Εργασία

Μπαίνει «μόνιμος κόφτης» με το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό

«Μόνιμος κόφτης μπαίνει με το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό», καταγγέλλει με ανακοίνωση της, η ΔΑΣ  ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, σημειώνει ότι όπως και να ντύσει τις ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να κρύψει τον αντεργατικό τους χαρακτήρα. Κάτω από τον τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027» η κυβέρνηση επιχειρεί:

➢ Να ξεμπερδέψει με τα συνδικάτα, επιβάλλοντας από το 2028 ένα αυτόματο μισθολογικό πλαφόν με επιτροπές εμπειρογνωμόνων και μαθηματικούς τύπους – αλγόριθμου, απαξιώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

➢ Να διαιωνίσει για άλλα τρία χρόνια το μνημονιακό καθεστώς κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καθορισμού του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση, καθεστώς που νομοθετήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. το 2012 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

➢ Να καθορίζει έναν μισθό πείνας, ελάχιστα πάνω από το όριο της εξαθλίωσης με βάση το εισόδημα του 20% των φτωχότερων εργαζομένων.

➢ Να μονιμοποιήσει όλες τις περικοπές των τελευταίων χρόνων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που έφτασαν το 40%, προβλέποντας λίγα ψίχουλα αύξηση για τα επόμενα χρόνια και κυρίως ενταφιάζοντας το αίτημά μας για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.

➢ Να μπορεί να εισηγείται μέσα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα διορίζει την στασιμότητα του κατώτατου μισθού σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα εάν «η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση», «υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών», «υπερβαίνονται οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας» ή λόγω άλλων «έκτακτων περιστάσεων»!

➢ Να περιορίσει τον ρόλο των συνδικάτων σε μία επιτροπή διαβούλευσης με δικαίωμα απλής γνώμης πάντα μέσα στα ασφυκτικά κριτήρια του νόμου, της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της απρόσκοπτης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους όταν λέει ότι:

— Με το νομοσχέδιο αυτό ενισχύεται η ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθώς «ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί»!!! Πάει πολύ η κυβέρνηση της ΝΔ που μαζί με το ΠΑΣΟΚ κατήργησαν σε μία νύχτα την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, μειώνοντας τον κατώτατο μισθό από 751 στα 586 ευρώ μεικτά, να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να μειώσει ξανά με νόμο τον κατώτατο μισθό. Μόνο οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους μπορούν να αποτρέψουν την κυβέρνηση να

επαναλάβει τα αντεργατικά εγκλήματά της.

— Θα υπάρξει εξίσωση του κατώτατου εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο με την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κάνει πως ξεχνάει ότι έχει κόψει τον 13ο και 14ο μισθό από τους δημοσίους υπαλλήλους και επομένως, ο ετήσιος κατώτατος μισθός στο δημόσιο θα εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 2 ολόκληρους μισθούς!

— Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας θα οδηγήσει σε «επαρκείς κατώτατους μισθούς»!!! Έχουμε πικρή πείρα από το πόσο επαρκείς είναι οι μισθοί μας, που εξανεμίζονται στα μισά του μήνα από την ακρίβεια στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στη στέγαση κλπ. την ίδια ώρα που τα μονοπώλια θησαυρίζουν. Οι πραγματικοί μισθοί είναι μικρότεροι κατά 14% σε σχέση με το 2011 την ώρα μάλιστα που οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

συγκέντρωσαν πάνω από 22 δις ευρώ καθαρά κέρδη μόνο τα δύο τελευταία χρόνια.

— Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για «τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις»! Πρόκειται για την απόλυτη κοροϊδία! Ε.Ε. – κυβέρνηση – εργοδότες έχουν βάλει τις συλλογικές συβάσεις στον πάγο. Στο δημόσιο τομέα διατηρούν το απαράδεκτο κουτσουρεμένο πλαίσιο Συλλογικών Συμβάσεων και στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση κρατάει στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας

υπογεγραμμένες συμβάσεις και δεν της κηρύσσει γενικώς υποχρεωτικές, ενώ επιβάλει εξαήμερη εργασία και ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας ενάντια στις ρυθμίσεις κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Για ποιο «Σχέδιο Δράσης» λοιπόν μιλάνε;

Στην περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, οι περικοπές και η καθήλωση των κατώτατων μισθών από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και των στηριγμάτων τους επιβλήθηκε «για

να βγούμε από την κρίση», «για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία». Τώρα, η κατάργηση του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω Συλλογικών Συμβάσεων προωθείται ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική!!!

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ καλεί τους εργαζόμενους για ακόμη μία φορά να βάλουν πλάτη για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μια:

Οργάνωση στα συνδικάτα, αγώνας και διεκδίκηση απέναντι στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, για :

• Αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

• Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

• Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας.

• Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».

• Προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».

• Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης. Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική «αξιολόγηση» και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.

• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button