Oι αγορές βλέπουν το χρέος της σαν το ελληνικό το 2010 – Galaksias Portal News
Την απόδοση της Ελλάδας (κατά τη φάση της χρεοκοπίας του 2010 – 12) έφτασε η απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Γαλλίας για πρώτη φορά στα χρονικά, θέτοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε ισότιμη βάση με μια χώρα που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους.
Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται από τα ασφαλέστερα της ευρωζώνης και αξιολογούνται με ΑΑ- από την S&P Global Ratings, αυξήθηκε έως και 3,03%. Αυτό το επίπεδο είναι το ίδιο με τα συγκρίσιμα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μόλις πέρυσι εξακολουθούσαν να κατατάσσονται στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από μεγάλους οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πρόκειται για μια ανεπιθύμητη σύγκριση για τους Γάλλους αξιωματούχους, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, μπορεί να δυσκολευτεί να περάσει έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος και τελικά να παραμείνει στην εξουσία. Αν δεν περάσει ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ θα εκτροχιάζονταν τα σχέδια για περικοπή των δαπανών, αύξηση των φόρων και περιορισμό του διογκούμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στο αποκορύφωμα των προβλημάτων της Ελλάδας το 2012, τα 10ετή ομόλογά της απέδιδαν πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το γαλλικό χρέος.
Την περασμένη Τρίτη (26.11.24), ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν οι βουλευτές απορρίψουν τις προτάσεις της κυβέρνησής του και την καταψηφίσουν. Η πολιτική επιβίωση του πρωθυπουργού εξαρτάται από το αν η γαλλική ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν θα στηρίξει μια πιθανή ψήφο δυσπιστίας όταν παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες τις τελικές εκδόσεις των νομοσχεδίων για την κυβέρνηση του 2025 και τον προϋπολογισμό για την κοινωνική ασφάλιση.
Τα οικονομικά της Γαλλίας πρόκειται να υποβληθούν σε έλεγχο από την S&P Global Ratings την Παρασκευή (28.11.24), γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη για κινήσεις στην αγορά, αφού τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody’s Ratings της έδωσαν αρνητικές προοπτικές τον περασμένο μήνα.
Οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δει το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης να αυξάνεται από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Το ασφάλιστρο απόδοσης του γερμανικού χρέους, του εκδότη αναφοράς της περιοχής, αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης φέτος φτάνοντας στις 87 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο από το 2012 χθες (27.11.24).
Το σίγουρο είναι ότι το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων δυσκολεύει τις ουσιαστικές συγκρίσεις. Το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης που είναι επιλέξιμο για το βασικό δείκτη ανέρχεται σε λίγο πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με πάνω από 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι γαλλικές αποδόσεις τώρα ταιριάζουν ή υπερβαίνουν τα τρία από τα τέσσερα λεγόμενα PIGS – το ονοματεπώνυμο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις οικονομίες της περιοχής που έχουν πληγεί από την κρίση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας – είναι μια συμβολική προειδοποίηση για τον Μακρόν.
Ορισμένοι στην αγορά, όπως η Allianz Global Investors, βλέπουν τον κίνδυνο τα γαλλικά ομόλογα να αποδώσουν σύντομα ακόμη και το ίδιο με την Ιταλία, όπου το 10ετές χρέος έχει πλέον premium μόλις 39 μονάδες βάσης σε σχέση με τη γείτονά της.
«Οι αποκαλούμενες χώρες «PIGS» αναγκάστηκαν να μεταρρυθμίσουν διαρθρωτικά μετά την ευρωπαϊκή κρίση, η οποία στο τέλος απέδωσε», δήλωσε η Sonia Renoult, ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ. «Η Γαλλία δεν ανέλαβε ποτέ τέτοιες μεταρρυθμίσεις και σήμερα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό για αυτό».
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ