Εργασία

ΟΣΥΑΠΕ: Για την απρόσκοπτη υπηρεσιακή εξέλιξη των αποφοίτων των ΤΕΙ

Επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία απέστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων που είναι πτυχιούχοι των πρώην ΤΕΙ. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως παρότι οι απόφοιτοι ΤΕΙ ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους αποφοίτους ΑΕΙ εντούτοις οι μισθολογικές απολαβές τους και η υπηρεσιακή τους εξέλιξη συναντάνε διάφορα προσκόμματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΣΥΑΠΕ

Με το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο) και τον καθορισμό των προσόντων διορισμού και ένταξης σε κλάδους στους φορείς του Δημοσίου συνεχίζεται η αρνητική αντιμετώπιση διάφορων κλάδων, η υποβάθμιση σε μισθό και εξέλιξη φέρνοντας στο προσκήνιο τα ζητήματα της υπηρεσιακής στασιμότητας και υποβάθμισης των αποφοίτων ΤΕΙ (στη συνολική στελέχωση περίπου 10% το 2020).

Θεωρούμε πως το ΠΔ 85/2022 όφειλε να συμβαδίζει με τις προβλέψεις που προκύπτουν από το λεγόμενο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων με το οποίο καθορίζεται το πλαίσιο γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων στα 8 επίπεδα.

Για παράδειγμα σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων οι απόφοιτοι ΠΕ και ΤΕ (εξαιρουμένων της πενταετής φοίτησης) κατατάσσονται στο 6ο Επίπεδο και ως κάτοχοι των προσόντων αυτού του επιπέδου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών των επιπέδων 7 (μεταπτυχιακό δίπλωμα) και 8 (διδακτορικό δίπλωμα). Ενώ δηλαδή ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου και ένας απόφοιτος ΤΕΙ, ανήκουν στο ίδιο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, έχουν δηλαδή κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι απόφοιτοι ΤΕΙ στο δημόσιο έχουν διαφορετική αντιμετώπιση.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το ν. 2916/2001 απόφοιτοι Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι όσοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ (που αποτελούν τους δύο παράλληλους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2916/2001).

Η κατάταξη των υπαλλήλων σε 4 κατηγορίες (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ & ΠΕ), όπως προσδιορίζονται και με βάση τα τυπικά προσόντα για την κατάληψη μιας θέσης, καθώς και η βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Συγκεκριμένα:

  • Διατηρείται η διαφορετική αντιμετώπιση (μισθολογική, βαθμολογική, υπηρεσιακής εξέλιξης) κλάδων που κάνουν την ίδια δουλειά.
  • Έχει μεγαλώσει η κατηγοριοποίηση αρκετών κλάδων, αφού πλέον υφίστανται κατηγορίες ΤΕ και ΠΕ κλάδων που κάνουν την ίδια δουλειά και εκ των πραγμάτων τα επαγγελματικά τους δικαιώματα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν (πχ Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Φυσικοθεραπευτές κ.α.). Πολύ συχνά ενώ υπάλληλοι ΤΕ κρατάνε μόνοι τους «όρθιες» τις υπηρεσίες, αυτό «ξεχνιέται» σε διαδικασίες επιλογής κλπ.

Με βάση αυτά και χωρίς κάθε μορφής «ισοπέδωση» των πτυχίων, τα οποία όμως θα πρέπει να αποτελούν κριτήρια κατάταξης και όχι αποκλεισμών, θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί δυνατότητα:

Απρόσκοπτης υπηρεσιακής εξέλιξης των αποφοίτων των ΤΕΙ με την ένταξή τους σε ενιαία κατηγορία αποφοίτων ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε αρκετούς κλάδους και χώρους του δημοσίου (πχ εκπαίδευση). Θεωρείται δεδομένο ότι οι απόφοιτοι τμημάτων πενταετούς εκπαίδευσης που εντάσσονται στο 7 Επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων θα έχουν αυτόματα την ανάλογη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button