Πολιτισμός

Στην Τσεχία τα λείψανα του συγγραφέα Μίλαν Κούντερα και της συζύγου του

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Η επιθυμία του να ταφεί στην πατρίδα του έγινε πραγματικότητα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η επιθυμία του Μίλαν Κούντερα να ταφεί στην πατρίδα του εκπληρώθηκε, επιβεβαίωσε η Μοροβιανή Βιβλιοθήκη στην Τσεχία.

Η βιβλιοθήκη επιβεβαίωσε ότι οι στάχτες του Τσέχου-Γάλλου συγγραφέα και της συζύγου του Βέρα Κούντερα επαναπατρίστηκαν στο Μπρνο, την πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Κούντερα το 1929.

«Η Βέρα και ο Μίλαν Κούντερα, που ζούσαν στη Γαλλία από το 1975, επέστρεψαν συμβολικά στο Μπρνο», ανέφερε η Μοροβιανή Βιβλιοθήκη.

Ο Κούντερα, ο οποίος πέθανε το 2023 σε ηλικία 94 ετών, γεννήθηκε στο Μπρνο, της τότε Τσεχοσλοβακίας. Αφού μετακόμισε στη Γαλλία μετά τη δεύτερη απέλασή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, η Τσεχοσλοβακική υπηκοότητα του ανακλήθηκε το 1979.

Έγινε ως Γάλλος πολίτης το 1981 και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ζώντας στη Γαλλία με τη δεύτερη σύζυγό του Βέρα, την οποία παντρεύτηκε το 1967.

Το 2019, η Τσεχία χορήγησε την υπηκοότητα στην Κούντερα. Δεν επισκεπτόταν συχνά την πατρίδα του.

Από το πρώτο του μυθιστόρημα «Το αστείο» του 1967 που σατιρίζει το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσεχίας μέχρι το πιο διάσημο έργο του, το 1984 «Η αφόρητη ελαφρότητα της ύπαρξης», ο Κούντερα βρήκε τρόπους να εμπνεύσει αβίαστα το ελκυστικό του πεζογραφικό στυλ με πολιτικές, φιλοσοφικές και ψυχολογικές προθέσεις.

Μετά το θάνατό του, η Βέρα κράτησε το δοχείο με τις στάχτες του στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι μέχρι το θάνατό της, τον Σεπτέμβριο του 2024.

«Τα δύο δοχεία βρίσκονται τώρα στο Μπρνο και θα τοποθετηθούν στον τάφο όταν είναι έτοιμος», δήλωσε ο διευθυντής της Μοροβιανής Βιβλιοθήκης Τόμας Κούμπιτσεκ, αφού έλαβε τα λείψανα του ζευγαριού από τον εκδότη Αντουάν Γκαλιμάρ και τον πρεσβευτή της Τσεχίας στη Γαλλία Μισέλ Φλάισχμαν.

Το Δημαρχείο του Μπρνο άνοιξε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό του τάφου του συγγραφέα, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025.

«Ο Φλάισχμαν και εγώ υποσχεθήκαμε ότι μετά το θάνατο της κυρίας Κούντερα θα διασφαλίσουμε ότι και τα δύο δοχεία θα τοποθετηθούν στο νεκροταφείο του Μπρνο», δήλωσε ο Κούμπιτσεκ. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Μπρνο και αφού ο τάφος είναι έτοιμος θα μεταφερθούν εκεί. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα παραμείνουν ασφαλείς στη Μοραβική Βιβλιοθήκη».

Ο Κούντερα δημοσίευσε 10 μυθιστορήματα από το 1967 έως το 2014, μαζί με συλλογές διηγημάτων, ποίησης, δοκίμων και τριών θεατρικών έργων. Κέρδισε το Prix Médicis, το Βραβείο της Ιερουσαλήμ, το Βραβείο Φραντς Κάφκα και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button