Κόσμος

Αύξηση των σαρκοβόρων βακτηρίων στη Φλόριντα μετά από τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ παρατηρήθηκε αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαρκοβόρων βακτηρίων μετά τους καταστροφικούς τυφώνες Χέλεν και Μίλτον, σύμφωνα με τα στοιχεία του πολιτειακού Τμήματος Υγείας.

Οι κομητείες Χίλσμπορο και Πινέλας στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπα – οι οποίες πλημμύρισαν ένα καταστροφικό κύμα καταιγίδας – είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση του βακτηρίου Vibrio vulnificus που συνήθως απαντάται στα ζεστά παράκτια ύδατα, αλλά τα επίπεδα συγκέντρωσης μπορούν να αυξηθούν με έντονες βροχοπτώσεις ή πλημμύρες. Πριν ο τυφώνας Χέλεν φτάσει στην ξηρά στις 26 Σεπτεμβρίου, δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα στην κομητεία Πινέλας και ένα στην κομητεία Χίλσμπορο. Τώρα, το Πινέλας έχει 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα και το Χίλσμπορο επτά.

Η Φλόριντα είχε έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα Vibrio vulnificus τον Σεπτέμβριο πριν από την άφιξη του τυφώνα Χέλεν, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 24 μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά το χτύπημα των τυφώνων υπήρξαν 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει σε 76 φέτος.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από το Vibrio vulnificus με την κατάποση ή την έκθεση ανοικτών πληγών σε μολυσμένο νερό ή με την κατανάλωση ακατάλληλα μαγειρεμένων θαλασσινών. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ηπατική νόσο και ανοιχτές πληγές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Από τα 150 έως 200 κρούσματα Vibrio vulnificus που αναφέρονται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κάθε χρόνο, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πεθαίνει από τη μόλυνση, μερικές φορές μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την ασθένεια.

Το Τμήμα Υγείας της Φλόριντα είχε εκδώσει ανακοίνωση πριν από την άφιξη του τυφώνα Μίλτον, προτρέποντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να αποφεύγουν τα νερά των πλημμυρών, όπου τα βακτήρια Vibrio μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

Το σαρκοβόρο βακτήριο Vibrio vulnificus

CDC Public Health Image Library

Συνιστά στους ανθρώπους να αποφεύγουν να κολυμπούν ή να περπατούν στα νερά των πλημμυρών. Εάν κάποιος πρέπει να έρθει σε επαφή με δυνητικά μολυσμένο νερό, θα πρέπει να καλύψει τυχόν πληγές με αδιάβροχο επίδεσμο και να πλυθεί καλά μετά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τυφώνας προκαλεί έξαρση των λοιμώξεων από Vibrio vulnificus στη Φλόριντα. Στον απόηχο του τυφώνα Ιαν το 2022, υπήρξαν 29 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο της πολιτείας σε 65 τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από: Flesh-eating bacteria cases rise in Florida after hurricanes Helene and Milton by Caroline Jaime, CNN

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button