Πολιτισμός

Αίγυπτος: Γαλλοελβετοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκπληκτικό τάφο διάσημου μάγου-γιατρού

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Η αξιοσημείωτη ανακάλυψη έγινε στη Σακκάρα, έναν τόπο ταφής υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Παλαιού Βασιλείου της αρχαίας Αιγύπτου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σε μια μαγευτική ανακάλυψη, γαλλοελβετική αρχαιολογική ομάδα στην Αίγυπτο αποκάλυψε τον τάφο ενός πολυτάλαντου μάγου-γιατρού που υπηρετούσε τους φαραώ πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Οι επιγραφές στον τάφο προσδιορίζουν τον ιδιοκτήτη του ως “Τετινεμπέφου”, έναν διάσημο γιατρό κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Πέπι ΙΙ της έκτης δυναστείας, η οποία διήρκεσε περίπου από το 2305 π.Χ. έως το 2118 π.Χ..

Οι επιγραφές υποδηλώνουν ότι ο Τετινεμπέφου κατείχε μια “πλήρη σειρά τίτλων”, μεταξύ των οποίων “αρχίατρος του παλατιού”, “ιερέας” και “μάγος” της θεάς Σελκέτ.

“Ο τάφος κοσμείται με εκπληκτικά γλυπτά και ζωντανά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένης μιας όμορφα ζωγραφισμένης ψεύτικης πόρτας και σκηνών με ταφικές προσφορές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Η ομάδα πίσω από την αρχαιολογική αποστολή, που εργάζεται στο νότιο τμήμα της Σακκάρα από το 2022, εντόπισε τον τάφο σε ένα σύμπλεγμα ταφικών χώρων για ανώτερους κρατικούς άνδρες και βασιλικούς υπαλλήλους.

Ο τάφος είχε σχεδόν πλήρως λεηλατηθεί πριν από την ανακάλυψή του και δεν βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα, σύμφωνα με τον Φιλίπ Κολομπέρ, τον επικεφαλής της γαλλοελβετικής ομάδας.

Ως ιερέας-μάγος της Σελκέτ, της θεάς που συνδέεται με την προστασία από δηλητηριώδη πλάσματα, ο Τετινεμπέφου πιθανότατα θα είχε ειδικευτεί στη θεραπεία δαγκωμάτων φιδιών και σκορπιών. Στους άλλους ρόλους του περιλαμβανόταν και ο βασιλικός οδοντίατρος, ένας τίτλος που σπάνια συναντάται σε ανακαλύψεις από την αρχαία Αίγυπτο.

Η Σακκάρα είναι μια τεράστια νεκρόπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας Μέμφις. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και φιλοξενεί περισσότερες από δώδεκα πυραμίδες, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας, καθώς και μικρότερες πυραμίδες στο Abu Sir, στο Dahshur και στο Abu Ruwaysh.

“Αυτό το απίστευτο εύρημα προσθέτει στην πλούσια κληρονομιά της Σακκάρα ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου”, αναφέρει το υπουργείο.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button