα.
Η Fossil Free Books είναι η ίδια ομάδα πίεσης που έχει ζητήσει το μποϊκοτάζ πολλών λογοτεχνικών φεστιβάλ λόγω των χρηματοδοτικών δεσμών τους με εταιρείες που σχετίζονται με τον πόλεμο παράλληλα με αιτίες όπως η κλιματική αλλαγή.
“Το Ισραήλ έχει καταστήσει τη Γάζα αβίωτη. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ακριβώς πόσους Παλαιστίνιους έχει σκοτώσει το Ισραήλ από τον Οκτώβριο, επειδή το Ισραήλ έχει καταστρέψει όλες τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας καταμέτρησης και ταφής των νεκρών. Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει, τουλάχιστον, 43.362 Παλαιστίνιους στη Γάζα από τον Οκτώβριο και ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο πόλεμο κατά των παιδιών αυτόν τον αιώνα”, αναφέρεται.
Σε απάντηση, η επιστολή καλεί τους υπογράφοντες να αναγνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο του πολιτισμού. “Τα ισραηλινά πολιτιστικά ιδρύματα, που συχνά συνεργάζονται άμεσα με το κράτος, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συγκάλυψη, τη συγκάλυψη και την καλλιτεχνική πλύση της στέρησης και της καταπίεσης εκατομμυρίων Παλαιστινίων εδώ και δεκαετίες”.
“Πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο. Δεν μπορούμε με καλή συνείδηση να συνεργαστούμε με ισραηλινά ιδρύματα χωρίς να αναρωτηθούμε για τη σχέση τους με το απαρτχάιντ και τον εκτοπισμό”, αναφέρεται στην επιστολή, σημειώνοντας τον αντίκτυπο παρόμοιων λογοτεχνικών μποϊκοτάζ του νοτιοαφρικανικού καθεστώτος κατά την εποχή του απαρτχάιντ.
Ο αριθμός των υπογραφόντων την επιστολή έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους 1.000, με τους υπογράφοντες την πρωτοβουλία να περιλαμβάνουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Εκπροσωπούνται συγγραφείς μπεστ σέλερ, όπως η συγγραφέας του “Intermezzo” Σάλι Ρούνεϊ, η οποία είναι από καιρό ηχηρή επικριτής της μεταχείρισης του παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή κυβέρνηση. Η Ρούνεϊ έλαβε ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης όταν αρνήθηκε την προσφορά ενός ισραηλινού εκδότη να μεταφράσει το τρίτο μυθιστόρημά της “Όμορφος κόσμος, πού είσαι;” στα εβραϊκά το 2021.
Οι βραβευμένοι με Νόμπελ συγγραφείς Abdulrazak Gurnah και Annie Ernaux είναι επίσης παρόντες ως υπογράφοντες με πρωτοβουλία, ενώ οι βραβευμένοι με Πούλιτζερ στον κατάλογο περιλαμβάνουν τους Viet Thanh Nguyen και Junot Díaz.
Οι φετινοί υποψήφιοι για το βραβείο Booker Percival Everett και Rachel Kushner περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο, μαζί με τις εβραϊκής καταγωγής συγγραφείς Judith Butler, Naomi Klein και Miriam Margolyes.
Σε απάντηση στην εκστρατεία, η εθελοντική οργάνωση UK Lawyers for Israel, έστειλε επιστολή στην Ένωση Εκδοτών προειδοποιώντας για “νομικές συνέπειες που μπορεί να ακολουθήσουν” για τους συγγραφείς που υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ.
Ο Τζόναθαν Τέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της νομικής οργάνωσης, ισχυρίζεται ότι η επιστολή για το μποϊκοτάζ “διατυπώνει ψευδείς ισχυρισμούς κατά του Ισραήλ και καταλήγει σε δεσμεύσεις των συγγραφέων της να συμμετάσχουν σε ένα μεροληπτικό και παράνομο μποϊκοτάζ των ισραηλινών πολιτιστικών ιδρυμάτων”. Επιπλέον, η επιστολή των Βρετανών Δικηγόρων για το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το μποϊκοτάζ θα αποτελούσε “ξεκάθαρη διάκριση εις βάρος των Ισραηλινών”, επικαλούμενη τον νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των διακρίσεων, τον νόμο περί ισότητας του 2010.
Μια αντι-επιστολή έχει επίσης δημιουργηθεί από τη Δημιουργική Κοινότητα για την Ειρήνη, μια μη κερδοσκοπική φιλοϊσραηλινή οργάνωση, η οποία επικρίνει περιστατικά όπου “οποιοσδήποτε Ισραηλινός ή/και Εβραίος συγγραφέας ή φεστιβάλ που δεν αποκηρύσσει το Ισραήλ [παρενοχλείται] και στοχοποιείται για καταδίκη, με αναγνώσεις βιβλίων να κλείνουν και συγγραφείς να αποκλείονται από φεστιβάλ”.
Οι συγγραφείς Mayim Bialik, Sir Simon Schama, και Simon Sebag-Montefiore έχουν υπογράψει αυτή την αντεπιστολή μαζί με μια άλλη νομπελίστρια, την Elfriede Jelinek.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.