Ιράκ: Τα κατεστραμμένα μνημεία της Μοσούλης επαναλειτουργούν μετά το σχέδιο αποκατάστασης της UNESCO
Ένα πρόγραμμα υπό την ηγεσία της UNESCO αποκαθιστά ιστορικά μνημεία στη Μοσούλη του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του μιναρέ Al-Hadbaa και βασικών εκκλησιών, μετά την καταστροφή τους από το ISIS.
Για περισσότερα από 850 χρόνια, ο κεκλιμένος μιναρές του Μεγάλου Τζαμιού του αλ-Νουρί αποτελούσε το σύμβολο της Μοσούλης – μέχρι που έγινε ερείπιο από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος το 2017.
Τώρα, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την εκδίωξη των μαχητών του ΙΚ, ο μιναρές έχει ανοικοδομηθεί στο πλαίσιο μιας σαρωτικής, διεθνώς χρηματοδοτούμενης προσπάθειας αποκατάστασης με στόχο την αναβίωση της ιστορικής πόλης.
Για τους ντόπιους της Μοσούλης, η αποκατάσταση του μιναρέ είναι βαθιά προσωπική. Ο Saad Muhammed Jarjees, ένας ισόβιος κάτοικος της Μοσούλης, λέει ότι ο μιναρές ήταν κάποτε μια συνεχής παρουσία έξω από το παράθυρό του. Τον έβλεπε να στέκεται όρθιος μέσα στα χρόνια των συγκρούσεων – μέχρι που ένα πρωί εξαφανίστηκε.
“Κατά τη διάρκεια της κατοχής του Ισλαμικού Κράτους, τον κοίταζα κάθε πρωί και έβλεπα τη σημαία τους να κυματίζει στην κορυφή”, θυμάται. “Περιμέναμε με λαχτάρα την ημέρα που θα κατέβαινε αυτή η σημαία – αυτό θα σήμαινε ότι απελευθερωθήκαμε. Τότε, ένα πρωί, ξυπνήσαμε και διαπιστώσαμε ότι ολόκληρος ο μιναρές είχε εξαφανιστεί”.
“Ο μιναρές Al-Hadbaa είναι ένας από τους πιο συμβολικούς χώρους για τους κατοίκους της Μοσούλης και σήμερα αυτό το σύμβολο ξαναζωντανεύει πλήρως”, δήλωσε ο Ruwaid Allayla, διευθυντής του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι δυσκολίες της ανοικοδόμησης ενός χώρου που έχει υποστεί ζημιές από τον πόλεμο
Η ανοικοδόμηση του μιναρέ Al-Hadbaa ήταν μια επίπονη διαδικασία υπό την καθοδήγηση της UNESCO σε συνεργασία με την ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά και τις θρησκευτικές αρχές των σουνιτών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές και υλικά που διασώθηκαν από τα ερείπια.
“Η αρχή πολιτιστικής κληρονομιάς εξασφάλισε τη χρήση αυθεντικών υλικών για την ανοικοδόμηση, ώστε να διατηρηθεί η εξαιρετική αξία και η αυθεντικότητά του και να παραμείνει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO”, δήλωσε η Allayla.
Ο μηχανικός του εργοταξίου Omar Taqa περιέγραψε τις τεράστιες προκλήσεις, από τον καθαρισμό των συντριμμιών του πολέμου μέχρι τον σχολαστικό διαχωρισμό των αντικειμένων από τα ερείπια. Η ομάδα έπρεπε επίσης να διεξάγει λεπτομερείς μηχανικές και ιστορικές μελέτες για να σχεδιάσει έναν χώρο που θα διατηρούσε την ουσία του πρωτοτύπου, είπε.
Κατά την επίσκεψή της στην πόλη την Τετάρτη, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay περιηγήθηκε στον μιναρέ και στο τέμενος al-Nuri και σε άλλα αποκατεστημένα μνημεία , όπως ο μιναρές al-Hadbaa και οι εκκλησίες al-Tahira και al-Sa’aa.
“Αυτή η παρέμβαση σε ένα μετασυγκρουσιακό περιβάλλον ήταν πρωτοφανής ως προς την πολυπλοκότητά της”, δήλωσε η ίδια. “Το 80% της Παλιάς Πόλης είχε καταστραφεί. Όταν η πρώτη μας ομάδα έφτασε στο σημείο το 2018, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πεδίο ερειπίων”.
Άλλα ιστορικά ορόσημα που αποκαθίστανται
Η προσπάθεια ανοικοδόμησης επεκτείνεται πέρα από το τζαμί. Τα χριστιανικά μνημεία της Μοσούλης, που επίσης καταστράφηκαν από το ΙΚ, αποκαθίστανται παράλληλα.
Πριν από το 2003, η πόλη φιλοξενούσε περίπου 50.000 χριστιανούς. Πολλοί έφυγαν όταν το ΙΚ κατέλαβε τον έλεγχο το 2014, και σήμερα, λιγότερες από 20 χριστιανικές οικογένειες παραμένουν μόνιμοι κάτοικοι.
Η εκκλησία Al-Tahira, η οποία άνοιξε αρχικά το 1862 στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης, υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πόλης από το ISIS το 2017. Η οροφή κατέρρευσε, μεγάλα τμήματα των στοών καταστράφηκαν και σημαντικά τμήματα των εξωτερικών τοίχων μετατράπηκαν σε ερείπια.
Στην πρόσφατα ανακαινισμένη εκκλησία, ο Mar Benedictus Younan Hanno, Αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης για τους Συροκαθολικούς, δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση αφορά περισσότερα από τα κτίρια.
“Ο κύριος στόχος της ανοικοδόμησης των εκκλησιών σήμερα είναι να αναβιώσουμε την ιστορία που έζησαν οι πρόγονοί μας”, δήλωσε ο Hanno. “Όταν οι χριστιανοί της Μοσούλης έρχονται σε αυτή την εκκλησία, θυμούνται το μέρος όπου εκπαιδεύτηκαν και βαπτίστηκαν και το μέρος όπου προσεύχονταν. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να τους δώσει ένα κίνητρο για να επιστρέψουν”.
Ο διευθυντής της UNESCO Azoulay επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, επισημαίνοντας τη σημασία του να ακουστούν και πάλι οι καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν στη Μοσούλη: “Στέλνει το μήνυμα ότι η πόλη επιστρέφει στην πραγματική της ταυτότητα, η οποία είναι μια πλουραλιστική ταυτότητα. Είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι ελπίδας το γεγονός ότι αυτή η εκκλησία ανοικοδομήθηκε από Ιρακινούς, κυρίως μουσουλμάνους, οι οποίοι είναι ευτυχείς να την αποκαταστήσουν για αυτή την κοινότητα”.
Η επίσημη επαναλειτουργία στο Μεγάλο Τζαμί του αλ-Νουρί πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί να αναμένεται να παραστεί.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.