Τι είναι το «σοκ» για το οποίο προειδοποιεί η Λαγκάρντ για το 2025 και τι σχέση έχει με τις τράπεζες;
Ασφαλώς οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και οι εν εξελίξει πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, είναι επαρκείς αιτίες για να περνάνε στα «ψιλά», οικονομικές ειδήσεις που σε άλλη περίπτωση θα προκαλούσαν τουλάχιστον ερωτηματικά.
Ένα από αυτά τα ερωτηματικά αξίζει τον κόπο να το προσέξουμε καθώς αφορά κυριολεκτικά την «επόμενη ημέρα» στην Οικονομία, ότι και αν βγάλει η κάλπη στις ΗΠΑ ή τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολ.
Η Λαγκάρντ, σε άψογα πλέον αγγλικά, ενημέρωσε χθες με δηλώσεις της στον διεθνή οικονομικό τύπο, ότι κατά την ΕΚΤ ο πληθωρισμός πηγαίνει βάσιμα προς τον στόχο του 2%. Αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θεωρεί ότι έχουμε τελειώσει μ’ αυτό το πρόβλημα. Και σαν επιστέγασμα ανέφερε την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε νέα άνοδο του πληθωρισμού.
Αφήνουμε στην άκρη την ακραία αντιφατικότητα των δηλώσεών της όσον αφορά τον πληθωρισμό και περνάμε στην ενδιαφέρουσα αναφορά με την οποία συμπλήρωσε την δήλωσής της. Σύμφωνα με την «προσθήκη» αυτή υποστήριξε ότι, το 2025 υπάρχει το ενδεχόμενο ενός «σοκ».
Χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Και χωρίς να της ζητηθούν επίσης τέτοιες…
Τι είναι αυτό το πιθανό «σοκ» μέσα στο 2025;
Επειδή η αρμοδιότητα της ΕΚΤ αφορά στο τραπεζικό σύστημα και την σταθερότητά του αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μία ματιά σε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τον FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) και τα οποία ίσως «φωτίζουν» κάπως την εικόνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα προχθές η FDIC, διαπιστώνεται μία σχεδόν κατακόρυφη αύξηση «κόκκινων δανείων» στις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 250 δισ. δολάρια. Δηλαδή στις μεγάλες τράπεζες και όχι στις μικρομεσαίες που άρχισαν να χρεοκοπούν την άνοιξη του 2023 με την απότομη αύξηση των επιτοκίων.
Και μεταξύ αυτών εντοπίζει 66 «ξένες» τράπεζες ανάμεσα στις οποίες και ευρωπαϊκές χωρίς να ονομάζονται.
Παράλληλα έδωσε στοιχεία για μία ακραία αύξηση των αποκαλούμενων «μη πραγματοποιημένων ζημιών» σε επίπεδα που υπερβαίνουν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια (515 δισ. δολάρια).
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος αυτό να πούμε ότι είναι επτά φορές μεγαλύτερο από ότι ήταν λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Πώς έχει αντιμετωπισθεί «προεκλογικά» στις ΗΠΑ αυτό το «γεγονός»;
Αντιμετωπίζεται αφ’ ενός με απόφαση των αρμόδιων θεσμικών οργάνων που μειώνει δραστικά την δέσμευση της Βασιλεία ΙΙΙ για αύξηση ιδίων κεφαλαίων. Αφ’ εταίρου όσον αφορά την καταιγίδα της κατακόρυφης αύξησης των «κόκκινων δανείων» έχει επιλεγεί η γνωστή και σε μας μέθοδος της μεταφοράς του προβλήματος στο …μέλλον.
Πως; Μέσω των τιτλοποιήσεων, με ένα «νέο» προϊόν που μετατρέπει την «ζημία» σε περιουσιακό asset το οποίο πουλιέται στην συνέχεια.
Δηλαδή τα δάνεια που βρίσκονται να λήγουν «κόκκινα» στο 2024, παρατείνονται για το 2025 ή 2026 και η κατά δόσεις αποπληρωμή τους αντικαθίσταται με μία και μοναδική πληρωμή στον «νέο» χρόνο λήξης. Στην συνέχεια το δάνειο αυτό «τιτλοποιείται» με εγγύηση ή χωρίς εγγύηση, (ανάλογα με το δάνειο) και πωλείται ως περιουσιακό στοιχείο με νέα λήξη.
Για το θέμα αυτό έχει ήδη προειδοποιήσει (με σχετικό working paper) η Fed της Νέας Υόρκης, όπως πληροφορούμαστε, ήδη πριν από μερικούς μήνες, όπως και για τον κίνδυνο του να βρεθεί το τραπεζικό σύστημα μπροστά σε ένα νέο κύκλο κρίσης που δεν θα έχει καμία σύγκριση με εκείνη του Μαρτίου του 2023 με τις μικρομεσαίες τράπεζες.
Θυμίζουμε ότι και το 2008 η τραπεζική κρίση κάπως έτσι ξεκίνησε, αλλά με πολύ λιγότερη «εκρηκτική ύλη» στο σύστημα. Και επεκτάθηκε στην Ευρωζώνη -συγκοινωνούντα δοχεία είναι άλλωστε τα τραπεζικά συστήματα ΗΠΑ & ΕΕ- σε χρόνο dt. Μεταξύ των θυμάτων όπως ξέρουμε και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες ακόμα χρειάζονται τα «χάπια» τους (αναβαλλόμενοι φόροι, τιτλοποιήσεις NPLs, κ.λπ.) για να σηκωθούν από το …κρεβάτι του ΤΧΣ…
Από την πλευρά της ΕΚΤ και της κας Λαγκάρντ δεν έχει γίνει καμία σχετική δημόσια αναφορά στα «προβλήματα» αυτά.
Και είναι κατανοητό πως μέχρι την 5η Νοεμβρίου κανείς δεν πρόκειται να αναφερθεί σ’ αυτά.
Παρ’ όλα αυτά, τα Οικονοκλαστικά, είναι σε θέση να γνωρίζουν από αξιόπιστη πηγή – που ενημερώθηκε όντας στην Σύνοδο του ΔΝΤ – πως «πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο κεκλεισμένων των θυρών, συναντήσεις» στις οποίες υψηλόβαθμα στελέχη της Fed, ενημέρωσαν ευρωπαίους συναδέλφους τους. Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης υπήρξε η διαβεβαίωση πως «η κατάσταση είναι σε γνώση και έλεγχο των αρμοδίων αρχών», αλλά υπήρξε η παραδοχή πως «η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους» σε συνδυασμό με την ακραία και σχεδόν ανεξέλεγκτη αύξηση του χρέους. Πράγματι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ ο επιχειρούμενος δανεισμός από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον μέχρι τέλος του έτους αυξάνεται με ρυθμό ανάλογο εκείνου της πρώτης χρονιάς της πανδημίας (!).
Κάπως έτσι φαίνεται να έχουν τα πράγματα και καλό θα ήταν να δούμε τι έρχεται και πέραν των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου…
To άρθρο Τι είναι το «σοκ» για το οποίο προειδοποιεί η Λαγκάρντ για το 2025 και τι σχέση έχει με τις τράπεζες; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ