Εργασία

Στις ΔΥΠΕ μεταφέρονται οι νοσοκομειακοί ψυχολόγοι – Γιατί αντιδρούν στην τροπολογία

Την άμεση απόσυρση της διάταξης περί μεταφοράς του συνόλου των ψυχολόγων των δημόσιων δομών υγείας στις Δ.Υ.πΕ. στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης», ζητά με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Ψυχολόγων.

«Η επιχειρούμενη μεταφορά του συνόλου των επαγγελματιών του κλάδου των Ψυχολόγων -και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας συνολικά- στις ΔΥΠΕ δημιουργεί την εντύπωση ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά τη δυνατότητα διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού κατά βούληση, με αυθαίρετες μετακινήσεις των εργαζομένων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, τόπος διαμονής και οικογενειακές ανάγκες.», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Ψυχολόγων εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε όσα προβλέπονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης» το οποίο πλήττει καίρια τόσο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και την εργασιακή σταθερότητα των ψυχολόγων του ΕΣΥ.

Μετά την ψήφιση του Νόμου 5129/2024 με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»κατά τη θερινή λειτουργία της Βουλής και παρά την κάθετη αντίθεση της πλειοψηφίας των εμπλεκόμενων φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπει την αυθαίρετη μετακίνηση των ψυχολόγων των γενικών νοσοκομείων στις ΔΥΠΕ – ανεξάρτητα από την ύπαρξη ψυχιατρικού τομέα.

Οι ψυχολόγοι των γενικών νοσοκομείων επιτελούν πολυδιάστατο και κρίσιμο έργο που υπερβαίνει κατά πολύ την κλασική ψυχοθεραπευτική διαδικασία και περιλαμβάνει Επείγουσα Ψυχολογική Φροντίδα (διαχείριση κρίσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού, διαχείριση θανάτων και ψυχολογική υποστήριξη πενθούντων συγγενών), εξειδικευμένη νοσοκομειακή φροντίδα (ψυχολογική προετοιμασία για χειρουργικές επεμβάσεις, υποστήριξη ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους, ψυχολογική παρέμβαση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, συμβουλευτική σε οικογένειες σε στιγμές κρίσης) αλλά και διεπιστημονική συνεργασία με συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια.

Η εν λόγω τροπολογία στερείται σαφούς επιστημονικής ή λειτουργικής τεκμηρίωσης, ενώ η απουσία διευκρινίσεων στον Νόμο 5129/2024 με τον οποίο συνδέεται, προκαλεί μια άνευ προηγουμένου σύγχυση και αγωνία σε ένα κλάδο που είναι ήδη ταλαιπωρημένος αλλά πάντα ανοιχτός σε ουσιαστικό διάλογο και όχι μονόπλευρες τοποθετήσεις.

Η επιχειρούμενη μεταφορά του συνόλου των επαγγελματιών του κλάδου των Ψυχολόγων -και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας συνολικά- στις ΔΥΠΕ δημιουργεί την εντύπωση ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά τη δυνατότητα διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού κατά βούληση, με αυθαίρετες μετακινήσεις των εργαζομένων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, τόπος διαμονής και οικογενειακές ανάγκες.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η πρακτική αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εργασιακή εξουθένωση, απώλεια κινήτρων, αύξηση των παραιτήσεων και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με απώτερο διαφαινόμενο στόχο εκ μέρους των αρμοδίων την αντικατάσταση του υπάρχοντος προσωπικού από νέους εργαζόμενους με πιο ευέλικτες και λιγότερο προστατευμένες σχέσεις εργασίας, σε βάρος της συνέχειας και της ποιότητας της θεραπευτικής φροντίδας.

Παράλληλα, το ως άνω σχέδιο νόμου προβλέπει την ολοήμερη λειτουργία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας χωρίς την αναγκαία πρόβλεψη για ενίσχυση της στελέχωσής τους. Καθώς τα περισσότερα ΚΨΥ αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες ανάγκες λόγω της υποστελέχωσης που βαίνει επιδεινούμενη, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Εξίσου προβληματική είναι η πρόβλεψη του Νόμου 5129/2024 για τη μεταφορά των ψυχιατρικών κλινικών και των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων στις ΔΥΠΕ, καθώς και η ενσωμάτωση του 18 Άνω και των άλλων προγραμμάτων απεξάρτησης στον ΕΟΠΑΕ. Η συγκεντρωτική αυτή διαχείριση καταργεί διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής όπως η τομεοποίηση, ενώ ταυτόχρονα καταργεί τον θεραπευτικό πλουραλισμό, υπονομεύει την αυτοτέλεια των δομών απεξάρτησης και διαλύει καθιερωμένα θεραπευτικά μοντέλα.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε -πέρα από την αναστολή εφαρμογής του Νόμου 5129/2024- την άμεση απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας κατά το περιγραφόμενο μέρος της και καλούμε τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας σε άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του έργου μας και τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για όλους τους πολίτες.

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος του ΔΣΕυάγγελος Πουλής Η Γενική ΓραμματέαςΜαρία Μεταξά

Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Ψυχολόγων
[email protected]

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button