Πολιτισμός

ABBA, The Cure και Radiohead υπογράφουν δήλωση κατά της χρήσης του έργου για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Ανάμεσα στους 13.500 υπογράφοντες που διαμαρτύρονται για τη χρήση του έργου των δημιουργών για την εκπαίδευση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης είναι ο συνθέτης Max Richter, ο συγγραφέας Kazuo Ishiguro, καθώς και οι ηθοποιοί Julianne Moore και Kevin Bacon.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Χιλιάδες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων μουσικοί των ABBA, The Cure και Radiohead, υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας κατά της χρήσης του έργου των δημιουργών για την εκπαίδευση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Μουσικοί, ηθοποιοί και συγγραφείς υπέγραψαν την επιστολή προειδοποιώντας κατά της εξόρυξης της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας, στην τελευταία διμαρτυρία για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να φτιάχνουν συνθετικές εικόνες, μουσική και κείμενα αφού εκπαιδευτούν σε τεράστιες ποσότητες έργων που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους.

«Η μη αδειοδοτημένη χρήση δημιουργικών έργων για την εκπαίδευση της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης είναι μια σημαντική, άδικη απειλή για τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά τα έργα και δεν πρέπει να επιτραπεί», αναφέρει η δήλωση.

Ανάμεσα στους 13.500 υπογράφοντες είναι ο Björn Ulvaeus των ABBA, ο Robert Smith των The Cure, ο Thom Yorke και οι συνάδελφοί του στους Radiohead, καθώς και οι συνθέτες John Rutter και Max Richter.

Άλλες προσωπικότητες του κλάδου που υπέγραψαν τη δήλωση είναι συγγραφείς όπως ο νομπελίστας συγγραφέας Kazuo Ishiguro, η Emma Donoghue, ο Ian Rankin, ο James Patterson, ο Ted Chiang και η Joanne Harris, καθώς και οι ηθοποιοί Julianne Moore, Kevin Bacon, Rosario Dawson και Kate McKinnon.

Μετά τη δημοσίευση της δήλωσης, ο Gee Davy, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ανεξάρτητης Μουσικής δήλωσε: «Εκ μέρους της ανεξάρτητης μουσικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου – επιχειρήσεις που είναι υπερήφανες που συνεργάζονται με καλλιτέχνες – υποστηρίζουμε αυτή τη δήλωση από την Fairly Trained».

Η πρόσφατη αυτή δήλωση ακολουθεί τα συνεχιζόμενα νομικά ζητήματα μεταξύ του δημιουργικού κόσμου και των εταιρειών τεχνολογίας σχετικά με τη χρήση της δουλειάς τους για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT. Αρκετοί καλλιτέχνες έχουν ήδη μιλήσει για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς τους, συμπεριλαμβανομένου του Nick Cave, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποκαλέσει τη σύνθεση τραγουδιών με ChatGPT “μια γκροτέσκα παρωδία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος” και χαρακτήρισε τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική ως “απίστευτα ενοχλητικό“.

Νωρίτερα φέτος, περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες – μεταξύ των οποίων οι Stevie Wonder, Billie Eilish, Nicki Minaj, R.E.M. και οι περιουσίες των Bob Marley και Frank Sinatra – εμφανίστηκαν σε ανοιχτή επιστολή που υπέβαλε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Artist Rights Alliance, καλώντας τις εταιρείες τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, τους προγραμματιστές, τις πλατφόρμες, τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες και τις πλατφόρμες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη “για να παραβιάζουν και να υποτιμούν τα δικαιώματα των ανθρώπων καλλιτεχνών”.

Ωστόσο, δεν αντιτίθενται όλοι οι μουσικοί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία.

Η Καναδή electro καλλιτέχνης Grimes πιστεύει ότι οι υπηρεσίες streaming όπως το Spotify θα πρέπει να έχουν μια επιλογή αφιερωμένη σε τραγούδια AI, και έχει μάλιστα ενθαρρύνει τους θαυμαστές της να χρησιμοποιούν τη φωνή της “χωρίς ποινή” (προσθέτοντας ότι θα μοιραζόταν τα πνευματικά δικαιώματα σε επιτυχημένα τραγούδια που δημιουργούνται με AI και χρησιμοποιούν τη φωνή της). Ο DJ David Guetta είναι ένα άλλο μεγάλο όνομα που υποστηρίζει τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική, ενώ ο θρυλικός Nile Rodgers δήλωσε στο Euronews Culture ότι ενώ η χρήση φωνητικών που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη για να αντιγράψει τον ήχο ενός άλλου ατόμου είναι “φρικτή”, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να “εκφραστείς καλλιτεχνικά και να κάνεις καλύτερη μουσική είναι φανταστική”.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button